Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sundby fikk juling i Birken. - Skjønte jeg hadde en jobb å gjøre

Ny standard er satt.

INSPIRERT: Martin Johnsrud Sundby så bare ryggen på Petter Eliassen da de ankom Lillehammer i mars. Og han ble imponert over det han så. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
INSPIRERT: Martin Johnsrud Sundby så bare ryggen på Petter Eliassen da de ankom Lillehammer i mars. Og han ble imponert over det han så. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

 Landslagssjef Vidar Løfshus sier at de andre har en jobb å gjøre for å komme i kapp med Martin Johnsrud Sundby når det gjelder stakeferdigheter.

Torsdag var han eneste som gikk på blanke ski under 15-kilometeren i NM. Sundby utklasset alle. Kanskje hadde han vunnet med enda mer med feste under skiene, men uansett var det ingen som hadde mot til å følge Sundbys eksempel.

- De andre har en jobb å gjøre. De vet hvor lista ligger, og Martin kan sikkert bli enda bedre han også, sier landslagssjef Løfshus til NTB.

Herjet med Det var under Birkebeinerløpet sist vinter at Sundby fikk en leksjon han aldri vil glemme. Petter Eliassen stilte med blanke ski og staket Sundby ned i støvlene.

- Jeg skjønte da at jeg hadde en jobb å gjøre. Jeg har visst de siste tre-fire årene at svakheten min i klassisk har vært pigging, og så fikk jeg en oppvisning i Birken om hvordan man kunne gjøre det med blanke ski. Det ble jeg ekstremt inspirert av, og da var jeg ikke vond å be da vi startet opp treningen i mai der.

Da startet Sundby opp med ekstra staketrening, og alle har sett hvilken nytte han har hatt av det denne sesongen. Konkurrentene har blitt parkert gang på gang.

Detaljer Torsdag påsto Sundby at han ikke klarte å få ordentlig feste på skiene sine, og da var veien kort til å velge blanke ski. Få hadde trodd at han ville ta sjansen, men det gjorde han altså. Skøyteskiene ble funnet fram.

Rett før start dro også Sundby ut i løypene for å trene på fiskebein i det bratteste partiet.

- Er det riktig at du tørrtrente på fiskebein rett før start?

- Ja. Jeg har aldri gått fiskebein med skøyteski før, og jeg måtte sikre meg at det gikk ordentlig for seg. Jeg kunne risikere å gjøre noe feil, og du vet aldri om Broks ville være i nærheten, spøkte Sundby.

Torbjørn Broks Pettersen var jurylederen som disket Sundby for skøyting under åpningsrennet på Beitostølen i november.

Fredag er det sprint i fri teknikk på programmet under NM-dagene i Tromsø. Prologene starter 10.15, kvartfinalene to timer seinere.

(NTB)

EN EKTE BIRKEBEINER: Petter Eliassens prestasjoner i de lange klassikerne har endret skisporten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
EN EKTE BIRKEBEINER: Petter Eliassens prestasjoner i de lange klassikerne har endret skisporten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer