Stusser over knusende dom mot blind sjakkspiller: - Et justismord

Har sett på partiene til Horten-mann som er dømt for juks.

BLIND: Hortensmannen Stein Bjørnsen er anklaget og dømt for jukst av Norges sjakkforbund. Nå får han støtte av profiler i sjakkmiljøet.  Foto: Privat
BLIND: Hortensmannen Stein Bjørnsen er anklaget og dømt for jukst av Norges sjakkforbund. Nå får han støtte av profiler i sjakkmiljøet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den blinde sjakkspilleren Stein Tholo Bjørnsen (50) fra Horten fikk nylig en knusende dom av Norges Sjakkforbund og ble utestengt i to år og fratatt alle verv. Bjørnsen er dømt for juks, men han forteller til Dagbladet i ettermiddag at en anke blir levert innen få dager.

Nå får Bjørnsen støtte av velkjente profiler i sjakkmiljøet.

Øystein Brekke, tidligere sjakkspiller, dommer og medlem i Norges Sjakkforbund og forfatter Aage Sivertsen, kommer med en nådeløs karakteristikk av prosessen.

- Dette er en heksejakt, sier Sivertsen til Dagbladet.

Han har tidligere utgitt en bok om Magnus Carlsen.

I ettermiddag ble det publisert en rapport på Sivertsens egen blogg der Øystein Brekke har sett nøye på saken der blinde Stein Bjørnsen er anklaget for sjakk-juksing.

«Jeg har ingen direkte rolle i forhold til saken, og ikke alle sakens dokumenter og heller ingen ambisjon om å opphøye meg til mer enn sivilist og medmenneske, med en generell faglig bakgrunn og mer eller mindre kjennskap til alle de involverte sjakkspillere, pressefolk og tillitsvalgte. Men det ligger i at jeg skriver denne betenkningen om saken at jeg fortsatt har en ubehagelig følelse av at dette kan være et justismord fra sentralstyrets side, selv om medlemmene hver for seg sikkert har gjort en samvittighetsfull beslutning», skriver Øystein Brekke.

- Ikke mistenkelig Mye av kritikken mot Bjørnsen har tidligere gått på at han har spilt «overnaturlig bra» - og det er blitt påstått at nivået kan sammenliknes med Magnus Carlsen. Disse påstandene mener Øystein Brekke ikke holder mål, etter at han har gått igjennom Bjørnens partier fra NM.

«Da jeg så dommen fra Norges Sjakkforbund, var jeg mest spontant overrasket over å lese at spillet (partiene) til Stein Bjørnsen i klasse 2 i NM 2015 skulle være en del av en «juksehistorie» som beskrevet. Jeg hadde tidligere sett et par av disse partiene og ikke funnet dem eller Stein Bjørnsens spill mistenkelig eller på et mesternivå. Jeg forstår at alle de ni NM-partiene hans har ligget greit tilgjengelig på nettet. Like før dommen falt, oppdaget jeg også at partiene hans i denne turneringen er lagt fram og gjennomgått med computerhjelp fra Stockfish», skriver Brekke.

Han skriver videre:

«Ved gjennomgang av de 9 partiene vurderer jeg Stein Bjørnsens spill som både alminnelig menneskelig og temmelig normalt for en spiller som vinner eller kommer høyt opp i klasse 2 i Landsturneringen», skriver Brekke.

Dommen fra Norges Sjakkforbund ble offentlig 25. april - og var klinkende klar på at Bjørnsen hadde jukset.

President: - Mange reaksjoner President i Norges Sjakkforbund, Bjørn Salvesen, forteller til Dagbladet i ettermiddag at de fortsatt venter på en anke fra den blinde sjakkspilleren.

- Status er at dom er satt. Det er blitt signalisert at det kommer en anke, men vi har ikke mottatt noe ennå, sier Salvesen til Dagbladet.

- Hva tenker du om kritikken fra Brekke og Sivertsen?

- Jeg kommenterer ikke private utspill. Det har vært mange reaksjoner og det er dommen som er vår offentlige uttalelse, sier Salvesen.

Hetset på Facebook Stein Bjørnsen selv var ikke klar over støtten da Dagbladet kontaktet han i ettermiddag.

SJAKKJUKS?: Stein Bjørnsen er dømt av Norges Sjakkforbund dømt for juks i sjakkturnering. Foto: NTB Scanpix
SJAKKJUKS?: Stein Bjørnsen er dømt av Norges Sjakkforbund dømt for juks i sjakkturnering. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er utrolig glad for å høre dette. Jeg har ikke sett rapporten fra Øystein Brekke og det er ikke sikkert jeg forstår alt heller. Jeg føler det har vært en total heksejakt over en lang periode - der jeg aldri har fått sjansen til å forsvare meg. Nå er vi i full gang med en anke, som vil være levert innen kort tid, sier Bjørnsen til Dagbladet.

Anklagene mot Bjørnsen startet etter en formell klage under sjakkturnering i Fagernes i romjula.

Månedene etterpå beskriver den blinde sjakkspilleren som et mareritt.

- Alle beskyldningene har gått utover helsen min. Jeg har dårlig helse fra før og det har vært tungt. Det er blitt opprettet Facebook-grupper der barna mine - den yngste på 12 år - er blitt hetset. Det er kanskje det mest skuffende i denne saken. Det er gode sjakkspillere som har kommet med negativ omtale av barna mine, sier Bjørnsen.

Ifølge sjakkspilleren håper han en endelig avgjørelse kan være klar innen to til tre uker.

Hele rapporten fra Øystein Brekke kan du lese her.

I dommen fra Norges Sjakkforbund står det følgende:

«På grunnlag av de framlagte fakta anser sentralstyret i Norges Sjakkforbund det som hevet ut over enhver rimelig tvil at det er brudd på FIDEs lover for sjakk, §11.3.a og §11.3.b, ved at Bjørnsen ved bruk av Bluetooth-øretelefoner har mottatt informasjon enten fra analyseprogram eller med ekstern hjelp, og at dette i alle fall har pågått under Landsturneringen 2015 og TV2 Chess International 2015/16», skriver forbundet.

Forbundet begrunner sin avgjørelse med at han har brutt Det internasjonale sjakkforbundets (FIDEs) regler for sjakk.

Bjørnsen har brukt hodetelefoner og forbundet mener at han har mottatt hjelp fra et analyseprogram eller med ekstern hjelp. Dette skal ha skjedd blant annet under landsturneringen i 2015 og TV 2 Chess International 2015/16, ifølge forbundet.

FORSVAR: Forfatter Aage Sivertsen (bildet) og sjakkprofil Øystein Brekke er kritiske til prosessen rundt Bjørnsens dom. 

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORSVAR: Forfatter Aage Sivertsen (bildet) og sjakkprofil Øystein Brekke er kritiske til prosessen rundt Bjørnsens dom. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer