KOLLAPS: Allan Dahl Johansson (19) åpnet friskt, men sprakk og lå nede i mange minutter etter kollapsen på lagtempoen i kveld. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
KOLLAPS: Allan Dahl Johansson (19) åpnet friskt, men sprakk og lå nede i mange minutter etter kollapsen på lagtempoen i kveld. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

Verdenscup på skøyter i Salt Lake City

Stygg smell for Norges nye vidunderbarn: - Klarer ikke røre en eneste finger

Allan Dahl Johansson (19) har satt to juniorverdensrekorder den siste uka, men i kveld sa det fullstendig stopp. NRKs skøyteekspert Even Wetten stiller spørsmål om stortalentet har blitt kjørt for hardt.

(Dagbladet): Håvard Holmefjord Lorentzens 500 meter på den raske isen i Salt Lake City ble ingen kjempesuksess. Det ble heller ikke herrenes lagtempo, til tross for en råsterk åpning - omtrent på verdensrekordskjemaet.

Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen og supertalentet Allan Dahl Johansson (19) åpnet knallhardt og tok umiddelbart ledelsen i lagtempo-konkurransen med en imponerende offensiv innstilling.

Ikke minst 19 år gamle Johansson kjørte knallhardt i fronten av trioen i en periode Norge lå og snuste litt på en mulig verdensrekord i Salt Lake City, men de norske gutta fikk det tøft mot slutten av lagtempoen.

For Dahl Johansson ble de siste hundre meterne en bekmørk opplevelse.

Stjernesmell

Det som etter hvert så ut til å bli en hundredelsstrid med Canada, ble i stedet en totalkollaps: 19-åringen sprakk - uten at Lunde Pedersen og Spieler Nilsen fikk det med seg og kunne hjelpe ham.

- De må jo vente. De kan ikke ha fått med seg at Allan har sluppet. Det er helt krise, ropte NRK-kommentator Carl Andreas Wold.

- Det var ikke spesielt smart av de norske gutta. Jeg skulle gjerne ha sett hvordan Allan hadde håndtert det om de åpnet et lite halvsekund roligere, supplerte Even Wetten.

Canada vant til slutt lagtempoen foran Italia og overraskelsesgutta fra New Zealand. Norge endte helt ned på en 6. plass etter kollapsen.

Nede for telling

Allan Dahl Johansson gikk på en kjempesmell og ble etter løpet liggende nede for telling i lang tid. Smertene var åpenbart store.

- Han er helt ferdig og klarer ikke å røre en eneste finger, utbrøt Wold.

19-åringen har skapt idrettshistorie denne vinteren med to juniorverdensrekorder den siste uka, på henholdsvis 1500 og 3000 meter, men ble i overkant offensiv da han forsøkte å dra Norge fram til seier på det aller øverste nivået i dag.

Helsprekken var et tydelig varsko og reiser et nytt spørsmål: Hvordan skal supertalentet ivaretas best mulig videre?

- Spørsmålet er om Allan har gått for mange løp nå eller om han må matches mer forsiktig. Å konkurrere på skøyter er beinhardt og ikke positiv for formutviklingen. De yngste løperne er mest sårbare og merker hvis konkurranseprogrammet er tøft. Det kan hende det er i overkant av hva Allan har godt av, sier NRK-ekspert Even Wetten.

I OL i Pyeongchang er 19-åringen slik det ser ut nå et sikkert valg på 1500-meteren. Spørsmålet nå er hvor mange harde konkurranser Johansson har godt av.

Drømmestart

Uavhengig av smellen i dag har årets sesong vært en stor opptur for norsk skøytesport, med juniorverdensrekordene til nevnte Allan Dahl Johansson, verdenscupseirene til Håvard Holmefjord Lorentzen og Sverre Lunde Pedersen og en rekke andre topplaserringer.

Periodevis har Norge vært så gode at Nederland har fortvilt og stilt spørsmål rundt den norske fremgangen.

- Vi kan ikke la Norge vinne så mye. Vi må ta tilbake tronen, sa den nederlandske sprintstjerna Kai Verbij forrige måned.

Det fikk Lunde Pedersen til å smile bredt.

- Nederlenderne synes det er uvant at vi vinner så mye og er nok litt bekymret. Samtidig er det bra for skøytesporten at vi kan bryte opp dominansen deres litt, sa Lunde Pedersen til Dagbladet.

Spesielt de nye blå skøytedraktene til Norge har skapt stor internasjonal oppmerksomhet, ikke minst i kombinasjon i de glimrende norske resultatene. Lorentzen er en åpenbar norsk gullkandidat i OL i Pyeongchang, til tross for kveldens skuffelse.

- Nå har vi en som kan vinne gull i et OL hvor skøyter er den største attraksjonen. Sør-Korea er mer opptatt av is enn snø, så det blir fantastisk gøy, mener skøytelegenden Ådne Søndrål.