Marit Bjørgen og Jelena Välbe

Stygt gjort mot Bjørgen

Den russiske skipresidenten har en høyst personlig grunn for alle de gjentatte angrepene på Marit Bjørgen og de andre norske skiheltene.

SVERTER KONKURRENTENE: Den russiske skisjefen Jelena Välbe angriper bevisste de beste konkurrentene i skisporet for å bortforklare sine egne problemer. FOTO: Terje Pedersen / NTB
SVERTER KONKURRENTENE: Den russiske skisjefen Jelena Välbe angriper bevisste de beste konkurrentene i skisporet for å bortforklare sine egne problemer. FOTO: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FORLEDEN fortalte den mektige russiske skipresidenten Jelena Välbe om hvor sjokkert hun var over Marit Bjørgens bok-avsløring om et ukjent drama etter en dopingtest som inneholdt spor av det forbudte stoffet 19-norandrosteron:

- Jeg er litt sjokkert over disse nyhetene, sa Välbe og beskrev forholdet sitt til langrennshistoriens aller største navn på en utspekulert dobbelt måte. Men akkurat den tvetydigheten overrasker ingen som de siste åra har hørt på Jelena Välbes mange fortellinger om utenlandske konkurrenter som går fortere enn russerne på ski:

- Jeg har alltid sett på Marit Bjørgen, og vil fortsatt se på henne, som en utrolig utøver. Men jeg har alvorlige spørsmål til folk som bestemmer hva som tolkes som doping, hvilke kriterier som må til og hvordan det skal straffes, uttalte Välbe til DailySkier.com.

Det skjedde rett etter at Bjørgen fortalte historien om hvordan den lovlige menstruasjonsmedisinen Primolut-N under Lahti-VM 2017 hadde gitt en tilsynelatende positiv dopingtest.

Som viste seg å ha en høyst naturlig forklaring.

FOR Marit Bjørgen var dette der og da en dramatisk hendelse før det internasjonale Skiforbundet (FIS) raskt godtok forklaringen hennes. Den norske skilegendens hadde jo bare brukt dette tillatte og vanlige preparatet slik det skal brukes; altså for å regulere menstruasjonssyklusen i forhold til de viktigste rennene.

For Jelena Välbe derimot er det naturlige å så tvil om de utenlandske konkurrentenes etikk gjennom å klage på det internasjonale regelverket. Også når det ikke angår dopingdiskusjonen.

Denne taktikken er blitt den tvilsomme russiske idretten sitt faste selvforsvar. Og det er stygt gjort mot de uskyldige løperne som rammes.

DERFOR framstår Välbe tydelig som en nasjonalist som bevisst spiller på usikkerheten for det fremmede. På det viset forsvarer hun sin egen sport etter tiår med dopingavsløringer med et bunnpunkt i svindelen før og under Sotsji-OL 2014.

Siden den gang er langrenn i Russland dessverre mest blitt en nasjonal kamp mot alle de andre. Det skjerper frontene internasjonalt, men samler nasjonalt.

Og det er poenget.

LER AV RUSSISK SKITOPP: Landslagsgutta ler av den russiske skilegenden Jelena Välbes danseferdigheter, russerne gjør narr av Johannes Høsflot Klæbo og Jan Thomas Jenssen mener han har fått kontroll på problemet som har gjort han kjent. Video: Kristoffer Løkås / Andreas Særsland / Øyvind Godø Vis mer

DET gjelder å spille på de sterke samlende følelsene. Akkurat den bevisste ledelsesideologien skjønner Jelenas egne løpere. For dem er hun store mor.

Det er nettopp kommet en film om Jelena Välbes eget liv som skistjerne. Rollen som den unge Välbe i sportsdramaet «Hvit snø» spilles dels av Russland nye populære skihelt Julija Stupak:

- Før filmen var det mange som ikke visste at Jelena Vaelerievna har en svakhet. At hun kan gråte av harme og fortvilelse, forklarte Stupak:'

- Når vi konkurrerer er det åpenbart at Jelena er svært følelsesstyrt, Særlig når vi vinner. Som leder er Välbe svært sterk og streng, men i nærheten av henne føler du deg alltid beskyttet. Du vet at alle beslutningene er rettferdige.

FULLT så overbevist om denne rettferdigheten er neppe omverdenen etter at Jelena Välbe systematisk har forsvart Putin-regimets offisielle dopinglinje. Altså at det aldri har foregått en organisert svindel i russisk skisport.

Siden det forsvaret ikke er til å tro etter avsløringene i McLaren-rapportene, har Välbe heller angrepet alle andre.

Og da helst de norske skistjernene som til tross for fenomenet Aleksandr Bolsjunov, stort sett har slått resten av hennes egne løpere.

SOM oftest snakker den russiske langrennssjefen om den lovlige medisinske behandlingen av astma. Der sauser Jelena Välbe sammen skiløpernes yrkesrelaterte luftveisvansker, med medisineringen av de løperne som har vært plaget av denne sykdommen siden de var barn:

- Heldigvis har jeg ingen astma selv, betrodde hun til VG for noen år siden, og spredde som vanlig tvil med en planlagt omvei til den mistroen hun skulle så blant det brede internasjonale skipublikummet:

- Og jeg synes Justyna Kowalczyk har et poeng når hun snakker om Norge som et land av veldig friske mennesker. Hvorfor er det da så mange skiløpere som har astma? Jeg vet ikke. Jeg er ingen spesialist på dette, sa Välbe før hun lakonisk la til:

- Og det er ingen beviser for at de går fortere på ski.

TIL VANLIG trenger Jelena Välbe ingen bevis når det gjelder å forklare hvorfor de norske løperne gjennomgående presterer bedre enn hennes egne:

Sist VM i Oberstdorf angrep hun Therese Johaug stygt i et intervju med RIA Novosty etter Therese Johaugs imponerende 3-mil:

- Alle skjønner jo at en kvinne ikke kan vinne nesten alle distanserennene de tre siste åra, sa Välbe om Therese, og fortsatte mistenkeliggjøringen:

- Og til og med tre minutter foran nummer to. Vel du må være enig; det får deg virkelig til å lure, hintet den øverste sjefen for russisk langrenn på samme vis som hun etter nederlagene i Seefeld-VM to år tidligere bittert erklærte at «vi er best i klassen for de friske»

FOR det med hint i stedet for fakta, er trikset både for Donald Trump i hans eviggående amerikanske valgkamp og Jelena Välbe i forsvaret av de russiske skiresultatene. Disse resultatene er jo; Bolsjunov til tross, ikke så imponerende med tanke på at det er Russland; og ikke Norge, som har klart flest konkurranseløpere i langrenn.

Men selv i det Putin-sensurerte Russland funker ikke alltid bortforklaringene. Seinest i vår fikk Välbe uvant kritikk i russiske medier for å snakke usant om konkurrentene:

- Venner; Jelena Välbe lyver! Madam "Løgner", når har jeg noen gang fornærmet deg? Fornærmelser er det bare du som driver med, sa den megastore TV-stjernen Dimitry Guberniev gjennom storavisa RIA Novosti.

DA hadde Välbes faste bortforklaringer allerede blitt et tema i den hjemlige sportspressen etter at den velkjente radio -og TV-kommentatoren Gennady Orlov (76) var drepende spydig fordi Välbe i enda et intervju forklarte den norske dominansen i Seefeld-VM med juks:

- Välbe anklager nordmennene for å ha uante krefter; det betyr doping. Men da trenger vi fakta. Hva er det egentlig hun har av sånt, spurte Orlov på radiokanalen «Echo of Moscow», og svarte selv:

- Kjære utøvere, hun har bare sin egen mening!

Og den meningen er altså konsekvent tilpasset forsvar av Putins Russland og Jelena Välbe selv.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer