TOK SALTO OVER STOLPE: BMC-laget ble hardt rammet av mandagens massevelt i Baskerland. Her er Brent Bookwalter, Philippe Gilbert og uheldige Peter Stetina (til høyre) avbildet før rittstart. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
TOK SALTO OVER STOLPE: BMC-laget ble hardt rammet av mandagens massevelt i Baskerland. Her er Brent Bookwalter, Philippe Gilbert og uheldige Peter Stetina (til høyre) avbildet før rittstart. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

Stygt kvestet av stolpe i massevelt

- Tok en slags salto over den første, landet på den andre.

(procycling.no) Avslutningen av første etappe i Baskerland rundt ble svært dramatisk. Og direkte helsefarlig.

I den siste svingen før oppløpet sto det to stålstolper festet i asfalten. Disse var merket med å sette to plastkjegler på toppen av dem!

Det gikk greit da den første delen av hovedfeltet passerte svingen, men så ble flere ryttere felt av dem og massevelten utviklet seg raskt.

Kast i kast på stolpene Både Darwin Atapuma og Peter Stetina (begge BMC) var blant rytterne som gikk ned.

Sistnevnte pådro seg brudd i foten, kneskålen og i fire ribbein, melder laget i en pressemelding.

- Etter det jeg hører, tok han en slags salto over den ene, og landet på det andre. De kom tett på hverandre, og han kunne omtrent ikke ha vært mer uheldig i den ulykken, sier sportsdirektør Jackson Stewart i BMC til cyclingnews.com.

- Ganske sjokkert Arrangøren av etapperittet får nå kraftig kritikk for dårlig sikring av løypa innenfor den siste kilometeren.

- Jeg vet ikke hvorfor de sto der en gang. Om det var for å holde biler og sykler atskilt eller om det var for holde publikum unna den svingen.

- På de siste kilometerne, når alle ryttere legger seg over mot høyre i svingen, er noen nødt til å treffe den. Jeg var ganske sjokkert over at de i det hele tatt trodde dette ville fungere, sier Stewart.

Drømmen knust Atapuma pådro seg et kutt i høyre kne, og det er foreløpig ikke klart om han starter tirsdagens etappe.

For Stetinia venter måneder på sidelinjen, og han går glipp av sesongmålet Tour of California.

 - Jeg rakk ikke engang å reagere eller bremse ned. Man forventer ikke å finne fastskrudde gjenstander i midten av massespurten, sier Stetina til lagets hjemmeside.

PS! Michael Matthews (Orica GreenEDGE) vant etappen, og leder sammenlagt etter første dag. Ingen nordmenn sykler rittet.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!

BLODIG: Darwin Apatuma slapp unna med kutt i kneet. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
BLODIG: Darwin Apatuma slapp unna med kutt i kneet. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer