Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti-VM 2017

Sundby hyller Kroghs vanvittige etappe: - Det er det råeste jeg har sett

Norge tok stafettgull! 

Live-published photos and videos via Shootitlive

LAHTI / OSLO (Dagbladet): Sergej Ustjugov gikk ut 17.7 sekunder bak Finn-Hågen Krogh på den siste etappen av herrestafetten. Og på de første kilometerne gikk han det ned til 8.8 sekunder.

Så svarte Finn-Hågen Krogh.

Finnmarkingen, som fortalte at han var sliten etter 100 meter, gikk et perfekt løp og beholdt roa i front.

Og det med en jagende russer bak som gikk i rykk og napp og et enormt press hvilende på skuldrene.

Ledelsen vippet mellom elleve og fem sekunder og tilbake på de ti kilometeren. Nervene var til å ta og føle på.

- Jeg er så nervøs. Hva skal jeg gjøre nå? Jeg må gjemme meg. Se hvor nærme han er! uffet Martin Johnsrud Sundby seg til NRK.

IMPONERT: Martin Johnsrud Sundby er overrasket over sisteetappen til Finn Hågen Krogh. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Men Finn-Hågen Krogh holdt unna, og det ble norsk stafettgull. Russland tok sølv foran Sverige.

- Det er det viktigste løpet han har gått i sitt liv. Dette er den tøffeste oppgaven han har hatt, noensinne, hyllet NRK-duoen Torgeir Bjørn og Jann Post.

- Det er bare å hylle Krogh. Han hadde en kjempevanskelig oppgave, og løste det på en helt perfekt måte, sier Aukland til NRK.

Slik la de opp løpet

Etter målgang forklarte Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug hva planen var:

- Målet vårt var å gå raskt på de to første og gi Sundby en godt utgangspunkt på den tredje etappen, forteller Niklas Dyrhaug til FIS.

- Jeg visste jeg måtte gi Finn noen sekunder. Vi har alle sett hvilken form Ustjugov er i. Jeg måtte virkelig kjempe for å greie det. Det er ingen som har et hode som han, sier Sundby til FIS.

Til NRK fortsetter han:

- Plutselig trodde vi Finn hadde det, så kom Ustjogov tilbake igjen. Det var en vill opplevelse. Det hodet til Finn skulle jeg gjerne hatt. Det er ingen som han. Det er det råeste jeg har sett.

Finn Hågen-Krogh selv sier:

FORFERDELIG: Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth la ikke skjult på hva de synes om superkonkurrent Sergej Ustjugov. Video: Lise Rafaelsen / Reporter: Øyvind Godø Vis mer

- Han er den verste du kan ha bak deg. Jeg fikk akkurat nok sekunder til å holde han bak meg. Det var forferdelige forhold. Du måtte virkelig kjempe. Det var morsomt at vi greide det sammen, sier Finn-Hågen Krogh til FIS.

SLIK VAR LØPET:
27.5 kilometer:

Akkurat nå, med 2.5 kilometer igjen, er det 8 sekunder ned fra Krogh til Ustjugov.

KLARER NESTEN IKKE SE PÅ: Rett før innspurten sto Dyrhaug og Sundby og fulgte dramaet ute i sporet via en TV-skjerm. De legger ikke skjul på nervøsiteten. Video: Lise Rafaelsen / Reporter: Øyvind Godø Vis mer

- Jeg er så nervøs. Hva skal jeg gjøre nå? Jeg må gjemme meg. Se hvor nærme han er! uffet Martin Johnsrud Sundby seg til NRK.

Tyskland, Sverige, Finland og Sveits kjemper om bronsen.

25 kilometer:
Ustjugov pangåpnet på den siste etappen, og 17.7 sekunder gikk til 8.8 på den første kilometeren.

Men etter fem av ti kilometer har finnmarkingen svart. Norge ligger nå elleve sekunder foran Russland. Fem kilometer gjenstår.

SMØREFIASKO: Johan Olsson åpner opp om den svenske smørefiaskoen som preget dagens krise-etappe. Video: Lise Rafaelsen / Reporter: Øyvind Godø Vis mer

22.5 kilometer:
Ustjugov har tatt mange, mange sekunder. Norges ledelse gikk fra 17.7 sekunder til 8.8 på den første kilometeren. Finn-Hågen Krogh har svart inn til veksling - og Norge ligger 12 sekunder foran nå. 7.5 kilometer gjenstår.

3.veksling
Sundby fikk endelig en luke på Chervotin. Russeren har kjempet tappert, men i de siste bakkene måtte han gi slipp mot verdens beste langrennsløper. Inn til veksling er det over femten sekunder. Nå skal Finn-Hågen Krogh bli jaget av Sergej Ustjugov, som er i kanonform. Tyskland, Sverige og Sveits kjemper om bronsen: Finland har tapt terreng

27.5 kilometer:
Nå kjører Sundby knallhardt i front. Russeren biter seg på, men får han det nå kan det bli mange sekunder. Finland har tapt over 20 sekunder, det sier litt om farta i front ...

25 kilometer:
Det er fortsatt dødt løp mellom Chervotin og Sundby. Ser ut som en søndagstur for nordmannen så langt. Vi venter på at han skal klinke til.

22.5 kilometer
Sundby går mot Chervotkin nå. Sundbys mål er å sende Finn-Hågen Krogh alene ut på den fjerde og siste etappen, men så langt er det dødt løp mellom de to. Sparer Sundby på kruttet? Finland ligger fortsatt alene.

2.veksling:
Russland kjempet voldsomt for luke i de siste bakkene, men Dyrhaug greide å beholde ryggen. Finland har en fordel i kampen om bronsemedaljen. Johnsrud Sundby går mot Chervotkin. Bak jager Lari Lehtonen.

17.5 kilometer:
Fortsatt dødt løp i front. Får vi et rykk fra Bessmertnykh eller Dyrhaug? Niskanen har satt opp et voldsomt tempo bak - har tatt igjen fem sekunder på 500 meter. Rykker fra konkurrentene.

15 kilometer
Smørebom for Sverige! Johan Olsson taper mye tid. Niskanen er heller ikke til å kjenne igjen. Bessmertnykh og Dyrhaug kjører fortsatt knallhardt i front. Det er 35 sekunder ned til Niskanen. Sverige er 55 bak.

12.5 kilometer:
Bessmertnykh og Dyrhaug kjører knallhardt i front. Ingen av de jagende lagene tar innpå. Vi venter på å se verdensmester Niskanen klinke til bak. Han er fortsatt tretti sekunder bak, i en gruppe med Frankrike, Sveits, Sverige, Kasakhstan og Tyskland.

1.veksling:
Russland veksler først, tre sekunder foran Norge. Så følger Kasakhstan 20 sekunder bak. Finland er 30 bak og Sverige er nesten førti sekunder bak!

7.5 kilometer:
Russland kjørte knallhardt på denne runden. Sverige slipper, men verst er det for Finland. Bare Tønseth henger på. Ned til rivalene er det 6.2 sekunder.

5 kilometer:
Larkov har begynt å sette opp farta i front. Finland har tapt fem sekunder, mens Norge og resten av konkurrentene henger fint på.

2.5 kilometer:
Ingen dramatikk i starten. Det gås rolig i tet, og alle favorittene henger på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media