«Suksessen er ikke overraskende - jeg vet hva jeg står for»

Først sa han nei til en engelsk 1. divisjonsklubb. Deretter fikk keeper-desperate LSK det samme svaret. Men til Start og Kristiansand dro Dime Jankulovski (24) uten å blunke. Og nå, etter tre gode kamper i Tippeligaen og på nominasjonslista til Månedens spiller, vil han til VM også.

Noen finner det de leter etter på de gule sidene. Start-trener Jan Halvor Halvorsen fant Dime Jankulovski - andre generasjons makedonier i Sverige - på tekst-TV. For det var da han leste at Arne Erlandsen og Lillestrøm hadde fattet interesse for 2001-sesongens AIK-keeper, denne våren tilbake i Vestra Frölunda som ikke hadde råd til å beholde ham, at han kastet seg på telefonen.

Og fikk det svenske keepertalentet Bosman-gratis sjøl om han hadde ett år igjen av kontrakten.

SÅ DET VAR vel Quart-festivalen som gjorde det da? Og det blide Sørlandet. Med alle de vakre jentene. Og alt det andre uimotståelige kristiansandske. For det kan i hvert fall ikke ha vært den norske fotballen som gjorde det. Den som ble kalt «Dødgraver-fotball» av Sveriges mest anerkjente fotballkommentator den gangen Dime Jankulovski A-lagsdebuterte som 16-åring. Og som siden den gangen, med Rosenborg som hederlig unntak, har levd med det destruktive stempelet.

Eller?

- Måten å spille fotball på er ikke så veldig forskjellig i Norge og Sverige, sier han. Og den norske toppen er bedre enn den svenske - det har Rosenborg bevist gjennom det de har gjort i Europa. Men bortsett fra de aller beste lagene i Norge er nok bredden større i Sverige. I Allsvenskan er det ikke like stor forskjell mellom topp og bunn.

- Så de sørlandske fristelsene hadde ingen betydning for ditt valg av klubb?

- Jeg har hørt om Quart'n, men er ikke veldig interessert, sier Dime og smiler.

- Og så har jeg med meg kjæresten min hit, som jeg har vært sammen med i sju år. Men det er et vakkert sted og bedre blir det sikkert når sommeren kommer. Uten at det er det viktigste.

NEI, DET VAR Jan Halvor Halvorsen som ble viktig. Og det Start-treneren sa og det han gjorde.

- Kjemi, sier 24-åringen det gjelder.

- Jeg likte det jeg så, og jeg likte det jeg hørte. Og derfor visste jeg at det var riktig av meg å gå til Start - jeg tvilte aldri. Hva som skjer videre er opp til meg selv.

- Jeg visste han var god, sier Jan Halvor Halvorsen.

- Derfor måtte jeg bare møte ham. Og etter én trening og én samtale var jeg ikke i tvil. Om at Dime er den rette mannen for oss.

Så riktig at han gjennom innsatsen i april har spilt seg rett inn på Dagbladets nominasjonaliste for Månedens spiller.

- Hyggelig, sier Dime.

- Og litt overraskende fordi det er lenge siden jeg har spilt fotball kontinuerlig. Men sjøltilliten er stor, jeg vet hva jeg kan, så sånn sett er det ikke overraskende. Jeg har jo prestert på et høyt nivå i Sverige før jeg kom hit.

FOR Å SI JA til toårskontrakten med Start - og bare to år var en forutsetning for Dime Jankulovksi, ikke noe mer - måtte han permittere seg fra utenom-fotball-jobben som selger til legemiddelindustrien i det svenske firmaet Nanco. Der er han nå permisjon fram til november.

- Før jeg fikk den jobben for to år siden, jobbet jeg tre og et halv år som dataingeniør, sier han.

- Jeg har med andre ord ikke «bare» spilt fotball. Og kommer du gratis til en klubb, kan du be om toårskontrakt. Og få det.

VINTEREN 2000, nærmere bestemt februar og det nordiske landslagstiltaket på La Manga i Spania, sto Dime Jankulovski i mål da Sverige spilte 1- 1 mot Nils Johan Sembs hjemmelandslag. I den kampen pådro han seg en lyskeskade han først ble kvitt i desember 2001. For sjøl om han til tider spilte lysende da han i fjor overtok målvaktsjobben i AIK, så spilte han med smerter.

Uten at noen helt klarte å sette fingeren på hva det var.

- Det viste seg å være en nerve som lå i klem, sier Dime. - Den ble flyttet på under inngrepet rett før jul. Og sånn sett var det en meget vellykket og lykkelig operasjon. Nå føler jeg meg helt fantastisk.

Skadeproblemene har satt ham tilbake i den svenske landslagsdiskusjonen. Friskmeldt i januar var imidlertid utenlandske klubber der og prøvde å få hans signatur. Og han var fristet av engelsk 1. divisjon helt til han fikk høre at målet med handelen var å kjøpe en andrekeeper.

Da sa Dime Jankulovski tvert nei.

- Jeg vil stå i mål, sier han.

- Jeg drar ingen steder bare for penger.

Men litt må det være og derfor snakket han aldri personlig med Lillestrøm. Den døra til Norge ble stengt etter at agenten hans hadde vært i samtaler med Åråsen. For Dime Jankulovski ville ikke vekk fra Göteborg og Frölunda for enhver pris.

Gikk han ikke opp i lønn, kunne han like godt bli hjemme.

- Jeg ser Start som et mulig skritt på veien til noe større, sier han.

- Men dermed ikke sagt at det å komme seg videre er det viktigste. For målet mitt er å være lykkelig. Og det er ikke gitt at man blir det sjøl om man får kontrakt med Manchester United eller Barcelona.

EN PLASS i den svenske VM-troppen betyr imidlertid lykke. Sjøl om han allerede nå vet at han vil stille bak Peter Hedmann og Magnus Kihlsted. Og fordi han har vært der før, fordi han vet at den svenske lagledelsen har navnet hans på blokka og fordi han har spilt to kjempekamper i Tippeligaen og føler seg sterk og sikker, så håper han. Dypt og inderlig.

- Håpet er det siste som forsvinner. Men også jeg skjønner at jeg må bevise mer enn det jeg har gjort i tre kamper. Men tida er kort, og jeg vet ikke hvordan de tenker. Jeg håper imidlertid at noen fra den svenske landslagsledelsen kommer og ser meg før VM-troppen blir spikret.

Svenske aviser har fått øynene opp for keepersuksessen i Kristiansand. Det kan bane vei for en svenske forbundstur til den norske toppserien.

- Sjøl om det ikke er journalistene som tar ut landslaget så hjelper det å bli lagt merke til.

Og:

- Kommer det noen til Norge, viser de at de har interesse og at jeg har sjansen.

Sverige er i dødens gruppe, og Dime Jankulovski mener laget kan VM-spille uten press. Det er ingen der borte i øst som forlanger at Sverige skal gå videre fra gruppespillet i Japan.

- Argentina og England, nei, det blir vanskelig, sier han.

- Slik jeg ser det har Sverige ingen ting å tape. Og nettopp derfor kan det jo komme en overraskelse, vi har mange gode spillere. Men se på de spillerne de andre lagene har - og spesielt Argentina - det er jo toppfolk på alle plasser.

DERMED HAR Start-keeperen ymtet frampå at Argentina er hans store VM-favoritt. Hvilket han også bekrefter.

- Argentina og Frankrike er de lagene jeg tror på. De har store sjanser til å ta gull.

- Hva med Start i Tippeligaen?

- Før Brann-kampen var jeg sikker på seier. Nå er jeg veldig skuffet over at vi ikke vant. For sjøl om vi ikke har tapt har vi bare tre poeng. Vi må slutte å spille uavgjort - det er for dårlig betalt, sier Dime Jankulovski.

<B>OM KRISTIANSAND:</B> - Det er et vakkert sted, og det blir sikkert enda bedre når sommeren kommer.