Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Formel 1-fører Lewis Hamilton i Paradise Papers

Styrtrik idrettsstjerne i Paradise Papers: Skal ha leid ut fly til seg selv

Lewis Hamilton skal ha dukket unna å betale 3,3 millioner pund, skriver BBC.

STYRTRIK: Lewis Hamilton er på tiendeplass på Forbes liste over rikeste idrettsstjerner i 2017. Foto: XPB / Press Association Images / NTB Scanpix
STYRTRIK: Lewis Hamilton er på tiendeplass på Forbes liste over rikeste idrettsstjerner i 2017. Foto: XPB / Press Association Images / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Formel 1-stjernen Lewis Hamilton dras nå inn i rekken av personer som er omtalt i Paradise Papers - en dokumentlekkasje som har blitt bearbeidet av det internasjonale journalistnettverket ICIJ.

Ifølge Sunday Times' rikingliste har Hamilton en formue på rundt 1,4 milliarder kroner, mens Forbes rangerer han som verdens tiende best betalte idrettsutøver med ei årslønn på rundt 400 millioner kroner.

Ifølge BBC skal Hamilton ha dukket unna å betale merverdiavgift på et privatfly prissatt til en verdi av 16,5 millioner pund.

Dokumentene viser at det ble gitt en tilbakebetaling på 3,3 millioner pund på et fly av typen Bombardier Challenger 605 som ble importert til Isle of Man i 2013.

- Det virker som at konsulenter satte opp en leasingavtale som var kunstig og som ikke samsvarte med EUs og britisk forbud om tilbakebetalinger ved privat bruk - selv om han kan ha hatt krav på tilbakebetaling gjennom forretninger, skriver BBC.

- Hvis privat bruk av et jetfly er forkledd som forretningsvirksomhet, så er det en ordning for skatteomgåelse, sier Rita De La Feria, professor i skattelovgivning ved Leeds University, til kanalen.

Til The Guardian sier hun:

- Den eneste grunnen jeg kan se til å sette opp disse ordningene, er for å maskere privat bruk og ikke betale merverdiavgift for det. Hvis det forekom privat bruk, er dette krystallklar omgåelse.

Leier sitt eget fly

BBC og The Guardian viser gjennom fire steg hvordan Lewis Hamilton skal ha fått tilbakebetalingen på 3,3 millioner pund.

For det første så eies jetflyet av selskapet Stealth Aviation Ltd fra De britiske Jomfruøyer. Det selskapet eier Lewis Hamilton.

Jetflyet importeres til EU, gjennom selskapet Manx, og leies ut til Stealth Limited basert på Isle of Man. Ingen merverdiavgift betales fordi flyet er en del av utleievirksomhet. Private fly, kjøpt utenfor EU, skal betale 20 prosent merverdiavgift ved import.

Flyet leies deretter ut til legitimt charterselskap - som Hamilton ikke eier. Selskapet tar av seg ansettelse og vedlikehold.

Charterselskapet leier ut flyet eksklusivt til Guernsey-selskapet BRV Limited - et selskap Hamilton selv eier.

Ergo, Hamilton leier ut flyet til seg selv.

- Ikke motivet å redusere skatter

Hamiltons advokater sier at Formel 1-sjåføren har en rekke profesjonelle som styrer det meste av hans forretninger og at ingen unnaflukt eller upassende grad av hemmelighold har blitt iverksatt, ifølge BBC.

I en uttalelse sier de at Stealth Limited, selskapet basert på Isle of Man, ble opprettet for å drive utleievirksomhet og at de hyret flyet på langsiktig basis for en kommersiell pris.

Myndigheter på Isle of Man skal ha godkjent framstøtet, sier advokatene.

- Advokatene sa at det å redusere skatter ikke var motivet, men hvis det hadde vært faktum, er det lovlig å leie framfor å kjøpe for å redusere merverdiavgiften, skriver BBC.

Det skal være femti ordninger lik Lewis Hamiltons i Paradise Papers.

Isle of Man skal ha tilbakebetalt 790 millioner pund til selskaper som leier jetfly. Mer enn 230 skal være involvert.

Panama Papers-oppfølger

Paradise Papers omtales som oppfølgeren til Panama Papers, og publiseringen av materialet startet søndag. Der knyttes en rekke av verdens største selskaper til skatteparadiser, blant dem finner vi både Nike og Apple.

Grunnen til at dokumentene ble lekket, skal være at hackere brøyt seg inn i advokatfirmaet Appleby, og stjal dem. Hendelsen skal ha skjedd for et år siden, og dokumentene ble videre sendt til Det internasjonale journalistnettverket ICIJ.

Første del av publiseringen av dokumentlekkasjen gikk nok hardest utover Canadas statsministers nærmeste rådgiver og Donald Trumps handelsminister.

Trudeaus rådgiver, Stephen Bronfam, skal i årevis ha bidratt til millionplasseringer i skatteparadiser, viser dokumentene. Det mest sjokkerende med denne avsløringen er at Trudeau tok avstand fra slik virksomhet seinest i mars.

- Det er helt uakseptabelt at folk ikke betaler skatten sin. Vi skal gjøre en bedre jobb med å ta skattesnyltere, lovte statsministeren den gang.

- Skuffet

Mens Trumps handelsminister, Wilbur Ross, knyttes til president Vladimir Putins nærmeste krets gjennom skjulte eierskap på Cayman-øyene.

- Vi er skuffet over at media velger å bruke informasjonen som har blitt hentet ved hjelp av ulovlige metoder, noe som kan resultere i at uskyldige parter blir utsatt for brudd på datasikkerhet, uttalte advokatfirmaet Appleby i slutten av oktober.

Mandag fulgte de opp med å understreke at dette ikke dreier seg om en lekkasje, men i stedet et ulovlig datainnbrudd. Videre beklager de til klientene som har blitt rammet av dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!