Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stusser over østerrikernes mystiske vislelyd

Kan ha utviklet en ny type alpindrakt.

NY DRAKT? Østerrikerne avgir en ukjent lyd i løypa. Det får spekulasjonene til å svirre. Her er Michael Walchhofer i Beaver Creek.Foto: SCANPIX/REUTERS/Mark Leffingwell
NY DRAKT? Østerrikerne avgir en ukjent lyd i løypa. Det får spekulasjonene til å svirre. Her er Michael Walchhofer i Beaver Creek.Foto: SCANPIX/REUTERS/Mark Leffingwell Vis mer

De østerrikske utforkjørerne skaper en vislelyd som virkelig har satt spekulasjonene i gang i verdenscupen. Mange tror de har utviklet en ny type drakt.

- Jeg kan bekrefte at jeg har hørt den samme lyden som mange andre når de østerrikske utforkjørerne farer forbi i løypa. De skaper en form for vislelyd, mens alle de andre kjørerne passerer med en lyd som mer høres ut som et ul, bekrefter den norske landslagssjefen Håvard Tjørhom overfor NTB.

Det var under treningene og verdenscuprennet i utfor i Lake Louise for vel en uke siden av alpinverdenen ble oppmerksom på den rare østerrikske lyden, og nå går spekulasjonene høyt om hva de kan ha funnet på.

Det er så små marginer som skiller i utfor på toppnivået at det gjelder å finne ut om noen konkurrenter har skaffet seg et forsprang på utstyrssiden. Særlig er det viktig å finne ut så raskt som mulig i denne sesongen, for allerede i februar er det VM i Garmisch-Partenkirchen, og verken de norske løperne eller andre ønsker å stille bak østerrikerne på utstyrssiden.

To dresser
Flere mener de kan kjøre med to dresser. At de østerrikske kjørerne rett og slett har en dress under den normale kjøredressen, som ikke slipper gjennom så mye luft. Kilder NTB har vært i kontakt med er overbevist om at østerrikerne bruker en slags dress under den normale kjøredressen, som ligner mer på den glatte dressen «speed skierne» bruker.

- Jeg vet at østerrikerne har brukt mye både av tid og energi på å forske i dette med å gjøre kjøredressene bedre, og det er den gamle alpinsjefen Toni Geiger som først og fremst holder på med dette, sier Tjørhom.

- Lyden som kommer fra de østerrikske utforkjørerne er merkelig. Den skiller seg klart ut fra den lyden de andre kjørerne har når de passerer, sier den franske sjeftreneren Gilles Brinnair.

Undertøy
Han og flere av de andre trenerne tror østerrikerne har funnet på noe å ha under kjøredressen - som de kaller undertøy. Kjøredressene har i alle fall blitt godkjent av Det internasjonale skiforbundet (FIS), så hemmeligheten kan ikke ligge i selve dressen.

- Vi har et reglement å forholde oss til når det gjelder kjøredressene. De skal slippe gjennom en viss mengde luft, for at de ikke skal være farlige å bruke. De østerrikske dressene har passert denne testen og er godkjente, sier Tjørhom, som ikke ser bort fra at hemmeligheten kan ligge i «undertøyet».

- Jeg har hørt snakk om at de bruker en overdel som skal se ut som en avkappet fartsdress. Det er noe sveitserne har forsøkt tidligere, forteller Tjørhom.

Han sier at han vet østerrikerne har store ressurser å bruke også på utviklingen av bedre utstyr.

- Når vi i tillegg hører en audiovisuell lyd når de kjører forbi oss, er det ikke til å komme fra at det må bli spekulasjoner. Slik ting blir lagt merke til i miljøet, og mange har nok merket seg at østerrikske utforkjørere med ganske høye startnummer har kjørt fort, sier Håvard Tjørhom.

Han legger ikke skjul på at han er spent og ivrig på å få vite hva østerrikerne har på gang.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media