<strong>RØRT:</strong> Eldar Rønning ble rørt på Martin Johnsrud Sundbys vegne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RØRT: Eldar Rønning ble rørt på Martin Johnsrud Sundbys vegne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Sundby fikk Eldar Rønning til å gråte

Lovprises for åpenhetskultur i en annerledes-sesong for Martin Johnsrud Sundby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Martin Johnsrud Sundby kronet i helga sesongen med et suverent NM-gull på femmila på Lygna - nesten tre minutter foran sølvvinner Didrik Tønseth - i en vinter hvor han for første gang siden 2015 ikke havnet blant de tre beste i verdenscupen sammenlagt og ikke var topp tre i Tour de Ski.

Denne gang ble han nr. 9 i totalverdenscupen og nr. 7 i Tour de Ski. Vi må tilbake til 2012/13-sesongen for å se sist gang Sundby reelt sett ikke var en av de tre beste over en hel sesong.

<strong>ETTERLENGTET:</strong> Etter en forsiktig start på sesongen, avsluttet Martin Johnsrud Sundby knallsterkt, både i VM, verdenscupen og i NM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTERLENGTET: Etter en forsiktig start på sesongen, avsluttet Martin Johnsrud Sundby knallsterkt, både i VM, verdenscupen og i NM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Likevel vil 2018/19-sesongen huskes som en av de aller beste for Røa-gutten, for dette var sesongen da Johnsrud Sundby klarte å bli individuell verdensmester på 15 kilometer klassisk, distansen hvor Aleksandr Bolsjunov og Iivo Niskanen var storfavoritter.

Sundby var for en gangs skyld - i motsetning til i de fleste distanserenn i foregående mesterskap - et stykke unna å være gullfavoritt.

Men så satt den.

Flere av hans utenlandske rivaler unte ham dette etterlengtede individuhellet gullet etter så mange år som verdensener i verdenscupen og den som har lagt ned flest treningstimer.

Fikk Rønning til å gråte

Enda mer følelser kom fram på arbeidsplassen til Sundbys tidligere landslagskollega Eldar Rønning.

- Jeg satt på jobb og måtte gråte litt da Martin ble verdensmester, forteller Eldar Rønning til Dagbladet.

- Det er utrolig å se gode kompiser som Martin og Sjur lykkes ved å bli individuelle verdensmestere. Det er stort.

- Hva gjør det så spesielt for deg?

SKJØNNER INGENTING: Martin Johnsrud Sundby jubler for det han karakteriserer som norsk lagseier på femmila. Men han forstår svært lite av feltets vurderinger underveis. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Martin og jeg jobbet veldig tett sammen, spesielt inn mot VM i Holmenkollen i 2011. Det er veldig artig når folk som har jobbet så hardt lykkes.

Rønning trekker fram Sundbys åpenhet og ønske om å hjelpe lagkameratene som viktige suksesskriterier i norsk langrenn.

- Martin har pushet grenser og satt standarden. Han er veldig god til å samarbeide og gi av seg selv og kreve tilbake. Det er helt unikt. Martin er en skikkelig tøffing som går «all in» og som krever ekstremt mye av de rundt seg og gir mye av seg selv, sier trønderen.

<strong>DUO:</strong> Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby var på pallen sammen i VM i Kollen 2011. Veien videre til det individuelle gullet for Sundby var lang. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
DUO: Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby var på pallen sammen i VM i Kollen 2011. Veien videre til det individuelle gullet for Sundby var lang. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

- Jeg savner Eldar Rønning

Når Dagbladet gjenforteller dette til Martin Johnsrud Sundby, blir han både glad, stolt og rørt.

- Jeg savner Eldar Rønning. Han var en fantastisk mann å ha på laget. Det er hyggelige ord å høre, sier Johnsrud Sundby til Dagbladet.

- Han gir deg mye av æren for prestasjonskulturen, åpenheten og deling om kunnskap på landslaget. Hva betyr det?

- Det er viktig for oss å etablere at det er ingen hemmeligheter i laget. Hvis alle klarer å forstå at hvis du deler dine egne hemmeligheter, får du kanskje tilgang på andres, er vi på god vei, forteller 34-åringen.

- Det er en oppskrift som jeg tror gjør at alle lærer raskere. I stedet for å bruke seks år på å forsøke å lære hva kompisen egentlig driver med, får man lagt det på bordet umiddelbart og brukt den kunnskapen.

- Det kombinert med den treningskulturen vi har, som nok er blant de tøffeste i feltet, gjør at jeg blir veldig stolt over at vi klarer å prestere dette. Det viser at hardt arbeid lønner seg, sier langrennsesset til Dagbladet.

Sundby har lært veldig mye fra Marit Bjørgen igjen.

Les mer om hvordan han kopierte Rognes-jentas metoder her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer