Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin Johnsrud Sundbys monsterbakkeløp ga ham andreplass i Tour de Ski

Sundby endrer OL-planen etter dyster kveld i Tour de Ski

De norske gutta var langt nede etter julinga på fellesstarten lørdag.

SMILTE TIL SLUTT: Martin Johnsrud Sundby var en lettet mann etter at han ble nummer to i Tour de Ski i dag. Julinga han fikk i går har fått ham til å endre OL-planene. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SMILTE TIL SLUTT: Martin Johnsrud Sundby var en lettet mann etter at han ble nummer to i Tour de Ski i dag. Julinga han fikk i går har fått ham til å endre OL-planene. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby og hele det norske landslaget var i strålende humør etter at Sundby sikret andreplassen i Tour de Ski, beste etappetid opp monsterbakken, og fikk følge av Hans Christer Holund på pallen over etappetider.

Slik var det ikke for et knapt døgn siden.

Da hadde de norske gutta fått juling på den 15 kilometer lange klassiske fellesstarten nede i dalen her, der Hans Christer Holund ble beste norske på en åttendeplass.

Ikke hengt med

Det er tre år siden sist det så like stygt ut på en klassisk fellesstart, og de norske gutta fikk seg et skikkelig sjokk.

- Da er det to ting vi kan konkludere med. Det ene er at vi ikke har hengt med i timen i forhold til den farten og kapasiteten folk har i en sånn fellesstart, og så er det mange som går veldig fort om dagen. Det må jeg ta konsekvensen av de neste 34 dagene, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

Konsekvensen blir at den opprinnelige OL-planen skrotes og erstattes av en langt mer treningsbasert plan.

OL betyr alt

Sundby dropper alt av verdenscuprenn, inkludert prøve-VM i Seefeld siste helga i januar, for å trene, trene, trene.

Det eneste skirennet han går mellom i dag og OL blir tremila i NM førstkommende lørdag.

- Nå er det OL som gjelder, nå handler alt om det, og den planen er jeg fornøyd med. Den planen ble lagt på grunnlag av det som skjedde i går, og det tror jeg var bra, sier han.

Hvis vi skrur klokka noen timer tilbake var det helt andre scener som utspilte seg på løperhotellet i Cavalese. En misfornøyd gjeng gravde seg ned i evalueringer av tester, økter, manglende tester, manglende økter, og kunne konstatere at fellesstarten de fikk juling på gikk to minutter raskere enn den samme distansen i Val di Fiemme i fjor.

Dyster stemning

Landslagsledelsen hadde sitt svare strev med å roe ned krisestemningen.

- Det var mange rare planer oppe i lufta, men jeg håper at de roer seg litt etterhvert. De liker ikke å bli slått på den måten, og de følte at de ble avkledd og tråkka på, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

- Samtalene var litt dystre, men vi prøver nå å få dem til å løfte blikket litt og ikke grave seg ned der og da, fortsetter han.

Sundby var en av dem som var aller lengst nede i går kveld. Ikke var det noe å skylde på heller, det gikk bare for fort i front, og fem nasjoner var foran beste norske i mål.

- Jeg var innom en del mørke rom i løpet av i går kveld. Det var mentalt dystert. Det kan alle som var rundt meg bekrefte. Jeg var ikke spesielt fornøyd med tingenes tilstand. Men det var kanskje greit også, å erkjenne at det er mange som går fort på ski om dagen, og per i dag er jeg ikke bedre enn det jeg var i går. Jeg hadde ingenting å skylde på, jeg var bare ikke sterk nok til å henge på, og det var en god erkjennelse egentlig. Jeg la en god plan mot OL, og fant litt roen på det. Da bestemte jeg meg for å starte med blanke ark her i dag, og det så ut til å funke bra, sier Sundby etter dagens bragd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!