VIL BRYTE OPP SESONGEN: Det er for mange korte løp i verdenscupen i år, mener Martin Johnsrud Sundby. Derfor vil han blant annet prøve seg i Marcialonga før VM. Foto: Bjørn Langsem
VIL BRYTE OPP SESONGEN: Det er for mange korte løp i verdenscupen i år, mener Martin Johnsrud Sundby. Derfor vil han blant annet prøve seg i Marcialonga før VM. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Martin Johnsrud Sundby vil gå langløp i år

Sundby gir opp å vinne verdenscupen, vil gå Marcialonga som VM-oppkjøring i stedet

- Klart han kan vinne.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby har vunnet det som er å vinne i verdenscupen, og har i mange år vært verdens desidert beste distanseløper i langrenn.

Dagen før Sundby og resten av langrenneliten sesongdebuterer på Beitostølen, avslører han at han allerede nå har gitt opp å vinne verdenscupen sammenlagt for fjerde gang i sin karriere.

- World cup-sirkuset endres fra år til år, og i år er det atten internasjonale sprinter, altså mer enn femti prosent av rennene. Da kan ikke jeg gå inn i sesongen og tenke at gul trøye er det store målet denne sesongen, for det vil være umulig å få til med et sånt sesongopplegg, sier Sundby.

- Umulig?

- Ja, det vil jeg si. For meg som ikke går sprint så vil jeg tape 1800 poeng på de sprintene, og det vil være helt umulig å ta igjen i distanse. Så verdenscupen sammenlagt er ikke en gulrot i år, men jeg har kjempelyst til å gjøre det bra i minitouren på Lillehammer, Tour de Ski og på avslutningstouren i Canada. Jeg har lyst til å ha et innmari godt VM. Det er kjempegulrøtter, og da må man porsjonere formen annerledes enn om jeg skulle gått veldig, veldig ofte.

Ser mot tourene og VM

I de sesongene Sundby har herjet i verdenscupen har han stort sett vært i knallform fra november til mars. Forsøkene hans på å toppe formen ekstra inn mot mesterskap har han ikke lykkes helt med, men i år skal han forsøke å finne små formtopper til de nevnte tourene og minitourene.

I tillegg til VM.

Helt uavhengig av hvordan det internasjonale skiforbundet, FIS, har lagt opp sesongens renn, er det VM som forblir det store målet.

I tillegg til at neste sesongs mesterskapsfrie opplegg gjør verdenscupen til en gulrot for Sundby igjen.

- Naturligvis vil man ha noen sesonger der løpsopplegget passer noen bedre enn andre, og jeg har masse gode distanser å gå i løpet av vinteren, men det er et litt monotont preg på sesongen og det tror jeg nok FIS er klar over og ønsker å endre det allerede til neste år. Da kommer det noen spennende tourer, både på norsk grunn og andre steder, og da vil vi nok få skilt litt mer enn det er i år, sier han.

- Tenker du å gå andre typer renn utenom verdenscupen i år?

- Jeg har fabulert om at jeg har lyst til å gå en lengre distanse i Italia før VM i år, og tenker at det hadde vært morsomt å teste det.

Får gå Marcialonga

Den lengre distansen i Italia er det 70 kilometer lange klassiske løpet Marcialonga. Der vil Sundby eventuelt konkurrere mot langløpsspesialistene i Ski Classics-cupen den siste søndagen i januar, altså en drøy uke før hele VM braker løs i østerrikske Seefeld.

- Det er veldig mange gode løpere der også, men jeg tror jeg har muligheten til å bite fra meg mot de beste uten smøring under skiene. Det trigger meg litt, og det har trigget meg litt i treningsarbeidet i sommer også. Det er viktig å finne sånne triggere for å klare å holde motivasjonen oppe på alle mulige treninger, og Marcialonga er et kult løp. Jeg kunne tenkt meg det. Men som sagt, hvis plan A smokker inn og jeg knagger av alle de tingene som ligger i den, så stiller jeg kanskje til start der. Men jeg har ikke sagt det til Eirik ennå, så jeg får si det til ham etterpå, sier Sundby til Dagbladet.

Nevnte Eirik er altså landslagstrener Eirik Myhr Nossum, og Sundbys plan A er å kvalifisere seg til VM innen Tour de Ski er ferdig.

Nossum, som akkurat har nektet Sundbys landslagskollega Didrik Tønseth lå løpe EM i terrengløp i Nederland 9. desember, syns ikke Marcialonga-ideen er så dum.

- Han har brukt litt lengre løp med hell før i en slags formutløsing, så jeg er ikke like negativ til det som jeg er til EM i terrengløp. Men det har litt med tidspunktet vi er på også. Det er ikke utenkelig at han går, det er ikke utenkelig, men jeg kan ikke si ja eller nei til det per i dag. Vi er så heldige at vi har et landslag som er så sterkt at selv Martin må gå de uttaksrennene som er der, om han ikke allerede har fått klarsignal til å gå VM. Hvis alt går som planlagt fram til da, så skal han få lov til det, sier Nossum til Dagbladet, og avslører samtidig at han har stor tro på Sundbys sjanser i det klassiske langløpet.

Er favoritt i Italia

Landslagstreneren mener Sundby kan vinne hele greia.

- Ja. Absolutt. Hvorfor ikke?, spør Nossum.

- Blir han en av favorittene der om han stiller til start?

- Nå kjenner ikke jeg langløpssirkuset så godt, men det han har gjort mot dem før vil det overraska meg om han er en rundingsbøye i Marcialonga. Han har jo vunnet Birken.

Sundby har i lang tid vært fascinert av langløpene, og forsøkte seg i Birkebeinerrennet allerede i 2015. Den gangen tapte han mot Petter Eliassen, men fikk revansje to år senere da han vant rennet i 2017.

Nå vil han altså prøve seg i et nytt langløp.

- Jeg syns det hadde vært gøy, og jeg syns hele konseptet med de langløpene er hakket morsommere enn noen av kollegene mine her. Også syns jeg det er morsomt å måle krefter med dem, og syns det er morsomt og spennende og inspirerende og utfordrende å prøve mot de gutta innimellom, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.