Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sundby forbannet på arrangøren i Falun: - Det er latterlig

Sundby kritiserte arrangøren, Krogh var forbannet på russisk konkurrent og Northug var rasende på seg selv.

KRITISK: Martin Johnsrud Sundby synes løypene i Falun er latterlige.
Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix
KRITISK: Martin Johnsrud Sundby synes løypene i Falun er latterlige. Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Petter Northug var rasende fordi han ikke kom seg forbi konkurrentene mot slutten av løpet i den trange traéen i Falun, all den tid 30-åringen ikke fikk brukt alle kreftene han hadde igjen.

Men Northug var ikke den eneste rasende nordmannen i Falun. Også de to øvrige nordmennene som er topp 3 i verdenscupen, Martin Johnsrud Sundby og Finn-Hågen Krogh, var rasende etter løpet, men av helt ulike årsaker.

Etter en skuffende langrennsuke for de norske herrene, rettet Sundby kritikken mot arrangøren i Falun, som også fikk mye tyn under fjorårets verdensmesterskap.

- Mördarbakken ligger altfor tidlig på runden. Det er bare latterlig. Når vi står på toppen av bakken, står 25 man og ser på hverandre. Ingen vil sette først utfor, sier Sundby til Expressen.

- Det sier seg selv at løypa burde sett annerledes ut. Det hadde blitt et betydelig mer interessant løp om man hadde hatt Mördarbakken nærmere målgang, mener verdenseneren.

Krogh freste mot russisk stjerne Etter å ha dominert sesongen fullstendig så langt, vant ikke de norske herrene noen av de tre konkurransene i Sverige denne uka. I stedet slo Russland kraftfullt tilbake og vant samtlige renn i vårt naboland.

SINT: Finn-Hågen Krogh freste mot russeren Maxim Vylegzjanin.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
SINT: Finn-Hågen Krogh freste mot russeren Maxim Vylegzjanin. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Nikita Krjukov gikk til topps på torsdagens bysprint i Stockholm, mens Maxim Vylegzjanin vant klassiskløpet i går. På skøytefellesstarten i dag kunne ingen hamle opp med Sergej Ustjugov.

- Jeg er skuffet over at jeg ikke lykkes med å beholde den mentale skarpheten jeg har hatt tidligere i vinter. Men det er vel naturlig at jeg har en helg der det ikke fungerer maksimalt. Akkurat nå er jeg forbannet på meg selv. Samtidig er det kanskje akkurat det jeg trenger før avslutningen på sesongen, sier Sundby.

Kroghs utbrudd hadde en helt annen årsak. På oppløpet ble han stengt av russeren Maxim Vylegzjanin, slik at den vanligvis så spurtsterke nordmannen ikke fikk utnyttet sine fartsressurser og ble nr. 5.

At Krogh havnet bak Niklas Dyrhaug og Sundby i spurten var overraskende. Krogh mente altså at Vylegzjanin måtte ta skylden for det. Rett før målstreken snudde Krogh seg mot russeren og knyttet neven.

Ifølge Aftonbladet  kastet Krogh startnummeret i bakken i sinne og raste forbi hele pressekorpset uten å avgi en kommentar.

Rasende Northug Også Petter Northug kjente på temperamentet i Falun i dag. Northug hadde store planer om å vinne sitt første distanserenn siden femmila i Falun i fjor, men mislyktes i å ta en ny triumf i Falun.

SKUFFET: Petter Northug satset alt på dagens fellesstart i Falun, men mislyktes selv om løpsopplegget burde passe ham perfekt
Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix
SKUFFET: Petter Northug satset alt på dagens fellesstart i Falun, men mislyktes selv om løpsopplegget burde passe ham perfekt Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix Vis mer

Northug stod over gårsdagens 10 kilometer for å slå til med seier i dag og fikk til og med et løpsopplegg som passet ham perfekt. Fjorårets VM-konge fra Falun hadde kontakt med feltet inn mot stadion, men kom seg aldri forbi og ble nr. 10.

- Jeg var rasende da jeg gikk inn i de siste bakkene, for jeg hadde så mye krefter igjen på slutten. Jeg skulle gjerne hatt en bred nok trasé slik at jeg kunne ha angrepet. Men jeg måtte bare kose meg og se litt humoristisk på det, forteller Northug til NRK.

Falun har en spesiell plass i Northugs hjerte av flere grunner. Det var her han gjenreiste karrieren i fjorårets VM, og det var også her han fikk sitt internasjonale gjennombrudd.

For nøyaktig ti år siden tok 30-åringen sin første verdenscupseier i Falun etter å ha spurtslått tyskerne Tobias Angerer og Axel Teichmann på oppløpet.

- Krig om plassene I tillegg har Northug vunnet verdenscupavslutningen i Falun hele tre ganger og tatt «high five» med halve stadion. I dag passet løpsopplegget Northug tilsynelatende perfekt, men han hang likevel ikke med da feltet spurtet om seier.

- Det var krig hele veien, spesielt de siste tre kilometerne. Når man ikke kommer seg fram, blir man bare liggende og krige i stedet for å få et eget spor, sier Northug.

Fjerdemann Niklas Dyrhaug opplevde også løpet som kaotisk og dramatisk.

- Det var krig om plassene og hele sisterunden sloss man om posisjonene. Man bør kanskje ha litt bredere trasseer om man skal arrangere et sånt løp, sier Dyrhaug til statskanalen.