Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sundby brukte Northug som prøvekanin i Davos

Vurderte å stake helt til han sto på start.

BEST IGJEN: Men etter sin første verdenscupseier i Davos var Martin Johnsrud Sundby like opptatt av at han burde prøvd å stake rundt han også.Foto:  AFP / FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix
BEST IGJEN: Men etter sin første verdenscupseier i Davos var Martin Johnsrud Sundby like opptatt av at han burde prøvd å stake rundt han også.Foto: AFP / FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix Vis mer

DAVOS (Dagbladet): - Jeg er fornøyd med valget, litt skuffa over at jeg ikke turte, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet etter å ha gått inn til nok en verdenscupseier på femten kilometer klassisk i Davos.

Valget han er skuffa over ikke å ha turt, var å stake seg rundt løypa med blanke ski, slik Dario Cologna (nummer tre), Calle Halfvarsson (nummer sju) og Petter Northug (nummer ti) gjorde.

Valget han tok sikret ham seieren, hans første noensinne i Davos og i høyden.

Northug som prøvekanin
Vurderingene holdt ham derimot våken natt til i dag. Avgjørelsen falt omtrent idet han sto på startstreken.

- Jeg sov dårlig i natt fordi jeg lå og grubla på hva jeg skulle gjøre med skiene, og det gjorde jeg helt til ett minutt før start her, forteller Martin.

- Vi prøvde en runde her i går, da gikk gutta med festesmørning og jeg uten. Da runda jeg femten sekunder før dem i bånn her og jeg så at det lønte seg. Det var vurderinger opp og ned og i mente før start her.

Det som til slutt ble utslagsgivende var da Petter Northug, som startet 40 nummer og tjue minutter før Martin, kom inn til runding etter fem kilometer.

- Da vi så Petter runde var han ni sekunder foran i bånn, ett bak på toppen. Da hadde han vunnet ti sekunder, og det syntes vi var litt lite med tanke på hvor tungt det er, og med tanke på at vi skulle gå tre runder. Hadde det vært ti kilometer hadde jeg ikke vært i tvil, sier Martin.

Skulle ha prøvd å stake
Til tross for seieren kommer han til å gruble over om han hadde vært i stand til å vinne selv uten festesmørning under skiene. Det kan bli lenge til han får den samme sjansen igjen.

- Det hadde vært gøy å prøve her i dag, og jeg hadde gått fortere første ti, men det hadde ikke holdt på sisterunden. Uansett kan jeg jo si nå at det var greit, men det hadde vært utrolig tøft å vinne et klassisk skirenn med blanke ski. Jeg hadde ikke baller til det i dag, sier han.

Martins observasjon får støtte av tredjemann Dario Cologna. Sveitseren valgte å stake, men tapte forspranget på sisterunden. Johnsrud Sundby slo Cologna med 22 sekunder på de siste fem kilometerne.

- Forholdene endret seg litt underveis, og på sisterunden var ikke fordelen der. Jeg sto sammen med Alex Harvey nedover på sisterunden og det gikk like fort for ham som for meg, sier Cologna til Dagbladet.

- Men jeg er veldig glad for å være på pallen på hjemmebane, så ser jeg fram til å få en ny sjanse til å ta min første seier i Sveits neste helg.