Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sundby jakter Bauers ekstreme Tour de Ski-rekord

Men Northug kom med et lite skremmeskudd.

SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby økte forspranget til konkurrentene, men Petter Northug kom med et lite skremmeskudd mot slutten av etappen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby økte forspranget til konkurrentene, men Petter Northug kom med et lite skremmeskudd mot slutten av etappen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

OSLO/LENZEREIDE (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby økte forspranget sitt på dagens jakstart i Tour de Ski og leder nå med ett minutt og tretti sekunder på Petter Northug. Finn-Hågen Krogh er nr. 3 i sammendraget, nøyaktig to minutter bak Sundby.

Northug kom imidlertid med et lite skremmeskudd mot slutten av etappen da han - noe overraskende - rykket ifra kompisen Didrik Tønseth og tok inn noen sekunder på Sundby på de to siste kilometerene.

- Det var egentlig et møkkaløp, men jeg taper ikke noe til konkurrentene. Så sånn sett er jeg strålende fornøyd, sier Sundby til NRK.

- Hvis jeg får en dårlig dag, kan det fort ryke ett minutt. Ingenting er avgjort, mener verdenscuplederen.

Northug viste prov på at han nærmer seg formen som behøves for å hente inn noen sekunder på suverene Sundby i tirsdagens sprint og skape litt spenning i sammendraget.

Men Sundby virker å ha stålkontroll og kan endog sette en Tour de Ski-rekord ved å vinne touren med tidenes største seiersmargin.

- Jeg stivnet raskt etter at jeg rykket. Hvis Martin unngår feil, har han dette i lomma si, mener Northug.

Jakter Bauers rekord I 2007/08 vant Lukas Bauer Tour de Ski med hele 2,47 minutter foran René Sommerfeldt og Giorgio Di Centa. Tord Asle Gjerdalen ble beste nordmann på 4. plass.

Det var på det tidspunktet Norge hadde en «tourforbannelse». Fra første utgave i 2006/07 til 2012/13 vant ingen nordmenn, verken på herre- eller kvinnesiden, Tour de Ski sammenlagt.

STJERNEDUELLEN: Petter Northug er trolig den eneste som kan true Martin Johnsrud Sundby om han gjør en supersprint på tirsdag, men vel så sannsynlig er det at Sundby utfordrer Lukas Bauers rekord hva angår tidenes største seiersmargin.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STJERNEDUELLEN: Petter Northug er trolig den eneste som kan true Martin Johnsrud Sundby om han gjør en supersprint på tirsdag, men vel så sannsynlig er det at Sundby utfordrer Lukas Bauers rekord hva angår tidenes største seiersmargin. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Nå er plutselig Norge i en helt egen klasse, og Sundby jakter rekorden til Bauer om tidenes største seiersmargin i denne prestisjefulle touren. Sundby er altså allerede oppe i en avstand på halvannet minutt til nærmeste forfølger, mens Bauer til slutt vant med 2,47 minutter for seks år siden.

Northug ligger best an til å bli nr. 2. Det kan også bli norsk på den siste pallplassen. Finn-Hågen Krogh vant spurten om 3. plassen på dagens jakstart foran Sergej Utsjugov, mens Sjur Røthe og Didrik Tønseth fulgte på de nærmeste plassene.

Det gjenspeiler også stillingen i sammendraget.

Full kontroll Johnsrud Sundby gikk ut med et forsprang på hele 1,18 minutter til Petter Northug og økte avstanden innledningsvis. Northug ble på sin side tatt igjen med tolv sekunder av Didrik Tønseth, slik at Sundby ble jaktet av en norsk duo.

To nordmenn var det også i gruppe tre, med Finn-Hågen Krogh og Sjur Røthe som de norske innslagene i tillegg til russiske Sergej Usjugov. I gruppe fire gikk Dario Cologna sammen med Alex Harvey, Alexey Poltoranin og Evgeniy Belov.

Tønseth dro på Northug i kilometer etter kilometer før Northug plutselig rykket ifra i en tøff motbakke. Da Northug satte inn rykket, tok han innpå Sundby med ni sekunder i løpet av noen hundre meter.

Men det hjalp ikke så mye i den store sammenhengen. Sundby kontrollerte inn en ny suveren triumf og økte forspranget til Northug med ytterligere noen sekunder.

Neste etappe er klassisk sprint i tyske Oberstdorf på tirsdag. Det er kanskje Sundbys antatt svakeste distanse, mens Northug ble verdensmester i klassisk sprint i Falun forrige vinter.

Men selv om Sundby skulle ryke ut i prologen og Northug vinne, vil Sundby fortsatt være storfavoritt. Verdenscup- og Tour de Ski-lederen virker nemlig helt ustoppelig i alle distanserenn og har også en klar fordel opp monsterbakken i Val di Fiemme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media