Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sundby avslører etter monsterløpet alle hyller: - Jeg var langt nede og ville takke for meg

Verdenseneren ble tidenes første vinner av Ski Tour Canada etter en mental snuoperasjon.

OSLO/CANMORE (Dagbladet): Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby gikk ut henholdsvis 32 og 39 sekunder bak tourleder Sergej Ustjugov på dagens jakstart i Canmore. Alt tydet på at avslutningen av Ski Tour Canada ville bli et langrennsdrama.

Det ble det.

Sundby var skuffet og sint etter at han slet med dårlige ski i går. Han fryktet at det ville koste ham tourseiren og ga seg selv små sjanser til å bli tidenes første vinner av Ski Tour Canada.

Men det ble han.

Sundby leverte et av tidenes beste løp, tok igjen det store forspranget, rykket fra konkurrentene og vant helt suverent. I mål var han hele 57 sekunder foran Ustjugov og 1.52 minutter foran Northug.

- Det fikk bære eller briste i dag. Jeg gikk «all in». Jeg var langt nede i Montreal og var gira på å takke for meg - og takke for en god sesong. Men jeg gjorde en mental snuoperasjon og fikk mye støtte fra laget, forteller Sundby til NRK.

- Det var så god stemning i laget da. Emil og Petter gjorde det veldig bra, og moralen var god. Det hjalp meg. Og så klarte jeg å mobilisere nå de siste dagene. Det har vært en eventyrsesong fra start til mål.

Hylles av alle Dermed rundet Sundby av en sesong hvor han har best i verden fra første til siste renn.

- Det har vært en utrolig reise både for meg og for laget. Det er trolig den beste sesongen noensinne for norsk herrelangrenn. Det sier litt, for vi har hatt mange gode skiløpere før, konkluderer 31-åringen.

Sundby blir hyllet i sosiale medier, av eksperter og av kolleger.

- Det er bare å bøye seg i støvet. Martin gjør et fantastisk løp og viser nok en gang at han er verdens beste langrennsløper, sier lagkompisen Niklas Dyrhaug.

- Det er enorm prestasjon. Jeg bøyer meg jeg i støvet også. Det er ikke noe annet å gjøre etter en slik sesong, sier NRK-kommentator Jann Post.

Turte ikke å snu seg Nok en gang glapp en stor tourseier for Northug, som slet med dårlige ski og ble utklasset på de siste rundene.

- Det hviler en forbannelse over Northug i tourer, sier langrennsekspert Fredrik Aukland.

Northug var likevel fornøyd etter 3. plassen.

- Ut på tredjerunden fryktet jeg at noen skulle ta meg igjen. Jeg turte ikke å snu meg. Det var ekstremt tungt, sier Northug til statskanalen.

- Martin vinner fortjent, og jeg er veldig fornøyd med å komme på pallen. Ustjugov og jeg slet litt på dette underlaget, mens Martin gikk et kjempeløp.

Maurice Manificat hadde fordelen av å komme bakfra og gikk en sensasjonelt god etappe. Han tok inn mange minutter på Ustjugov og Northug og slo endog Sundby med 50 sekunder på etappen.

Dermed avanserte han til 4. plass i sammendraget, mens hjemmehåpet Alex Harvey måtte ta til takke med 5. plass.

Det uvanlige samarbeidet På forhånd var spørsmålene mange:

Hvem ville bli tidenes første vinner av Ski Tour Canada? Ville multitalentet Ustjugov komme med det endelige beviset på at han er sportens nye stjerne? Ville sesongens første store ikke-norske triumf komme i sesongavslutningen? Eller ville motsetningene Northug og Sundby klare å samarbeide, slik at det ble norsk seier også i Canada?

Northug og Sundby var avhengig av å samarbeide, men som kjent er ikke Northug så glad i å dra, i hvert fall ikke sammen med en kapasitetsløper som Sundby. Samtidig vil heller ikke Røa-gutten dra Northug med seg inn på oppløpet hvor Mosvik-ekspressen er best i verden. Lagtaktikken var likevel klar: Den norske stjerneduoen måtte samarbeide.

Den russiske bjørnen Ustjugov har vært råsterk gjennom hele touren, men ble nok litt bekymret over hvordan Therese Johaug kom bakfra og utklasset Heidi Weng på kvinnenes jakstart.

Og russeren åpnet fikk omtrent en like tøff start på løpet som Weng fikk i kvinneklassen.

Sjokkåpning For Sundby gikk ekstremt raskt og brukte bare ett minutt på å ta igjen de sju sekundene han startet bak Northug. Dermed var duoen samlet og kunne starte det uvanlige samarbeidet mellom stjernene som representerer to motsetninger i skisporet. Som ventet tok Sundby kommandoen, mens Northug la seg i ryggen.

Etter bare to kilometer hadde Sundby tatt igjen hele 24 av 39 sekunder på Ustjugov, mens Northug hadde tatt igjen nesten like mye. Sjokkåpningen var et faktum.

- Nå ser de russeren like foran seg. Det er en utrolig åpning fra Sundby og Northug, ropte NRK-kommentator Jann Post.

FIKK DET TØFT: Petter Northug var sjanseløs da Martin Johnsrud Sundby satte inn kjempekreftene.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FIKK DET TØFT: Petter Northug var sjanseløs da Martin Johnsrud Sundby satte inn kjempekreftene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Ved runding etter 3,75 kilometer var avstanden kuttet ned til fattige ti sekunder. Og etter at den første bakken på den andre runden var unnagjort, var luka tettet helt.

Sundby fikk luke Dermed var Sundby og Northug i ryggen til Ustjugov etter bare fire kilometer. Dermed tok den norske duoen inn henholdsvis 39 og 32 sekunder på den råsterke russeren på rekordtid.

Men en revansjesugen Sundby ga seg ikke med det og fortsatte det vanvittige kjøret. Etter fem kilometer måtte både Northug og Ustjugov gi tapt. Maskinen Sundby var tilbake og malte i stykker sine to hovedkonkurrenter. Plutselig var Sundby, som virket helt sjanseløs tidligere i touren, alene i front.

- Maskinen Martin tilbake. Det er en maktdemonstrasjon, kommenterte Fredrik Aukland.

Ustjugov og Northug skjønte at Røa-guttens tempo var i overkant høyt og lot Sundby få stikke i front. Da så verdenscuplederen til å styre mot en suveren sammenlagtseier også i Ski Tour Canada. Sundby så ut til å være like suveren som Johaug var i kvinneklassen.

Men så oppstod en overraskende utvikling i løpet.

Ustjugovs superski ga overraskende utvikling
Etter 7,5 kilometer dro Ustjugov fra Northug i det lette terrenget, åpenbart med mye bedre glid. I et jafs tok Ustjugov plutselig inn sju sekunder på Sundby og var dermed bare seks skunder bak 31-åringen til runding. Northug var ti sekunder bak russeren igjen.

- Det er ingenting som er mer deprimerende enn å se noen renne fra deg med bedre ski. Det er synd for Petter, sier lagkompis Niklas Dyrhaug til statskanalen.

Dermed var det spenning igjen i seierskampen etter halvgått løp. Men der Ustjugov tok innpå i det lette terrenget, tapte han i motbakkene. Én kilometer senere hadde Sundby økt avstanden med noen sekunder igjen. Det var svar på tiltale.

Bak der gikk Maurice Manificat enormt raskt og tok innpå oppsiktsvekkende mye.

- Oi, oi. Det er vanvittige utslag, mye mer enn det bruker å være. Manificat går ekstremt raskt, sa Post.

Sundby økte Etter 11,25 kilometer økte Sundby avstanden til 20 sekunder til Ustjugov, selv om han nok en gang hentet noen sekunder nedover. Northug tapte ytterligere og passerte 53 sekunder bak før sisterunden. Heller ikke denne gang kan Northug juble for en tourseier.

- Det hviler en forbannelse over Northug i tourer, konkluderer Aukland.

Northug tapte nok en duell mot Sundby, som rundet av en drømmesesong med en ny stor triumf og enda en bekreftelse på at han er verden beste langrennsløper.

Sundby kunne triumfere inn på det lange og tunge oppløpet i Canmore og juble for tourseieren han omtrent hadde gitt opp etter motgangen innledningsvis. Revansjen var et faktum.

BEST I VERDEN: Martin Johnsrud Sundby kunne juble for tourseieren i Canada.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST I VERDEN: Martin Johnsrud Sundby kunne juble for tourseieren i Canada. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer