Oslo, 20160720. Martin Johnsrud Sundby utestenges på grunn av feil bruk av astmamedisin. Pressekonferanse på Ullevål. Foto: John Terje Pedersen
Oslo, 20160720. Martin Johnsrud Sundby utestenges på grunn av feil bruk av astmamedisin. Pressekonferanse på Ullevål. Foto: John Terje PedersenVis mer

Sundby har ikke avgjort om han vil anke: - Hvis det finnes en liten mulighet

Føler det er urettferdig og galt.

(Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby anker dopingdommen han fikk tidligere i sommer av Idrettens voldgiftsrett (CAS). Han skal ha sikret seg en advokat i Sveits som skal føre dommen mot høyesterett der.

Det skriver TV 2.

UTESTENGT: Martin Johnsrud Sundby var lettet over at skiforbundet tok på seg skylden for misforståelsen, men var skuffet over at han ble utestengt. Han mente han ikke hadde oppnådd en konkurransefordel. Video: NTB Scanpix Vis mer

Skikongen ble dømt for brudd på dopingreglene etter feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline.

Snart tilbake på landslaget

Johnsrud Sundby ble fratatt to verdenscupseire fra 2014/2015-sesongen, og mistet da sammenlagtseieren i Tour de Ski, samt verdenscupen sammenlagt.

Han ble utestengt i to måneder, og den straffen er sonet ferdig om en drøy uke. Da får skiløperen returnere til trening med landslaget.

Det var i slutten av juli Norges Skiforbund hasteinnkalte til pressekonferanse og kunngjorde dopingdommen.

- Hvis det finnes en liten mulighet

Johnsrud Sundby sier til VG mandag at han ikke har avgjort om han ønsker å anke dopingdommen.

- Det som er mitt klare ståsted er at jeg, hvis det finnes en liten mulighet til å ta saken videre, og den er forsvinnende liten i en slik situasjon fordi CAS egentlig er siste instans, vil jeg selvfølgelig gjøre det. Da føler jeg ikke at jeg har noe valg, sier skiløperen til avisa.

Han sier han og teamet hans bare er i starten av en prosess for å ta saken videre.

- Men jeg føler dette er så urettferdig og så galt målt opp mot premissene, så hvis det finnes en liten mulighet, vil jeg gjøre det.

Diagnostisert som barn

Skiforbundet tok på seg ansvaret, da forbundet mente det ikke hadde vært nødvendig å søke om medisinsk fritak for medikamentbruken.

- Hadde dette skjedd, ville medisinbruken vært i tråd med regelverket, og det ville ikke blitt igangsatt noen sak, skrev forbundet i en pressemelding.

Johnsrud Sundby ble diagnostisert med astma da han var barn, og hans sykdom og medisinbruken knyttet til denne har vært åpent kjent.

På pressekonferansen var skiløperen tydelig berørt, og slet med å holde tårene tilbake.

Fikk kritikk for hemmelighold

I ettertid fikk både skiforbundet og Johnsrud Sundby selv kritikk for å ha holdt saken tilbake fra offentligheten.

Dette ble begrunnet med at enhver utøver har rett til å bestemme om saken skal offentliggjøres eller holdes internt, forklarte skipresident Erik Røste til Dagbladet.

En av grunnene til hemmeligholdet skal også ha vært at flere av partene trodde saken var over da Det internasjonale skiforbundet (FIS) frikjente Sundby.