SLITER MED LUFTVEIENE: Martin Johnsrud Sundby. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP
SLITER MED LUFTVEIENE: Martin Johnsrud Sundby. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via APVis mer

Sundby til legesjekk

Sundby har store problemer med luftveiene

Men kroppen skal fungere veldig bra.

(Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby (33) har mistenkt at noe har vært alvorlig galt, da han ikke har fått det til å stemme innledningsvis i sesongen. På toppnivå er han blant verdens aller beste skiløpere.

I år har han ikke vært i nærheten.

Sundby dro hjem fra Toblach i helgen og var forberedt på å gjøre noen tester. De viser at han har store problemer med luftveiene. Sundby har som kjent astma.

- Så langt så ser det ut som problemet sitter i luftveiene. Vi forsøker å gjøre noen tiltak for å bedre luftveiene hans, noen små endringer på astmamedisinen blant annet, sier landslagslege Petter Olberg til Dagbladet.

Olberg presiserer at det gjenstår noen prøver som de ikke har fått svar på.

Astmaen

- Er dette en forverring av astmaen hans?

- Martin har hatt astma siden han var 6-7 år gammel, og blir alltid dårligere i perioder med mye skirenn og stor belastning. Denne ganger er det nok slik at det har fått utvikle seg litt. Nå prøver vi bare å gjøre noen grep for å få det på plass, sier Olberg.

Det betyr at han ikke kan trene ute i kaldt vær og ikke gå konkurranser i nærmeste framtid. Generelt skal han prøve å skåne luftveiene. Det blir gjort en løpende vurdering.

Olberg presiserer at de gjør endringer som er helt innenfor regelementet.

- Vi justerer bare litt på hvordan vi gir medisinen og hvordan han anstrenger luftveiene, forklarer Olberg.

Når det gjelder Tour de Ski, har de ikke rukket å komme frem til en konklusjon. Men det er en konkurranse Sundby selv ønsker å gå. Langtidsvarselet viser imidlertid at det blir kaldt, rundt ti minusgrader, i startbyen Lenzerheide i Sveits. Det virker da ikke gunstig for Sundby med luftveisproblemer.

- Det er noe vi må vurdere. Det er såpass mange dager til ennå, at vi konkluderer ikke der. Men vi sender han ikke dit hvis han ikke er frisk, sier Olberg.

Frustrert

Sundby var frustrert etter at kroppen ikke ga noen gode svar i helgas verdenscuprenn. Der dro han hjem med en 20. og 11. plass.

- Jeg har en kropp som ikke svarer slik jeg vil om dagen. Jeg har ikke råd til at ting ikke fungerer over lengre tid i en OL-sesong, så nå må jeg over på en ny plan, sier han til NRK.

Dagbladet møtte også 33-åringen i Davos for to uker siden, der han merket tendensen til det samme. Da hadde han også slitt med sykdom.

Landslagslege Petter Olberg har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser.