Stygge scener på Englands store derby-søndag

Newcastle-målvakt angrepet av supporter på banen.

TRØBBEL: Politiet i Birmingham måtte ta seg av røykbomber under kampen mellom hjemmelaget og Aston Villa i går. Også i Sunderland var det problemer med bråk på tribunen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie Keogh
TRØBBEL: Politiet i Birmingham måtte ta seg av røykbomber under kampen mellom hjemmelaget og Aston Villa i går. Også i Sunderland var det problemer med bråk på tribunen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie KeoghVis mer

(Dagbladet): Lagene som utkjempet lokalderbyene i Liverpool, Birmingham og Sunderland i går delte broderlig på poengene, men på tribunene var ikke stemningen like god overalt.

I både Sunderland og Birmingham blir det rapportert om voldsepisoder, og det engelske fotballforbundet vil nå se nærmere på hendelsene som kunne ødelagt en ellers hyggelig supersøndag i England.

Mest alvorlig var nok det som skjedde i sluttminuttene på Stadium of Light, der Newcastle-målvakt Steve Harper ble løpt overende av en ung Sunderland-fan like etter at Asamoah Gyan hadde satt inn utlikningsmålet.

Dum gutt
- Vi kan bare beklage, heldigvis er ikke Steve skadet, sier Sunderland-manager Steve Bruce til BBC.

- All ære til Sunderland-supporterne som anga ham til politiet. Han så ut som en skolegutt. Jeg forstår ikke samfunnet i dag, hva tenker han på når han gjør noe sånt rett etter at vi har scoret? Jeg skjønner ikke hva han skal ut på banen å gjøre, sier Bruce.

Politiet i Northumbria arresterte ifølge Daily Mail 24 mennesker før, under og etter kampen, som ble fulgt av flaske- og setekasting kort etter at dommer Howard Webb blåste i fløyta.

- Når du scorer sent i et derby vil det komme en overreaksjon fra alle kanter, og det som skjedde med den aktuelle supporteren på banen skal ikke skje. Gutten oppførte seg dumt. Mange følelser var i sving, men folk må kontrollere seg, sier Newcastle-manager Alan Pardew.

De få ødela
Politiinspektør Steve Neill sier til BBC at det var et fåtall bråkmakere som førsøkte å ødelegge for de mange som oppførte seg bra.

- Publikum var i hovedsak i godt humør, og det overveldende flertall ville ikke noe annet enn å glede seg over det som skjedde ute på banen uten å bekymre seg for vold og uorden, sier han.

- Likevel var det noen bråkmakere som hadde bestemt seg for å ødelegge for de ekte supporterne, sier Neill.

Howard Webbs dommerrapport vil trolig avgjøre om FA straffer klubbene eller bare synderne etter problemene i Sunderland.

I Birmingham gikk det av en røykbombe og flere bluss på tribunene, og det ble også rapportert om slagsmål utenfor stadion etter kampslutt.

St. Andrews var allerede krympet til en kapasitet på 22 000 tilskuere etter de stygge scenene under Carling Cup-møtet mellom Birmingham og Aston Villa før jul.

IKKE DEN VERSTE: En streaker på St. Andrews hjelpes tilbake på tribunen av publikum. På Stadium of Light løp en annen inntrenger Newcastle-keeper Steve Harper overende.Foto: SCANPIX/AFP/Adrian Dennis
IKKE DEN VERSTE: En streaker på St. Andrews hjelpes tilbake på tribunen av publikum. På Stadium of Light løp en annen inntrenger Newcastle-keeper Steve Harper overende.Foto: SCANPIX/AFP/Adrian Dennis Vis mer