Paralympics-skandalen

Styret ble ikke informert

Ifølge Dagbladets kilder ble ikke styret i Norges idrettsforbund informert i forkant om oppsigelsen av Para-avtalen som gjorde at Kjell Inge Røkke og stiftelsen VI trakk sin sponsoravtale på nærmere 125 millioner kroner.

IKKE INFORMERT: Idrettspresident Berit Kjøll brukte tid på å informere styret om Olympiatoppens avgjørelse om å ikke tildele de 5,5 millionene til para-utøvere, som var avtalen med regjeringen. Foto: NTB
IKKE INFORMERT: Idrettspresident Berit Kjøll brukte tid på å informere styret om Olympiatoppens avgjørelse om å ikke tildele de 5,5 millionene til para-utøvere, som var avtalen med regjeringen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da idrettsforbundet mottok 5,5 millioner kroner av Kulturdepartementet etter at OL og Paralympics ble flyttet fra 2020 til 2021, så skulle millionene bli fordelt til både OL- og Paralympics-utøvere. Alle utøverne trengte å få finansiert et ekstra år med forberedelser til lekene i Tokyo.

Men ikke en eneste krone av disse 5,5 millionene fra Kulturdepartementet endte opp hos en parautøver, kom det fram i en nettsak fra idrettsforbundet den 27. januar.

Denne kontroversielle avgjørelsen ble ikke styret i Norges idrettsforbund informert om, ifølge Dagbladets kilder.

Innholdet i den pressemeldingen kan ha kostet Idrettsforbundet en sponsoravtale på nærmere 125 millioner kroner. Nå svarer kommunikasjonssjef i Norges idrettsforbund Finn Aagaard på vegne av styreleder Berit Kjøll og flytter ansvaret over på Olympiatoppen.

- Olympiatoppen har fulgt vanlige etablerte fullmaktsstrukturer for tildeling av stipendmidler til utøvere, sier Aagaard.

Avviser

Det er nemlig Olympiatoppen som har hovedansvaret for forvaltningen av stipendordningen til olympiske og paralympiske utøvere.

- Det er ikke idrettsstyret som tildeler utøverstipender, sier Aagaard.

- Når man ser konsekvensene dette har fått burde det ikke ha vært bedre kommunikasjon mellom Olympiatoppen og idrettsforbundet?

- Olympiatoppen og NIFs sentraladministrasjon har hatt og vil fortsatt ha en tett og god dialog om alle relevante forhold som omhandler Olympiatoppens oppgaver og funksjoner, svarer Aasgaard og avviser at kommunikasjonen mellom forbundet og Olympiatoppen har vært dårlig.

Dagbladet har kontaktet styremedlemmene i Norges idrettsforbund for en kommentar. Ingen av dem ønsker å uttale seg i denne saken, men etter det Dagbladet erfarer ble ingen av styremedlemmene informert om uenigheten mellom stiftelsen VI og Olympiatoppen før Røkke brøt inn og avsluttet avtalen.

Overrasket Raja

I en pressemelding den 27. januar begrunnet idrettsforbundet å kutte støtten til Paralympics-utøvere fordi de allerede mottok et sjenerøst stipendopplegg gjennom stiftelsen VI, og at de fikk en høyere stipendsum enn de fattigste OL-deltakerne. Det skjedde selv om pengene var øremerket parautøvere.

Dette fikk stiftelsen VI og Kjell Inge Røkke til å reagere og Abid Raja understreket at det ikke var regjeringens intensjon at pengene skulle fordeles slik. Kulturministeren er overrasket over utdelingen.

- Vi har vært helt klare på at disse midlene skal komme til bruk for både OL-utøvere og Parautøvere. Det står skriftlig i brevet. Vi har hele tiden sagt at det viktig at begge troppene får den nødvendige hjelpen de trenger, fortalte Raja til Dagbladet forrige uke.

I nye samtaler

Idrettsforbundet har allerede beklaget avgjørelsen og har begynt samtaler om en ny avtale. Søndag kveld meldte stiftelsen VI at de var i nye samtaler og nærmet seg enighet med Idrettsforbundet om å en ny avtale for parautøverne.

- Det er blitt etablert dialog mellom Norges idrettsforbund ved Idrettspresident Berit Kjøll og VI ved Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen, står det i pressemeldingen.

Dagbladet har vært i kontakt med daglig leder i stiftelsen VI, Knut Nystad i dag. Han beskrev dialogen med idrettsforbundet som «veldig positiv».

- Begge parter skjønner hva problemet er. Det her handler om mye mer enn økonomi. Det handler om grunnleggende holdninger og verdisyn som man sammen skal finne løsninger på, sier Nystad til Dagbladet.

DAGBLADET RETTER: Ved en feil ble det ved publisering brukt begrepet idrettsstyret i stedet for idrettsforbundet i Dagbladets spørsmål. Det ble rettet opp så fort vi ble oppmerksom på det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer