Suksessen må selges

Brann på sølvplass må selge en eller flere av sine beste spillere for å overleve økonomisk. Viking på bronseplass har allerede gjort det. Og nærmere ti poeng foran på tabellen ligger Rosenborg med nærmest ubegrenset handlefrihet. Og et større forsprang enn noen gang.

Rosenborg skjønte det for mange år siden: Suksess krever en grunnfilosofi og kontinuitet på trener- og spillersiden. Konkurrentene skjønte det ikke før Rosenborg hadde gått den lange og krevende veien mot toppen i Norge, og etter hvert Europa.

Noen har fortsatt ikke skjønt det.

  • Se på Vålerenga: Én kamp unna nedrykk med klubbens femte hovedtrener på fire sesonger, en tilfeldig sammensatt spillerstall og ledere som igjen begynte å krangle da den sportslige krisa for alvor startet.

Sunn økonomi

Men de siste årene har stadig flere som jobber med norsk toppfotball, brukt de kjente Rosenborg-vendingene når de har definert veien mot sportslig suksess.

Likevel virker det i øyeblikket som en håpløs jobb å redusere avstanden til Rosenborg. Fordi den suksessen som skapes i form av dyktige fotballspillere, ganske umiddelbart må selges unna for at klubbene skal opprettholde en noenlunde sunn økonomi.

Tvunget

Medaljevinnerne Brann og Viking er gode eksempler:

  • Brann må minst selge Thorstein Helstad eller to andre nøkkelspillere. De kan fort bli tvunget til begge deler.
  • Viking har allerede solgt tippeligaens kanskje beste spiss, Rikhardur Dadason. Antakelig skjer det samme med en av de beste midstopperne, finske Hannu Tihinen.
  • Tromsø på fjerdeplass solgte toppscorer Rune Lange i sommer. Stabæk på femteplass solgte toppscorer Petter Belsvik like etterpå. Lillestrøm tappes kontinuerlig for sine beste spillere, og Molde har i løpet av de siste sesongene solgt unna tre- fire av sine beste spillere.

Rosenborg har penger til å kjøpe både disse og andre toppspillere - og gjør det stadig oftere. Riktig nok pøser Rosenborg noen millioner inn i andre norske klubbkasser, men avstanden på tabellen blir bare større.

Flott jobb

Det er spennende at tre av Norges fire største byer tar medalje. At den aller største må kjempe med Sogndal om fortsatt tippeligaspill, er ingen overraskelse.

Men det er altfor tidlig å fastslå om Viking og Brann har kommet inn på et spor som vil gjøre dem til reelle utfordrere til Rosenborg. Husk at både Teitur Thordarson og Benny Lennartsson ble ansatt foran denne sesongen.

Begge har gjort utmerkede jobber, men både Brann og Viking har hatt gode enkeltsesonger de siste 10 årene uten at de har klart å nærme seg Rosenborg.

Suksess

For Brann må det være et tankekors og et surt paradoks at klubben aldri har lyktes i sine forsøk på å kjøpe suksess. Suksessen kom først da de omsider var økonomisk tvunget til å nøye seg med de spillerne klubben allerede hadde.

Men: Det er en suksess som langt på vei må selges igjen. Og da kan det vel knapt kalles suksess. I hvert fall ikke så lenge suksess måles i avstanden fram til Norges beste lag.