Martin Johnsrud Sundby om astmasaken

Sundby avslører: Skal snakke ut med Manificat etter hetsen. - Jeg hadde kanskje håpet på mer respekt fra journalister i denne situasjonen

Martin Johnsrud Sundby snakker ut om kritikken fra rivalene, urettferdigheten, finsk mottakelse, egen form og den omstridte stakeregelen.

VARIABEL FORM:  Martin Johnsrud Sundby forteller til Dagbladet at formen har variert mer enn tidligere i den pågående sesongoppkjøringen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VARIABEL FORM:  Martin Johnsrud Sundby forteller til Dagbladet at formen har variert mer enn tidligere i den pågående sesongoppkjøringen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 84 dager er gått siden Martin Johnsrud Sundbys liv ble snudd på hodet. For 669 dager siden gjorde Sundby og Norges Skiforbund feilen som endret Røa-guttens liv.

De 558 dagene i mellom var en kamp om å bli frikjent. Den kampen ble tapt. Etter dommen nådde overflaten, har kritikken haglet fra aktører over store deler av langrennsverden.

Spesielt finnene og franskmennene har gått hardt ut mot Sundby og den norske leiren. Også i Norge har kritikken etter hvert blitt massiv - ofte på feil grunnlag. Nå forteller Sundby til Dagbladet at han ser fram til å snakke ut med sine rivaler til vinteren og oppklare situasjonen.

- For meg er det selvfølgelig veldig leit og potensielt ødeleggende når både uttalelser og kritikk er basert på feil fakta. Jeg kan ikke forvente at mine konkurrenter skal ha full forståelse og innsikt i hva som faktisk har skjedd, forteller Sundby til Dagbladet.

- Men det vil jo være ålreit å få snakket med dem når vi møtes igjen. Jeg håper å bidra med en litt annen forståelse, avslører 32-åringen.

Skal snakke ut med Manificat

Den franske langrennsstjernen Maurice Manificat, som var én av få som slo Sundby i rene kapasitetsdueller forrige vinter, gikk hardt ut mot Sundby i et intervju med Dagbladet tidligere i høst. Om kort tid skal rivalene snakke ut om problematikken.

- Manificat har selv invitert meg til å ta en kaffe i Val Senales, så det blir ikke lenge til vi får muligheten til å snakke oss igjennom dette, avslører Sundby, som samtidig meddeler hvilken kritikk som har vært tyngst å svelge.

- Dagene mine blir tøffe når noen journalister og enkelte andre velger å kommentere saken min uten å hverken ha forstått eller lest hva den handler om. Da blir jeg ordentlig lei meg. For meg betyr denne saken så mye, så selv om det bare handler om klikk og visninger for journalistene, hadde jeg kanskje håpet på litt mer respekt for den vanskelige situasjonen jeg har havnet i.

SNAKKER UT: Martin Johnsrud Sundby ville ikke snakke med pressen på pressetreffet tidligere i måneden, men snakker nå ut til Dagbladet.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SNAKKER UT: Martin Johnsrud Sundby ville ikke snakke med pressen på pressetreffet tidligere i måneden, men snakker nå ut til Dagbladet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Kritikk basert på feil faktagrunnlag

Deler av kritikken har vært feilaktig, blant annet disse tre punktene:

1. Sundby har blitt kritisert for å bruke et forbudt stoff. Det er feil. Salbutamol er i likhet med salmeterol og formoterol ikke på WADAs dopingliste. Salbutamol er lov å bruke for absolutt alle. Selv friske utøvere kan bruke astmamedisin - innenfor maksgrensa på 1600 mikrogram over 24 timer*.

2. Flere ganger har det blitt skrevet at Sundby har fått i seg for mye salbutamol. Det er feil. Sundby la frem det som etter hans og flere spesialisters oppfatning beviste at han ikke har inhalert mer enn 1600 mikrogram, men dette ble det ikke tatt stilling til i panelet. I dommen fremkommer det ikke om han har fått i seg for mye eller ikke.

3. Sundby har blitt anklaget for å anke saken strategisk for å sone dommen utenfor sesongen. Det er også feil. Det var WADA som anket den frifinnende dommen i dopingpanelet og styrte tidspunktet.

- Kritikk er viktig og i en sånn sak avgjørende, men det bør være på bakgrunn av korrekt informasjon. Og da hadde jeg selvfølgelig satt stor pris på om de som uttaler seg, har satt seg inn i saken og lest den slik jeg ba om på den første pressekonferansen, forteller Sundby.

- Dessverre har ikke alle gjort det, og det har vært mange framstillinger som ikke stemmer med fakta.

RIVALER: Maurice Manificat (i midten) er en av få som har slått Martin Johnsrud Sundby i rene kapasitetsdueller de siste sesongene Foto: NTB Scanpix
RIVALER: Maurice Manificat (i midten) er en av få som har slått Martin Johnsrud Sundby i rene kapasitetsdueller de siste sesongene Foto: NTB Scanpix Vis mer

Frykter ikke finsk pipekonsert.

I slutten av november skal Sundby møte det kritiske finske publikummet i verdenscuphelga i Kuusamo. Senere samme vinter finner sesongens hovedmål sted i Lahti når VM står på programmet.

- Frykter du at du vil motta pipekonsert av finnene som er hevngjerrige etter dopingskandalen i 2001 og som mange mener misforstår den norske astmasaken bevisst?

- Jeg har ikke gjort meg så mange tanker om det, men forbereder meg på det meste. Jeg opplever at det finske publikumet har et kjærlighetsforhold til langrenn og de ulike utøverne fra de ulike nasjonene. Derfor håper og tror jeg at denne saken ikke skal resultere i kjedelige episoder. Men jeg forbereder meg på alt, svarer Sundby.

- Det er en kompleks sak å forstå, og sånn sett ingen følelse av at noen misforstår saken bevist, men derimot at de ikke har fått satt seg godt nok inn i den, og at det blir mer rykter og spekulasjoner enn fakta.

- Har vært hjelpeløs

- Tror du mange av konkurrentene godter seg over den pågående astmasaken?

- Nei, jeg tror de fleste ser på dette som en kjedelig sak for langrennsporten. Saken ligger i bakhodet døgnet rundt. Jeg klarer ikke å slippe den. Det er nok følelsen av hvor urettferdig dette oppleves og hvor hjelpeløs jeg har vært. At den dukker opp i media igjen og igjen fører også til at det blir fokus på den, og det opptar meg selvfølgelig.

- Hvor mye energi koster det?

- Tidvis veldig veldig mye. Det er en helt annen oppladning til en sesong enn jeg noen gang har følt på tidligere, og jeg er selvfølgelig bekymret for prestasjonene med denne oppladningen. Jeg gjør mitt beste hver eneste dag, men det er likevel vanskelig å forutse sesongen.

- Hva gjør det med treningshverdagen?

- Treningshverdagen har heldigvis vært veldig god. Jeg har hatt et fristed på treningsarenaen, og jeg kan bare håpe at kroppen har klart å absorbere treningen selv med alle energilekkasjene ved siden av.

Sundby om egen form og stakeregelen

Sundby har ikke konkurrert siden Oslo Skishow i juni. Hvordan forrige sesongs verdensener ligger an, er derfor et stort spørsmålstegn for de fleste. 32-åringen forteller at formen kunne ha vært bedre.

- Jeg ligger OK an. Jeg varierer kanskje litt mer enn tidligere, men kroppen har vært OK i sommer og høst, forteller Sundby.

For to uker siden vedtok Det internasjonale skiforbundet (FIS) en ny stavregel som har skapt store diskusjoner i langrennsverdenen. Reaksjonene har vært mange. Noen har vært positive. Sundby, som på mange måter har fremprovosert regelendringen med sitt revolusjonerende arbeid på stakefronten, er delt i sitt synspunkt.

- Jeg tenker at det er et ærlige forsøk på å bremse en utvikling mange synes er dramatisk for langrennsporten. Selv har jeg nok ikke svartmalt situasjonen med tanke på diagonalgangen, og jeg tror uansett at den kommer til å forbli, men andre er mer skeptiske. Det største problemet er nok nedover i årsklassene og jeg støtter fullt ut tiltak som vil bidra til at barn og unge også må gå diagonal. Jeg ønsker fortsatt å videreutvikle idretten, men det kan gjøres på mange måter, forteller Sundby.

- Hvordan påvirker det treningsplanen din?

- Jeg har alltid trent mot det som møter meg om vinteren, og denne vinteren er det i stor grad klassiske konkurranser der festesmøring blir vesentlig. Samtidig må jeg beherske staking dersom det dukker opp, så det påvirker egentlig ikke så mye. Femmila i Kollen vil alltid gå med festesmøring, minner langrennsesset om.

- Syke lunger

I 2012 gjorde WADA en regelendring som innbefatter at man ikke trenger medisinsk fritak for å ta eksempelvis salbutamol. Altså kan alle - også utøvere uten astma - bruke det.

- Hva synes du om at friske utøvere bruker astmamedisin? Burde regelen endres tilbake?

- Jeg kan bare forholde meg til at det per i dag er lovlig å gjøre det, svarer Sundby.

Langrennskollega og medisinstudent Simen Andreas Sveen mener at alle langrennsløpere er litt svekket i lungene og derfor har - i en eller annen grad - litt effekt av astmamedisin. Sundby har ikke gjort seg opp noe mening om det.

- Dette er for meg helt umulig å svare på, og jeg har ingen medisinsk bakgrunn som gir meg mulighet til å kommentere dette. Mine lunger blir stadig litt dårligere, men jeg er astmatiker og har sånn sett syke lunger, forteller 32-åringen.

- Min sak er vanskelig fordi: 1. Salbutamol er lov å bruke for absolutt alle. Det er ikke et forbudt stoff. 2. Jeg er ikke dømt for å ha fått i meg for mye salbutamol, og det er det som gjør saken så vanskelig å forstå for meg. 3. Jeg har i CAS brukt mye tid på å legge frem bevis for at jeg ikke fikk i meg mer salbutamol enn det som er lov ifølge WADAs regelverk, men dette ble det ikke tatt stilling til i panelet. 4. CAS var av den oppfatning at det var den mengden som ble puttet inn i et apparat som var avgjørende, ikke hva utøveren får i seg av medisiner. 5. Vi kunne bevise at jeg var en ren utøver, det hadde ingen betydning i saken, dessverre, sier Sundby.

2012-regelen:

*Denne regelendringen fra Verdens antidopingbyrå (WADA) i 2012 innebærer at man ikke lenger trenger medisinsk fritak for salbutamol (som finnes i Ventolin og Asmol), salmeterol (som finnes i Seretide) og formoterol (som finnes i Symbicort).

Bare terbutalin forble på WADAs dopingliste etter regelendringen i 2012. Det var terbutalin som felte den norske syklisten Vegard Robinson Bugge i fjor.

Inntil 1. januar 2012 måtte alle utøvere søke om fritak for å kunne benytte seg av blant annet Ventoline. Etter denne regelendringen kan alle - også helt friske utøvere - bruke Ventoline og andre astmamedisiner uten diagnose opp til maksgrensa på 1600 mikrogram over 24 timer.

Men - som det står på blant annet Antidoping Norges hjemmeside - krever «dosering over tillatte maksdoser søknad om medisinsk fritak på forespørsel» og «ved bruk av annet utstyr enn vanlig inhalator til inhalasjon av beta2-agonister som f.eks. forstøverapparat, bør det søkes om medisinsk fritak.»

Det er her denne «ærlige misforståelsen» som Norges Skiforbund gjentok gang etter gang på Sundbys pressekonferanse oppsto: Skiforbundet søkte aldri medisinsk fritak for Sundby for å anvende forstøverapparat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer