<strong>TID FOR ETTERTANKE:</strong> VM har vært en følelsesmessig utfordring for Therese Johaug i spennet mellom sportslig suksess og nye anklager. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet.
TID FOR ETTERTANKE: VM har vært en følelsesmessig utfordring for Therese Johaug i spennet mellom sportslig suksess og nye anklager. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

Stygt på tysk TV mot Johaug

Forvirringen rår i de utenlandske mediene etter nye avsløringer om den tysk dopingringen. Det tjener svindlerne på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DAG ble enda en ny stjerne tatt for medvirkning i den tyske dopingringen som ble avslørt under ski-VM i Seefeld. Det blir mange av de framover. Den tyske TV-kanalen ARD som har en egen dopingredaksjon ledet av kjente Hajo Seppelt, knyttet denne ringen til opp mot 100 utøvere.

Det gjør det enda mer håpløst at den tyske landslagstreneren Peter Schlickenrieder på den samme TV-kanalen forleden kom med dopingbeskyldninger mot Therese Johaug rette etter VM-gullet på 3-mila. For det var mest av alt et angrep mot en renere internasjonal sport.

- Jeg finner det litt underlig, det må jeg helt ærlig si. Jeg hadde løyet om jeg sa at dette var helt normalt. Hun er milevis foran resten, og det finnes denne forhistorien. Det er rart, sa Schlickenrieder til ARD som altså har vært det mest sentrale nyhetsmediet i de siste års dramatiske dopingavsløringer.

DAGEN etter trakk han denne vonde anklagen tilbake i et intervju med Dagbladet med en forsikring om at han ikke mente å anklage Therese Johaug for svindel. Men bortforklaringen av den uttalelsen til tysk TV var syltynn, og skaden var forlengst gjort.

Seefeld-VM var jo akkurat rammet av skandalenyheten om den tyske dopingringen , og med enda et utfall mot den norske superstjernen ble bildet skapt en sport der alle mistenker alle.

Den selfien lever ikke denne sporten godt med.

FOR slike bilder forvirrer. Midt i avsløringene av bloddopingredet i VM-byen , kom det for eksempel en kommentar i Süddeutche Zeitung som hyllet den østerrikske svindleren Johannes Dürr:

- Sporten trenger flere folk som ham, var tittelen, og analysen hadde som utgangspunkt at gamle svindlere må bidra med nye opplysninger for å få fart på kampen mot doping.

Det med behovet for svindlernes detaljerte saksopplysninger om jukset sitt er selvsagt korrekt, men fortsatt er det avgjørende hva de faktisk sier. Og Dürr sier det fullstendig feil når han gjentar den gamle løgnen om at det er umulig å vinne i langrenn uten å dope seg.

Forøvrig omtaler han Johaugs sak på en usann måte som viser at han ikke har vært i nærheten av skaffe seg innsikt i den.

Så er da heller ikke Johannes Dürr i informasjonsbransjen.

Hans nye forretningside er desinformasjon.

DET lever jukserne høyt på om dagen. Mange eldre tyskere med egen erfaring fra den østtyske statsvindelen på 1970 -og 80-tallet, kjøper et slikt falskt bilde av kampen mot doping. Historien om Johann Mühlegg som dro fra det tyske landslaget til Spania før OL 2 002 for å dope seg i fred, demper heller ikke mistanken blant de litt yngre tyskerne. Men der stopper det:

  • Det er ingen holdbare bevis på at vinnerne i sporet i Seefeld-VM; fem svensker og ni nordmenn, alle sammen var dopere.

Det er derimot denne forestillingen som stadig skaper nye svindlerne. Når Dürr søker å rettferdiggjøre sitt eget fall med å fortelle oss at alle medaljer egentlig er bløff, er det selve historieforfalskningen.

For om det er mange svindlere på sportens resultatlister, er ikke denne svindelen komplett. Det er den avgjørende forskjellen mellom rett og galt.

MISTROEN må bekjempes mens vi prøver å stoppe stadig nye juksemakere. Altså det motsatte av det den fortsatt lite troverdige Johannes Dürr står for.

Samtidig som han snakker om en sport der det etter hans mening er umulig å vinne uten juks, sjekker politietterforskerne i Østerrike nettopp Dürr som en mulig edderkopp i den tyske dopdoktoren Mark Schmidt kriminelle nettverk. Tross alt var det to av hans kamerater som ble tatt i raidet sist uke. De skal ifølge østerrikske Kronen Zeitung ha utpekt Johannes Dürr som sin dopformidler.

DOPING: - Jeg er så lei meg at jeg ikke finner dekkende ord. Det sier Østerrikes landslagstrener Trond Nystad til Dagbladet, etter å ha sett denne rystende videoen. Video: Emilie Rydning og Fredrik Filtvedt / Dagbladet Vis mer

DEN forbindelsen er det opp til de kommende rettssakene å avklare. De kan bli mange. Sjefsanklageren til den tyske antidopingorganisasjonen mener nettverket til doktor Schmidt går femten, tjue år tilbake i tid. Det var derfor ARD i går kveld meldte at det kan være snakk om opp til 100 utøvere i denne ringen.

Foreløpig har den tyske påtalemyndigheten gjort et beslag på 40 blodposer. De ble funnet i en fryser i Schmidt sin garasje i Erfurt. Det blir nå tatt DNA-analyser av dette blodet for å fastslå identiteten til de involverte utøverne.

I DAG ble altså enda en østerrisk syklist knyttet til dopingringen. 28-årige Georg Preidler hadde gått og ventet i angst på avsløringen. De tyske påtalemyndighetene regner da også med at juksesporene fra flere utøvere fra andre utholdenhetsidretter finnes blant blodposene. Doktor Schmidt tilbud var en «alt-i-ett-pakke» med pris varierende fra mellom 75 000 og 150 000 pr. utøver pr.år.

Det kan totalt bli mye penger for innholdet i en fryser i garasjen.

DERFOR har avtroppende sportssjef Vidar Løfsnes rett når han nå kritiserer både det internasjonale Skiforbundet (FIS) og det norske Skiforbundet for ikke å diskutere dopingsvindelen åpent.

Først og fremst må vi gjøre noe med vår egen motvilje mot å la dopingpraten være mer enn halve sannheter og spøkelseshistorier. I redselen for å ødelegge sportens markedsverdi blir dette helst temaet skilederne ikke snakker om på eget initiativ. De svarer bare på spørsmål.

Det samme gjelder løperne. Det viste seg spesielt i debatten om opprydningen i skiskyting. Der våget de norske stjernene ingen ting.

Men også de norske angrennsheltene har virket i overkant forsiktige med å kreve en renere sport. Oppfatningen har vært at dopingprat tar vekk konsentrasjonen om egen innsats. Sannheten om andres juks, bryter visst ned både trenings -og konkurransemoralen.

Mulig det, men alternativet er verre. For dess mer doping, dess mindre sjanser for at langrenn overlever som internasjonal konkurransesport.

alvorlig er det når konkurrentene dag etter dag setter spørsmålstegn ved hvordan norske skiløpere trener og konkurrerer. Norge er i ferd med å bli for dominerende i langrenn, og det med vinnere som slett ikke alle konkurrentene tror på.

Da hjelper det bare å være ærlige. For selvsagt er det er juksere overalt i denne sporten. Men det er ikke det samme som at alle jukser.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer