<strong>VANT:</strong> Martin Johnsrud Sundby gikk til topps i minitouren på Lillehammer. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
VANT: Martin Johnsrud Sundby gikk til topps i minitouren på Lillehammer. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Ny svensk kollaps da Sundby og Klæbo banket verdenseliten

Sundby gråt etter å ha vist fram sitt hemmelige våpen: - Sorry, det er veldig emosjonelt

Martin Johnsrud Sundby fikk beskjed av broren at han ikke skulle dele hva han har trent ekstra mye på denne sesongen. I dag viste han det fram - og vant minitouren på Lillehammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/LILLEHAMMER (Dagbladet): Forrige helg gikk Charlotte Kalla på en gedigen smell i Kuusamo som minnet om Jörgen Brinks kollaps i VM-stafetten i Val di Fiemme 2003. Årsaken var hjerteflimmer.

Da verdenscupleder Calle Halfvarsson sprakk i dag, så det ut som det var mangelen på feste på skiene som var problemet. Den svenske stjerna økte forspranget til forfølgerne og ledet med 40 sekunder da han stivnet totalt og hadde glepptak på rekke og rad.

Det gjorde nesten vondt å se på. Men Martin Johnsrud Sundby og forfølgerne nøt det de så. Seieren var plutselig innenfor rekkevidde.

Sundbys hemmelige våpen

Røa-gutten har de siste sesongene hatt ulike fokusområder som han har jobbet hardt med fram mot sesongens respektive hovedmål. Da Dagbladet spurte hva årets fokusområde var i høst, ville 32-åringen fra Røa-gutten ikke dele det. Broren ba ham holde kortene tett inntil brystet. Hemmeligheten skulle ikke ut fordi Sundby ikke følte seg like sterk og ikke ønsket å gi konkurrentene noe gratis.

FEIRET MED SØNNEN: Martin Johnsrud Sundby feiret seieren sammen med sønnen Markus
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FEIRET MED SØNNEN: Martin Johnsrud Sundby feiret seieren sammen med sønnen Markus Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

I dag viste Sundby fram sitt hemmelige våpen: Langspurten som han har dyrket i håp om å rykke fra konkurrentene før oppløpet i VM i Lahti. Dagens rykk to kilometer før mål, ga ham seieren i minitouren på Lillehammer. Da Sundby snakket med NRK etter seieren, kom tårene. Ordene var vanskelig å formulere.

- Det er veldig emosjonelt. Sorry, du skjønner sikkert hvorfor. Det har vært en tung høst og vanskelig å holde fokus. Dette her betyr veldig mye for meg, sier Sundby en gråtkvalt til statskanalen.

Årsakene til de sterke følelsene som manifesterte seg hos langrennsesset med vikingskjegget, er naturligvis astmasaken som endte i to måneders suspensjon, 1,1 millioner i tapte premiepenger og sammenlagtseieren i verdenscupen og Tour de Ski i 2014/15-sesongen som forsvant. Den påfølgende støyen har kostet svært mye krefter.

Bestefars hyllest av det norske vidunderbarnet

Stjerneskuddet Johannes Klæbo (20) vant kampen om 2. plassen på mesterlig vis, mens Matti Heikkinen ble nr. 3. Emil Iversen kapret 4. plassen og kompletterte den gode norske dagen.

- Jeg trodde ikke det skulle være mulig å være med inn. Men har et godt hode og en god spurt. Johannes er helt spesiell. Jeg skjønte det da han var to år. Jeg har aldri sett noe lignende noen gang, og jeg har trent utrolig mye folk, sier 20-åringens bestefar, Kåre Høsflot, til Dagbladet.

- Det er strålende laginnsats. Klæbo slutter aldri å imponere. Mange har sagt at han er en sprinter, men nå viser han at han også kan gå skøte og gå distanserenn. Han er en herlig type, sier herretrener Tor Arne Hetland til NRK.

Slik gikk det til:

Verdenscupleder Calle Halfvarsson gikk ut med 28 sekunders forsprang på Sergej Ustiugov, mens Marcus Hellner og dernest arsenalet av norske langrennsløpere gikk ut rundt 40 sekunder bak Halfvarsson.

Svensken åpnet knalltøft og økte ledelsen til forfølgerne, som samlet seg i en gruppe på elleve mann, med Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Finn-Hågen Krogh, Pål Golberg, Johannes Klæbo og Simen Hegstad Krüger som de norske innslagene. Matti Hekkinen, Sergej Ustjugov, Alex Harvey, Marcus Hellner og Iivo Niskanen var de øvrige.

Den store gruppa hadde imidlertid hele 40 sekunder å hente igjen på Halfvarsson etter fem kilometer. Svensken fikk det imidlertid tøft på den neste runden. Sundby ledet an gruppa bak og knappet kraftig innpå forspranget. Etter ti kilometer skilte det bare ti sekunder opp til Halfvarsson. Før sisterunden var favorittene samlet.

Da viste Sundby fram forrige sesongs utgave av seg selv igjen. Langspurten han har trent på i lange motbakker fram mot VM i Lahti, manifesterte seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer