Russland utestengt av internasjonalt langrenn

Stygt gjort!

FIS holder Putin fortsatt unna skisporet, men svikter modige stjerner som Sveriges Frida Karlsson.

VIL IKKE SNAKKE OM PUTIN: FIS president Johan Eliasch valgte å følge IOC i spørsmålet om fortsatt utestengelse av Russland og Belarus. Det blir en vinter uten russiske og belarussiske løpere i sporet. Men skisportens sjef vil fortsatt ikke snakke om hva Putins nasjonalistiske krig egentlig betyr for idretten. Foto: Lise Åserud / NTB
VIL IKKE SNAKKE OM PUTIN: FIS president Johan Eliasch valgte å følge IOC i spørsmålet om fortsatt utestengelse av Russland og Belarus. Det blir en vinter uten russiske og belarussiske løpere i sporet. Men skisportens sjef vil fortsatt ikke snakke om hva Putins nasjonalistiske krig egentlig betyr for idretten. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VLADIMIR PUTIN får ennå ikke tilbake scenen i internasjonal langrenn. Dette blir en vinter uten Russland i verdenscup og VM.

Men når Europa bombes og brennes uten at det tilsynelatende gjør noe inntrykk på sportens fremste tillitsmann, har denne idretten skaffet seg et troverdighetsproblem:

  • Den britiske FIS-presidenten Johan Eliasch er ikke til å stole på i skisportens avgjørende verdispørsmål.

Hans verdier er visst helt annerledes:

- Prispenger: Det er mitt hjerte nært. Det er livene til utøverne det handler om, forklarte Eliasch mens skiverdenen ventet på hva han skulle si om Putins misbruk av sporten.

Og russernes drapstokter i Ukraina.

FIS-PRESIDENTEN sa ingen ting:

- Som president vil jeg ikke gå inn på utenrikspolitiske spørsmål. Jeg er her bare som FIS-president, understreket Eliasch denne pinlige tausheten i et intervju med Sveriges Television.

Det er ikke mye til lederskap.

Bare stygt gjort mot de mange skistjernene som de siste ukene har vært tydelige på at de ikke lenger vil stille opp på Putins propagandashow i sporet.

FOR mens FIS-president Eliasch heller vil snakke om at verdens skistjerner tjener for lite enn at Putin dreper naboer, skjønner de største idolene selv hvilket regnskap som egentlig teller denne vinteren:

- Det er hele verdens ansvar å gjøre noe, ta et standpunkt og ikke la dem bli med så lenge krigen pågår, sa Frida Karlsson forleden.

Denne fortsatt unge svenske storløperen er til daglig heller ingen «utenrikspolitiker», men gjemmer seg ikke bak en slik pinlig unnskyldning.

Som langrennsstjerne har hun uansett et ansvar som deg og meg.

Og mye, mye større innflytelse.

DET spesielle i en liten langrennssport som sliter med TV-tallene uten russerne som konkurrenter, er jo at disse rennene betyr mer enn noen gang i Putins aggressive nasjonalistiske Russland. De nye skiheltene er blitt hans politiske stjerner, og enkelte av dem reagerer slik også på denne utestengelsen:

- Ei lita gruppe radikale kjempet for å fjerne oss, og fikk med seg den stille majoriteten. Mange av dem vet godt at dette er hykleri, sier skiyndlingen Veronika Stepanova til den store sportskanalen Match TV.

Det er slik Putin ønsker at skiheltene skal speile politikken hans. I toppidretten gjelder dette også narrefortellingen om «Vesten mot Russland».

I den er russisk toppidrett blitt brukt til å fremme ideen om et nytt Stor-Russland. Det er ikke tilfeldig at Putin etter to vinter-OL har slått til mot Ukraina. Den doping baserte hjemlige propagandaforestillingen i Sotsji i 2014 ble først brukt som springbrett til ranet av den ukrainske Krim-halvøya.

Så ventet han bare på at Beijing-lekene skulle bli ferdig sist februar, før de russiske styrkene invaderte resten av nabolandet.

I LØPET av disse åra er de russiske langrennsheltene blitt stadig viktigere brikker i fortellingen om fedrelandets storhet. Slik blir selvsagt sportshelter utnyttet på ulikt vis i alle land og under alle slags politiske regimer, men ikke kynisk gjennomført slik Putin har gjort det:

  • Samtidig med det såkalte «oppgjøret» med vestlige verdier og kultur, er russiske stjerner blitt systematisk dopet for å skape en historie om fedrelandets storhet.

Der skiller Putins Russland seg ut.

Han har gjort noe annet enn å bruke glitrende sportsprestasjoner slik enhver statsleder gjør i forbindelse med nasjonal VM -og OL-suksess.

Putin har misbrukt russisk toppidrett.

NETTOPP dette langvarige systematiske misbruket gjør det så feigt av FIS-president Johan Eliasch å late som om det her eksisterer et tydelig skille mellom internasjonal toppidrett og storpolitikk:

  • Det er jo Putins Russland selv som gjennom sitt statlige dopingprogram har brutt dette skillet.

Derfor er det så viktig for resten av idrettsverdenen å stå opp mot russisk propaganda. Nå er det bare en fortsatt tydelig boikott som verner om idrettens kjerneverdi.

Altså at det vanligvis er plass til alle i denne leken.

GÅRSDAGENS nei i FIS-styret til russisk og belarusisk deltakelse, var ventet:

- Jeg vil ikke si noe mer om denne saken, uttalte den mektige russiske skipresidentene Jelene Välbe til Championat.com rett etter avgjørelsen. Hun har for lengst forstått at internasjonal skisport ville innordne seg den olympiske boikotten av Russland.

Og IOC-president Thomas Bach valgte til slutt Vesten framfor Putin.

DESSUTEN er Johan Eliasch for tida opptatt med en intern maktkamp mot de største vintersportsnasjonene om skisportens markedsrettigheter. Han ville sannsynligvis ikke tålt å få nye land imot seg i et forsøk på å presse igjennom et grønt lys til Russland og Ukraina.

Det nifse er at han muligens er villig til å gjøre en slik tjeneste for sin gamle turkamerat Vladimir Putin. Det er tross alt ikke så mange år siden Eliasch anklaget Verdens Antidopingbyrå (WADA) for urettmessig å forfølge russerne i dopkontrollen:

- Har WADA noe imot Russland?, spurte han seg selv i et TV-intervju med ITV før han overraskende svarte:

- Jeg tror faktisk det!

Det skjedde da Putins misbruk av russisk toppidrett allerede var avslørt gjennom den første av de to uavhengige McLaren-rapportene, og Johan Eliasch hadde samme kunnskap om dette kyniske misbruket som alle oss andre.

Han støttet likevel Putin.

FOR internasjonal skisport kommer denne støtten til å bli et stadig voksende problem:

  • Misbruket av sporten forsvinner bare med Putin.

I praksis betyr det at stjerner som Aleksandr Bolsjunov og Veronika Stepanova vil forbli utestengt fra internasjonale konkurranser helt til det kommer et regimeskifte i Russland.

Altså nye makthavere som lar toppidrett være sport.

Og ikke utenrikspolitikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer