Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fyll og brutalt publikum i Holmenkollen

Stygt virus i Kollen

Stopper vi ikke denne smitten, mister vi det fineste vi har.

KVALMT: Full fest langs løypa under 3-mila i Holmenkollen lørdag. Men midt i blant de festglade tilskuerne var det et stygt virus. FOTO: John T. Pedersen / Dagbladet
KVALMT: Full fest langs løypa under 3-mila i Holmenkollen lørdag. Men midt i blant de festglade tilskuerne var det et stygt virus. FOTO: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

CORONAVIRUSET lammer norsk idrett. På få dager er nesten alt som er i igjen av vintersesongen avlyst ; nå starter det møysommelige arbeidet med å stokke om terminlistene for våren og sommeren.

Bare de tapte inntektene fra langrenn, hopp og skiskyting i Holmenkollen, ishockeysluttspill, håndballfinaler, Raw Air-rennene på Lillehammer, i Trondheim og Vikersund pluss Birkebeineren betyr tosifret millioner i manko. Så følger en fotballsesong på vent, og tusenvis av kamper på alle mulige nivåer som sannsynligvis aldri blir spilt.

Alt dette mens vi venter på EM i friidrett og fotball, pluss noen store sykkelritt som ganske sikkert ikke kommer. Og et sommer-OL i Tokyo seint i juli som sannsynligvis i stedet blir arrangert om to år.

Coronaviruset er i ferd med å ta fra oss all denne moroa. Ukene og månedene framover kommer i skyggen av truende sykdom, også til å bli preget av disse vante sportsgledene som blir borte.

Men for vår egen idrett kan det ikke bli verre enn det stygge viruset som herjet langs Kollen-løypa sist lørdag.

Der var det totalt sykt.

FYLLA i Holmenkollen har de siste åra i seg selv vært et sykdomstegn for deler av ungdomskulturen i hovedstaden. Den sanseløse drikkingen er kanskje ikke det mest motbydelige. Det er mer all overfloden som har ligget igjen i hauger langs løypa som vitner om et norsk folk som bokstavelig talt har fått så altfor mye.

VOLDELIG: Politiet pågrep flere personer under dagens skifestival på Holmenkollen, etter at det brøt ut slagsmål. FOTO: John Terje Pedersen. Vis mer

Denne materielle fråtsingen har vært ille nok. Det at vi på tur i skauen denne festdagen ikke engang gidder å pakke opp all maten vi har dratt med oss. Eller åpne all drikken. At vi bare lar det ligge igjen sammen med nyinnkjøpte soveposer og kostbare merkeklær. Fordi vi vet at vi uansett kan skaffe oss alt dette på nytt.

Men denne gangen ble det så mye, mye verre.

En modig jente er blitt sannhetsvitnet på det.

DEN historien hun skrev i Aftenposten om hva som skjedde langs løypa i Holmenkollen denne marslørdagen, er det vondeste jeg har lest om norsk idrett.

Fortellingen er fortalt av en som ser og skjønner. En ung voksen som hadde pyntet seg til årets idrettsfest slik det sosialt ble forventet av henne på Oslo vest. Som vorset og drakk som hun skulle, men likevel ikke mer enn at hun forsto at dette sosiale spillet også var et sykdomstegn.

Men så ble det virkelig sykt.

FOR midt blant hundrevis av mer eller mindre fulle tilskuere på den lille plassen langs løypa, gikk det romfolk med søppelsekker for å få med seg panteflaskene. Slik er jo næringskjeden blitt de siste åra på store idrettsarrangementer i Oslo.

Da en av disse plukkerne med full sekk passerte en tenåringsgjeng som danset til lyden fra fete, medbrakte høyttalere, ble denne pantesamleren angrepet. En av gutta i gjengen rev fra ham sekken, tømte ut hele innholdet og tråkket på boksene. Alt til jubel fra mengden.

Den forsvarsløse samleren forsøkte å plukke opp restene, men ble dyttet rundt av mobben:

- Det var som om de ikke så ham som et menneske. Det var den mest grusomme mobbingen jeg har sett, skriver jenta i Aftenposten.

ALT dette langs løypa med hellig snø i Holmenkollen. Langs de sporene der folkemassene; før virustidene snudde livene våre, alltid har vært drapert i rød, hvitt og blått mens tilskuerne har heiet på alle farger. Fordi vi var stolte av den rause måten vi drev idrett på. Av tradisjonene våre.

Nå skriver denne kloke, unge jenta det som skal skrives:

- Det er en ting å være umoden, men en helt annen å ha så grunnleggende dårlige holdninger. Det plaget meg at jeg selv var der, og at jeg på den måten tok del i det, forteller hun og tilføyer:

- Bildet av den stakkars mannen som ble frarøvet det lille han hadde fra en gjeng med norske, rike, bortskjemte ungdommer, kommer til å hjemsøke meg for resten av livet.

DISSE holdningene kommer til å hjemsøke oss som fellesskap også. Om vi ikke tør å stoppe oppførselen der og da. Eller om vi ikke våger å skrive om våre egne nederlag etterpå. Om hvordan vi i møte med mobben var for feige.

Selve coronaviruset kommer vi på et vis igjennom selv om vi i dag ikke helt vet hvordan.

Et arrogant Norge som heier fram menneskeforakt på skisportens nasjonaldag, er derimot noe som suger livet av oss.

Det er et stygt virus fra Holmenkollen.

Hele Norges coronakart