FALT: Marc Gisin gikk overende stygt og måtte fraktes bort med helikopter fra løypene i Val Gardena. Foto: NTB scanpix
FALT: Marc Gisin gikk overende stygt og måtte fraktes bort med helikopter fra løypene i Val Gardena. Foto: NTB scanpixVis mer

Aleksander Aamodt Kilde med superløp i Val Gardena

Stygt fall avbrøt Aamodt Kildes seiersmarsj

Aleksander Aamodt Kilde vant med nesten et sekund i utforen i Val Gardena, men Marc Gisins stygge fall satte en demper på feiringen.

Aleksander Aamodt Kilde hadde dundret ned til overlegen ledelse og virker å gå mot sin første verdenscupseier siden februar 2016, men et stygt fall fra sveitsiske Marc Gisin har satt en stopper.

Sveitseren falt stygt rett før hoppet som er kjent som kamelpuklene. Sveitseren virket å få pusten slått ut av seg og lå nærmest livløs i bakken etter fallet. Gisin virket å slå hofta og ribbeinene kraftig da han lettet over hoppet og landet hardt.

HELIKOPTER: Et ambulansehelikopter var raskt til stede og fraktet vekk Gisin. Foto: NTB scanpix
HELIKOPTER: Et ambulansehelikopter var raskt til stede og fraktet vekk Gisin. Foto: NTB scanpix Vis mer

Medisinsk apparat kom raskt til og fikk stelt med Gisin, som etterhvert ble fraktet til sykehus i et helikopter.

Det var en avventende atmosfære i Val Gardena etter uhellet. Mange var bekymret for at det dreide seg om en alvorlig skade, men søsteren Michelle Gisin har til den sveitsiske avisen Blick kommet med oppløftende nyheter.

Han er våken, og tilstanden er stabil, sier hun.

Tyske Stefan Stankalla falt også stygt på samme sted i 1999. Rennet ble satt på pause i omkring tjue minutter, mens Gisin ble fraktet vekk.

- Det var ikke pent. Vi kjeftet på producer som sendte repriser. Det er ikke nødvendig, sier Kjetil Jansrud til NRK.

Sterkt av Kilde

Før det hadde altså Kilde levert et superløp. Fra startnummer seks kjørte 26-åringen prikkfritt og leverte sitt beste løp på lenge. Bærums-karen tok sin første verdenscupseier på nesten tre år.

- Jeg har ikke hatt sånn følelse på lenge. Fra sving en kjente jeg at utstyret stemte. Det var utrolig gøy å kjøre, sier Aamodt Kilde til NRK.

OVERLEGEN: Ingen var i nærheten av å følge Aleksander Aamodt Kilde ned utforløypa i Val Gardena. Foto: NTB scanpix
OVERLEGEN: Ingen var i nærheten av å følge Aleksander Aamodt Kilde ned utforløypa i Val Gardena. Foto: NTB scanpix Vis mer

Nordmannen slet fælt med formen i fjor etter å ha byttet til samme utstyrsleverandør som kompisene Jansrud og Svindal.

- Aleks leverer så hinsides bra. Vi har snakka om det i mange år at han er så dyktig, kjører så pent på ski og har en så enorm fysikk. Han har hatt alle parameterne som skal til for å lykkes. Så har det tatt litt tid, men vi har bedt ham ta det rolig, og nå får han betalt, roser Kjetil Jansrud.

I år har Kilde endelig funnet ut av problemene med utstyret og er med det tilbake i verdenstoppen.

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Den følelsen jeg hadde var utrolig bra, sier Kilde.

- I en blindgate

Lagkamerat Kjetil Jansrud fikk det overhodet ikke til å stemme i de italienske sløyfene, og var godt over 2 sekunder bak lagkameraten.

Hans siste verdenscupseier i utfor kom i Kvitfjell i februar 2017.

- Han er i en blindgate i utfor nå. Det er ingen tvil om det, sier Kjetil André Aamodt, NRK-ekspert.

- Min plassering er ikke så viktig nå når Aleks leverer så hinsides bra. Men det er fryktelig frustrerende. Nesten sjokkerende lang avstand, sier Jansrud til NRK.

Aksel Lund Svindal var neste utøver etter Gisin og måtte vente lenge før han fikk sette utfor. Svindal kjørte godt i mellompartiet, men tapte for mye på toppen og i det siste henget og kjørte i mål til en sjuendeplass.