Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Suksesstreneren om sykdommen: - Jeg lå i koma. Det var mye smerter

I kveld kan han ta Mjøndalen til Tippeligaen.

EN PLAN: Dersom Vegard Hansen og Mjøndalen slår Brann i kveld, er opprykket til Tippeligaen sikret. Skulle så skje vil en plan som ble unnfanget for 25 år siden være fullbyrdet, men veien dit har vært lang for både klubben og for 45-åringen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
EN PLAN: Dersom Vegard Hansen og Mjøndalen slår Brann i kveld, er opprykket til Tippeligaen sikret. Skulle så skje vil en plan som ble unnfanget for 25 år siden være fullbyrdet, men veien dit har vært lang for både klubben og for 45-åringen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Følg opprykksdramaet fra 19.00

MJØNDALEN: En høy, slank og langhåret figur står med armene i kors den bitende kalde novemberkvelden på Mjøndalen Stadion.

Han observerer den siste finpussen før oppgjøret som kan fullføre prosjektet, planen og ideen som ble unnfanget for 25 år siden.

I kveld kan Vegard Hansen (45) ta Mjøndalen til Tippeligaen.

Gammel plan Sammen med tidligere lagkamerat i Strømsgodset og kompis Kenneth Karlsen, har Hansen bygget noe helt spesielt i den lille bygda.

Et byggverk tuftet på moderasjon, kontinuitet og tålmodighet.

25 ÅR: - Vi la egentlig planen som to kompiser for veldig mange år siden. Det er en 25 år gammel plan som det står «Tippeligaen» i enden på. Stadion og organisasjonskartet er egentlig ganske likt det vi tegnet opp den gang. Det har vært en artig reise, sier Hansen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
25 ÅR: - Vi la egentlig planen som to kompiser for veldig mange år siden. Det er en 25 år gammel plan som det står «Tippeligaen» i enden på. Stadion og organisasjonskartet er egentlig ganske likt det vi tegnet opp den gang. Det har vært en artig reise, sier Hansen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Vi la egentlig planen som to kompiser for veldig mange år siden. Det er en 25 år gammel plan som det står «Tippeligaen» i enden på. Stadion og organisasjonskartet er egentlig ganske likt det vi tegnet opp den gang. Det har vært en artig reise, sier Hansen.

- Det året vi rykker opp, uansett om det blir i år eller ikke, tror jeg Karlsen og jeg skal ha oss en kveld alene med et par brune. Da blir det tid for mimring.

En reise Og en reise har det vært. Da Hansen tok over roret hos «Bruntrøyene» i 2006 lå den stolte klubben som har møtt både Bayern Munchen og Werder Bremen på fjerde nivå.

- Det var ingenting her. Det var et ballnett, femten gode fotballspillere og et bra anlegg, men det var gjort en god jobb med kulturen i de femten spillerne som var her.

- Siden den gang har vi økt budsjettet fra 250 000 til 14 millioner, vi har en ny arena og fem heltidsansatte. Det har vært utrolig gøy.

Syk Men det var ikke alltid gitt at Hansen i kveld skulle få anledning til å legge siste hånd på verket. Fullføre planen som ble lagt for 25 år siden.

I 1998 ble han nemlig syk. Dødssyk.

LOVER HÅRKLIPP: Dersom det skulle bli opprykk i kveld, har Vegard Hansen lovt at lokkene skal falle. Hårpryden er allerede solgt for 10 000 kroner, og skal henges i glass og ramme på VIP-avdelingen på Mjøndalen Stadion. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
LOVER HÅRKLIPP: Dersom det skulle bli opprykk i kveld, har Vegard Hansen lovt at lokkene skal falle. Hårpryden er allerede solgt for 10 000 kroner, og skal henges i glass og ramme på VIP-avdelingen på Mjøndalen Stadion. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg fikk helt plutselig et virus på hjernen. Jeg lå på sykehus og i respirator i noen uker, og det holdt meg borte fra fotballen i et helt år. Jeg var veldig dårlig, og det var nok først og fremst tungt for foreldrene mine. Jeg lå i koma en periode og det var mye smerter involvert.

Likevel, Hansen kom seg på beina igjen, og etter lang tids opptrening var han tilbake på fotballbanen. Sykdommen og nærkontakten med døden er derimot ikke noe som har preget ham nevneverdig i ettertid.

- Jeg kunne godt brukt en floskel og sagt at jeg ser på livet på en annen måte, men jeg gjør ikke det altså. Jeg var syk, men det var og er millioner av mennesker rundt om i verden som har det verre enn jeg hadde det da. Det er ikke noe synd på meg. Jeg skulle kanskje ønske jeg hadde blitt et bedre menneske, men jeg har egentlig ikke det, humrer han.

Ingen frykt I kveld er det Brann som er motstander på Mjøndalen Stadion, og Bergens stolthet kommer til Buskerud med kniven på strupen. Hansen er klinkende klar på at det er de rødkledde som har mest å tape.

- Vi føler ikke på noen form for frykt. Det var noe annet da vi lå på bånn i førstedivisjon for noen år siden. Det er en påkjenning. Jeg tror den frykten vi hadde da er det Brann som har nå.

Selv blir han ikke nervøs - i alle fall ikke i forkant. Men når dommeren for første gang setter fløyta til leppene i kveld er det en helt annen historie.

SYK: I 1998 ble Hansen dødssyk med et hjernevirus: - Jeg lå på sykehus og i respirator i noen uker, og det holdt meg borte fra fotballen i et helt år. Jeg var veldig dårlig, og det var nok først og fremst tungt for foreldrene mine, sier han. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SYK: I 1998 ble Hansen dødssyk med et hjernevirus: - Jeg lå på sykehus og i respirator i noen uker, og det holdt meg borte fra fotballen i et helt år. Jeg var veldig dårlig, og det var nok først og fremst tungt for foreldrene mine, sier han. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg blir ikke nervøs før det begynner. Jeg er spent men ikke nervøs. Jeg føler jeg har god kontroll før dommeren blåser. Men i de 90 minuttene da er jeg nervøs. Da er det utenfor min kontroll.

Hårklipp og feiring Det er likevel et lite skår i gleden. Skulle det bli opprykk i kveld må Hansen skille lag med de karakteristiske lokkene som har fulgt ham i en årrekke. Det har nemlig klubbens egen frisør forsikret seg om.

- «Rykker vi opp, Vegard, så skal jeg klippe deg», sa hun. Da sa jeg: «Du kan klippe hva du vil på meg om vi rykker opp», flirer Hansen.

Håret er allerede solgt for 10 000 kroner til en gavmild sjel som akter å henge det opp i glass og ramme på VIP-avdelingen på stadion. Men det blir neppe den eneste feiringen dersom Hansens menn skulle trekke det lengste strået.

- Kenneth spurte meg om feiringa på veien hjem fra Bergen og da sa jeg at: «Det her vil jeg ikke ha noe med å gjøre, og jeg anbefaler deg om å gjøre det samme». Men at det blir en feiring og helt sinnssyke scener i Mjøndalen, det er helt sikkert.

Følg opprykksdramaet fra 19.00

MÅNEGLØTT: En kald novemberkveld legges siste hånd på verket i Mjøndalen med månen som vitne. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
MÅNEGLØTT: En kald novemberkveld legges siste hånd på verket i Mjøndalen med månen som vitne. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
NERVENE KOMMER: Foreløpig er Hansen en rolig mann, men forteller at nervene kommer idet dommeren blåser igang kampen. Da er saker og ting utenfor hans kontroll. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
NERVENE KOMMER: Foreløpig er Hansen en rolig mann, men forteller at nervene kommer idet dommeren blåser igang kampen. Da er saker og ting utenfor hans kontroll. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media