Foto: EPA / Lindsey Parnaby / Scanpix
Foto: EPA / Lindsey Parnaby / ScanpixVis mer

Suarez' forklaringer var «inkonsekvente og lite troverdige»

FA har publisert begrunnelsen for Suarez-dommen.

PDF: Her kan du lese hele dommen.

(Dagbladet): Luis Suarez ble straffet knallhardt for rasisme mot Patrice Evra, og Liverpool reagerte kraftig mot FA etter at dommen falt.

Merseyside-klubben ville imidlertid vente med å anke til FA publiserte begrunnelsen for straffen. I dag ble den 115 sider lange rapporten publisert, og der skrives det blant annet hva som ble sagt mellom de to spillerne.

FA skriver at krangelen mellom de to startet etter at Evra fikk frispark da han ble sparket ned av Suarez. Evra spurte urugayaneren om hvorfor han hadde sparket ham, og Suarez skal ha svart følgende ifølge FA.

Fordi du er «neger» - Det er fordi du er en «svart».

- Si det igjen, og jeg slår til deg, sa Evra.

- Jeg snakker ikke til «svarte», sa Suarez da.

Evra fortsatte å si at han kom til å slå Suarez hvis han fortsatte. Suarez svarte da på spansk:

- Okay, «negros, negros, negros».

Sa fra til dommeren Samtidig som Suarez sa det siste skal han ha tatt etter Evras arm for å vise til hudfargen til Evra. Da kom Dirk Kuyt mellom de to før dommeren så kom bort til de to. Evra sa da til dommeren:

- Dommer, dommer, han kalte med akkurat for en jævla «neger».

Kommisjonen skriver at Suarez hadde en annen versjon av saken. Han innrømte at han og Evra hadde snakket på spansk til hverandre i målområdet, og at Evra spurte om hvorfor han hadde sparket ham. Suarez svarte at det var et uhell og at han bare trakk på skuldrene.

Da Evra så sa at han skulle sparke tilbake, sa Suarez «hold kjeft». Han sa at han ikke brukte ordet «negro» på noe punkt i målområdet, men at han brukte ordet etterpå, da dommeren grep inn i situasjonen.

Evra sa «Ikke ta på meg, sør-amerikaner!» da Suarez tok ham på armen. Suarez forklarte at han sa «Hvorfor, negro?», og hevder at han brukte ordet «negro» på en måte som er helt vanlig i Uruguay.

Brukte videobilder Kommisjonen skriver at de har basert avgjørelsen om straffen til Suarez etter flere intervjuer med spillerne involvert. De har også studert TV-bildene fra kampen.

«Vi mottok videomaterialet etter en stund, og det inneholdt flere bilder som ikke hadde blitt sendt før, blant annet situasjonen i målområdet i det 63. minutter, som hadde blitt filmet fra flere vinkler» skriver FA.

Kommisjonen spurte også to filologer, begge eksperter på sør-amerikansk spansk, om den lingvistiske og kulturelle betydningen av ordet
«negro» og «negros» i sør-amerikansk spansk.

FA: - Suarez et forbilde FA skriver i sin konklusjon at bruken av ord som henviser til en annen spillers hudfarge er totalt uakseptabelt.

- Det er prinsipielt galt, men også galt fordi fotballspillere, som Suarez, er forbilder og blir beundret av mange fotballsupportere, spesielt unge supportere. Hvis profesjonelle fotballspillere benytter rasistiske fornærmelser på fotballbanen, vil det sannsynligvis ha en smitteeffekt til yngre spillere, hvorav noen av dem vil bli profesjonelle spillere i framtida. Det vil også potensielt ha en negativ effekt på det hele fotballmiljøet, skriver FA i sin konklusjon.

FA skriver videre i sin begrunnelse at Suarez har lav troverdighet, mens Evra ga et bedre inntrykk.

- Evra var et troverdig vitne. Han forklarte seg på en rolig, kontrollert og klar måte, som i det store og hele ga mening, selv om verken han eller Suarez, av forståelige grunner, kunne huske alle detaljer.

- Suarez' forklaring var lite troverdig på de avgjørende punktene. På flere områder stemte ikke forklaringen hans opp mot bevisene, spesielt videobevisene. Det at han omtaler uttalelsene sine som «vennlige» er rett og slett utrolig med tanke på at de var i en opphetet diskusjon. Det at Suarez påsto dette, reduserte hans troverdighet, skriver FA.