Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Suarez i ny bok: - Jeg var feit

Snakker ut om foreldrenes skilsmisse og den tøffe tida i Nederland.

SNART PÅ BANEN IGJEN: Luis Suarez måtte se på da Liverpool møtte Southampton, men onsdag kan han være tilbake på banen. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS / NTB Scanpix
SNART PÅ BANEN IGJEN: Luis Suarez måtte se på da Liverpool møtte Southampton, men onsdag kan han være tilbake på banen. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Onsdag møtes Liverpool og Manchester United til dyst i den engelske ligacupen. I tillegg til å være et av de største rivaleriene i fotball, er det også ekstra oppmerksomhet rundt kampen på grunn av comebacket til Luis Suarez. Uruguayaneren har nemlig sonet ferdig sin utestengelse på ti kamper for det famøse bittet på Chelseas Branislav Ivanovic.

Interessen for Liverpool-spilleren er enorm i britisk media, og ble ikke mindre etter at han i flere aviser gikk ut og ønsket seg vekk fra Merseyside-klubben i sommer. Dagen før comebacket har den engelske avisa The Guardian fått tak i et eksklusivt utdrag fra en kommende bok om livshistoriene til spillerne på det uruguayanske landslaget som nådde VM-semifinalen i 2010. Blant dem var Suarez - hvem kan vel glemme viljehandsen i kvartfinalen mot Ghana?

Ville helst bare spille kamper I boka, som er skrevet av Ana Laura Lissardy, forteller 26-åringen om den tøffe oppveksten som den midterste av sju brødre. Da Suarez var sju år gammel, flyttet familien fra den vesle byen Salto til hovedstaden Montevideo - over 500 kilometer unna. Vesle Luis trivdes ikke.

- De snakket annerledes der, og selvsagt gjorde de narr av meg, sier Suarez i boka ifølge The Guardian.

Men uruguayaneren klarte seg. Etter hvert begynte ting å gå seg til. Det varte derimot bare fram til han var 12 år gammel. Da skilte foreldrene lag, og 26-åringen var i tvil om det virkelig var fotballspiller han ville bli. Han spilte på sjuendelaget (!) til Nacional.

- Jeg likte ikke å trene. Jeg likte bare å spille kamper, og på den måten var det vanskelig for med å oppnå noen som helst. Jeg ble virkelig sint. Jeg var en rebell, og det hjalp meg ikke akkurat, sier Suarez.

Fulgte kjærligheten Han var nære ved å ikke komme med på den videre satsingen til Nacional, men fikk én siste sjanse - og grep den. Så, da han var 15, dukket Sofia opp. Ifølge Suarez ga hun ham motivasjon til å gå på skolen, i tillegg til den nødvendige selvtilliten han trengte for å score mål på fotballbanen.

Gleden over vennskapet med Sofia ble imidlertid kortvarig. Hun ble nemlig nødt til å flytte med familien sin til Spania. Da forstod Suarez at han måtte satse på fotballen for å kunne holde kontakten med henne.

I NEDERLAND: I Ajax gjorde Suarez sakene sine godt, men han pådro seg også mange gule kort. Foto: AP Photo/Peter Dejong/NTB Scanpix
I NEDERLAND: I Ajax gjorde Suarez sakene sine godt, men han pådro seg også mange gule kort. Foto: AP Photo/Peter Dejong/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg forstod at jeg måtte jobbe hardt for å få sjansen til å være i nærheten av henne. Jeg måtte våkne opp, så jeg gikk inn for å trene så mye som mulig, sånn at jeg på sikt kunne bli god nok til å få muligheten i Europa.

Etter å ha prestert over tid for Nacional, fikk han til slutt den muligheten. Nederlandske Groningen hentet den da 19 år gamle Luis Suarez til Europa. Endelig fikk han være i nærheten av sin elskede Sofia, som da var 16 år gammel. Men heller ikke i Nederland skulle ting gå på skinner for den nybakte utenlandsproffen. Etter å ha gjort det dårlig i de første kampene for klubben, kom de negative tankene.

- Det var helt katastrofe, og jeg var feit og alt mulig.

«Kannibalen» Igjen slo han tilbake. Vendepunktet denne gangen kom i en kamp mot Vitesse i september 2006. Marcus Pedersens gamle klubb spilte i gule og svarte drakter - de samme fargene som Nacionals erkerival Peñarol. Etter 80 minutter havnet Suarez' Groningen under 1-3, men de reduserte på et straffespark to minutter seinere, før:

- I det 89. minutt fikk jeg et innlegg fra en lagkamerat, og jeg banket ballen i mål. Å utligne til 3-3 var en kjempeopplevelse, men på overtid scoret jeg også 4-3-målet alene med keeper. Jeg følte enorm glede og lettelse, forteller Suarez ifølge The Guardian.

Det har ikke manglet på opp- og nedturer for Luis Suarez etter den tid heller. I 2007 gikk han til Ajax, hvor han scoret to mål i hjemmedebuten. Han ble toppscorer med 35 mål på 33 kamper i Nederland i 2010. Han var også kaptein i Ajax en periode. Likevel holdt han seg ikke helt unna trøbbel. I 2010 bet han PSV's Otman Bakkal, noe som gjorde at han fikk kallenavnet «Kannibalen i Ajax.»

Var dyrest - i et par timer Da han var suspendert ble han solgt til Liverpool for drøyt 200 millioner kroner, noe som gjorde han til klubbens dyreste spiller i noen timer før Andy Carroll kom inn portene på Anfield. Suarez hadde noen gode kamper for Liverpool, og scoret blant annet i debuten. Så ble han suspendert i åtte kamper for å ha ytret seg rasistisk mot Manchester Uniteds Patrice Evra.

Våren 2013 fikk han altså ti kampers suspensjon for bittet mot Chelseas Branislav Ivanovic.

KANNIBALEN: Luis Suarez beit en PSV-spiller da han var i Ajax, noe som ga ham tilnavnet Kannibalen. Det gjorde ikke saken noe bedre at han våren 2013 også beit Branislac Ivanovic. AFP PHOTO / ANDREW YATES /NTB Scanpix
KANNIBALEN: Luis Suarez beit en PSV-spiller da han var i Ajax, noe som ga ham tilnavnet Kannibalen. Det gjorde ikke saken noe bedre at han våren 2013 også beit Branislac Ivanovic. AFP PHOTO / ANDREW YATES /NTB Scanpix Vis mer

Onsdag er han tilbake på banen igjen, og Luis Suarez har kommet styrket ut av lignende situasjoner tidligere.

PS! Luis Suarez og Sofia Balbi er lykkelig gift den dag i dag. De giftet seg i 2009, og fikk sin første datter, Delfina, året etter.

I HJEMLANDET: Som sjuåring flyttet til Uruguays hovedstad Montevideo. Her tilbake under en VM-kvalifiseringskamp mot Colombia tidligere i september. Foto: AP Photo/Matilde Campodonico/NTB Scanpix
I HJEMLANDET: Som sjuåring flyttet til Uruguays hovedstad Montevideo. Her tilbake under en VM-kvalifiseringskamp mot Colombia tidligere i september. Foto: AP Photo/Matilde Campodonico/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media