Suksess for smart fotball

Bra at Strømsgodset leder Tippeligaen.

MEST Å JUBLE FOR:Strømsgodset spiller den fineste fotballen og leder Tippeligaen. FOTO: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
MEST Å JUBLE FOR:Strømsgodset spiller den fineste fotballen og leder Tippeligaen. FOTO: Vegard Grøtt / NTB scanpix.Vis mer

I SNART halvannen måned har Sogndal imponert i Tippeligaen. De ganske så fattige nykommerne lot seg ikke slå av mektige Rosenborg på Lerkendal, hadde grei kontroll da de kontret vekk Vålerenga på Ullevaal og vippet forleden hjemmekampen mot regjerende seriemester Molde til sin favør. Men i Drammen var de sjanseløse.

Det er et ok tegn på hvilken klubb som for tida er den beste i Tippeligaen. For det er Strømsgodset; akkurat som på tabellen altså.

RIKTIGNOK lever hver fotballkamp helst sitt eget liv og gjør sammenligning mellom lag på et slikt grunnlag til en tvilsom affære. Men etter at de sjokkåpnet sesongen ved å presse ekstremt høyt mot Odd i Skien, har Sogndal  vært ganske stabile i spillet sitt. Dette er et klokt taktisk lag med evne til å kombinere et defensivt fokus med fine overganger. Dessuten har de dødballstyrke både gjennom presise innleggsbein og bra hodespillere.

Men ikke noe av dette var i nærheten av å true Strømsgodset.

DET er slett ikke tilfeldig. Samtidig som det er all grunn til å ha respekt for den lange tradisjonen i Sogndal som gjør at laget med minst ressurser har hengt så lenge med i norsk toppfotball, er Godset i ferd med å løfte Tippeligaens mindre klubber et vesentlig hakk høyere opp. For her er det ikke lenger snakk om å henge med:

•• Det dreier seg om å prege norsk klubbfotball.

Og det er en helt annen historie.

FOR Strømsgodset-trener Ronny Deila har målet gjennom de siste sesongene vært å sette sammen et eget spill som er i stand til å kontrollere kamper mot de beste norske klubblagene. Han er altså en del av den voksende skolen som er tydelige på at mer ballhold i seg selv er et helt nødvendig middel for å få en nivåhevning av fotballen vår. Ikke nødvendigvis for å vinne hver eneste kamp, men for å bli i stand til å vinne flere av de neste.

Slike ambisjoner krever mye tålmodighet både av klubbledelse og hjemmepublikum, pluss evne til å plukke spillere som passer inn i den valgte spillestilen. Det er her de siste sesongene framstår som en triumf for en hel klubbledelse på Marienlyst og Drammen by i riktig utvikling.

Selvsagt er det nok av kjøp hos Strømsgodset også, men her er det lett å se at de ulike investeringene følger et tydelig mønster. Som for eksempel da den 20-årige ghaneseren Mohammed Abu ble hentet tilbake igjen til klubben ved hjelp av en telefon fra landsmannen Adam Larsen Kwarasey i Godset-målet rett etter tapet i seriestarten for Molde.

MYE av det oppbyggende spillet var sentrert rundt Abu da han var på utlån fra Manchester City sist sesong. Hans store løpsradius og trygge pasninger var viktig for et lag som systematisk brukte eget ballhold for å få igang angrepsspillet sitt.

Med Abu på plass igjen sentralt, er Godset enda sterkere på det de ønsker å være gode på. Det syntes mot Sogndal. Det høye tempoet i lange serier passe ambisiøse pasninger tvang gjestene stadig oftere til å løpe etter ballen. Slik ble dette toppoppgjøret på tabellen en kamp mellom to lag på et ganske forskjellig ferdighetsnivå:

GOD SJEF:
Mohammed Abu er tilbake i Drammen og styrer Strømsgodsets nøye oppbygde angrepsspill. FOTO: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
GOD SJEF: Mohammed Abu er tilbake i Drammen og styrer Strømsgodsets nøye oppbygde angrepsspill. FOTO: Vegard Grøtt / NTB scanpix. Vis mer

•• Der Sogndal er flinkest til å ødelegge motstandernes spill, har Strømsgodset satt sammen Tippeligaens beste ballhold.

Det er en viktig begynnelse for lag som vil prege norsk klubbfotball.

virker det som Godset er på vei med en fortsettelse også. Med Peter Kovacs som ruvende midtspiss, kan laget både stå av press i egen boks og få enklere scoringer på utebane. På dette nivået er den aldrende ungareren kontrasten som gjør alt ballholdet enda mer effektivt.

Samtidig er dette et spissvalg som kan få deg til å ønske at det var Ronny Deila og Strømsgodset som hadde midlene til å finne en spiss som hadde løftet laget ytterligere; en Marcus Pedersen tilbake i gamleklubben altså.

Det hadde vårens bestspillende Tippeliga-lag virkelig fortjent.