Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Suksesstreneren fikk telefon fra rådvill Tiril ti dager før VM. - Jeg fikk roet henne ned

- Så svart på livet.

TOK IMOT HYLLESTEN: Tirik Eckhoff tokimot hyllesten fra folkehavet under premieutdelingen i Oslo sentrum nå i kved. - Det var veldig stort å få synge nasjonalsangen i kor, sier gulljenta.
TOK IMOT HYLLESTEN: Tirik Eckhoff tokimot hyllesten fra folkehavet under premieutdelingen i Oslo sentrum nå i kved. - Det var veldig stort å få synge nasjonalsangen i kor, sier gulljenta. Vis mer

UNIVERSITETSPLASSEN (Dagbladet): Foran et ellevilt folkehav i Oslo sentrum fikk Tiril Eckhoff (25) nå i kveld det synlige beviset på at hun er verdensmester i skiskyting.

Freddy Kalas, Adelen, Lars Vaular og flere hadde varmet opp publikum et par timer da showets hovedattraksjoner inntok scenen for å få sine gulmedaljer rundt halsen.

- Det var veldig kult å få medaljen rundt halsen og kjenne på hvordan en gullmedalje føles, sier Tiril Eckhoff etter premieutdelingen nå i kveld.

Et vanvittig folkehav lagde stemning da Tiril Eckhoff ble ropt fram til å motta gullmedaljen.

- Det er stort når hele familien og alle vennene mine - og så mange som jeg ikke kjenner - stiller opp. Det var kjempemorsomt å kunne synge nasjonalsangen i kor, sier Eckhoff til Dagbladet.

- Så svart på livet Men vi skal ikke mer enn ti dager tilbake i tid før Tiril Eckhoff følte seg langt fra som en verdensmester. På et testløp på Beitostølen bommet hun på fem av ti skudd - og kjente tvilen bre seg.

- Jeg følte at alt gikk til helv.... Jeg så svart på livet etter det testrennet. At jeg står her med VM-gull i dag skyldes hardt arbeid, for jeg kunne ikke ha vært mer på bunn enn jeg var akkurat da, sier den nybakte verdensmesteren.

Tiril Eckhoff har brukt Joar Himle som skytetrener av og på denne sesongen, men siden juletider har de to jobbet spesielt tett sammen. Himle er mannen som mellom 2004 og 2006 var ansatt av Ole Einar Bjørndalen som hans personlige skytetrener, i en periode hvor Bjørndalen hentet hjem mange av sine verdenscupseirer.

Ringte i frustrasjon I februar hadde Himle to daglige skyteøkter med Eckhoff i Holmenkollen, men han var ikke med da Tiril og resten av landslaget deretter reiste på VM-samling på Beitostølen. Da var han vertskap for et et lengre planlagt besøk på gården hjemme på Voss.

Så ringte det i telefonen. Tiril Eckhoff hadde skutt elendig på det nevnte testløpet, og var frustrert.

- Jeg fikk roet henne ned, og fikk fokuset tilbake på arbeidsoppgavene. Det handlet om å overbevise henne om at hun ikke plutselig var blitt en dårlig skytter, sier Joar Himle til Dagbladet.

I kveld sto han rett ved scenen og fulgte med da Tiril Eckhoff fikk sitt første VM-gull rundt halsen. Eckhoff legger ikke skjul på Himle skal ha mye av æren for at hun for første gang skjøt fullt hus i et individuelt renn.

FULGTE MEDALJESEREMONIEN: Skytetrener Joar Himle var ringside da Tiril Eckhoff fikk gullet på VM-sprinten i kveld.
FULGTE MEDALJESEREMONIEN: Skytetrener Joar Himle var ringside da Tiril Eckhoff fikk gullet på VM-sprinten i kveld. Vis mer

Og det attpåtil da presset var som størst, i VM på hjemmebane.

- Jordnær mann På torsdagens mixedstafett bommet hun riktignok fire ganger, men da viste hun mental styrke ved å treffe med fire strake ekstraskudd.

- Joar er veldig flink med det han driver med, og han har en veldig bra merittliste, ikke minst med Ole Einar (Bjørndalen). I tillegg er han en veldig jordnær mann, og tryggheten selv. Han stiller de vesentlige spørsmålene, og gjør det enkelt på skytebanen, sier Tiril Eckhoff om suksesstrener Joar Himle.

Himle var like glad på Tirils vegne i kveld, og mener at hun har jobbet knallhardt på skytebanen for å løfte seg det lille ekstra som skulle til for å bli best i verden.

- Forbedret skyteteknikken - Vi har jobbet med med å forbedre skyteteknikken hennes på stående. Det har handlet om å skape en trygghet der, og den viste hun fram i dag. Helt fantastisk, sier Joar Himle til Dagbladet.

Det var nettopp en kveld som denne de har jobbet mot i alle skyteøktene, og da var det så deilig å se at arbeidet har betalt seg.

- Dette var det vi ønsket oss, og da er det utrolig at hun klarte det. Det har vært helt topp å samarbeide med Tiril, for hun er så ærlig og fin å jobbe med, sier Joar Himle.