Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti-VM 2017:

Sundby knust av Harvey på tidenes raskeste femmil

Orket ikke spurte mot Musgrave i kampen om fjerdeplassen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

(Dagbladet): Det lå an til tidenes raskeste femmil før start i Lahti i dag, grunnet perfekt vær og føre. Norges største håp var Martin Johnsrud Sundby, som jaktet sitt første individuelle VM-gull.

Og Sundby var med og kjempet fra første sekund. Selv om Anders Gløersen stakk avgårde etter drøye åtte kilometer, kjempet Ustjugov og de andre seg opp til nordmannen.

Etter 48 kilometer trodde man at Sundby ville stikke, men han så ikke ut til å ha kreftene til dette.

Inn på oppløpet fikk Sundby et feilskjær og havnet bakpå. Og med taktikeren og spurteren Alex Harvey fra Canada i ryggen, ble nordmannen til slutt knust.

- Jeg hadde skikkelig gode ski. Jeg visste at om jeg var nummer to inn hadde jeg en god sjanse. Det var godt etter flata her inne på stadion. 50 km er et skikkelig manneløp. Det er tøft. Nå er jeg veldig glad, det er utrolig, sa Harvey til FIS etter rennet i sitt seiersintervju.

Sergej Ustjugov tok sølvet, Matti Heikkinen tok bronsemedaljen. Sundby orket ikke spurte, og ble slått av Andrew Musgrave i kampen om fjerdeplassen.

Og tida på dagens femmil? 1:46:28,9. 26,9 sekunder raskere enn Aleksander Legkovs tid fra Sotsji-OL.

ØDELAGTE SKI: Hans Christer Holund hadde ikke dagen under 50 kilometer for herrer i Lahti søndag, og kom i mål som nummer ti. Holund skulle gjerne sett at forholdene i løypa var bedre. - De skiene her er bare å kaste etter en slik dag, sier han. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet TV. Vis mer

- Vi skjønte tegninga og prøvde å legge en plan. Det var umulig

Etter løpet var det en tydelig Martin Johnsrud Sundby som tok seg tid til å snakke med NRK.

- Jeg er kjempeskuffa og lei meg for at jeg ikke når opp i dag. Jeg har brukt noen minutter og forsøkt å se i bua hva jeg kunne gjort annerledes. Men synes jeg gjorde alt jeg kunne og et ærlig forsøk. Jeg gikk «all in», men klarte det ikke. Jeg synes det er dødskjipt akkurat nå, sa Sundby til kanalen.

Han beskriver tetfeltet i femmila som hektisk og kaotisk med mye folk.

- Vi er 30 mann i fem mil. Det er litt uvanlig i forholdt ting hvordan ting pleier å være. Men vi så på dameløpet i går at det ville bli en annen femmil enn vi hadde trodd. Klart, når Bjørgen ikke klarte å gå fra en del av de jentene som var med i går, skjønte vi tegninga. Da prøvde vi å legge en plan, forteller han.

Men planen de la viste seg å være helt umulig.

Selv om Sundby fortsatt må vente på sitt første individuelle gull, er han fornøyd med mesterskapet. Nå vil han fortsette å motivere seg selv til kommende mesterskap.

- Jeg har aldri noe problem med å motivere meg, og kommer til å være motivert så lenge jeg driver med det her. Jeg skal bli bedre hver eneste måned og år. Det skal jeg fortsette med.

Ville sette opp farta

Anders Gløersen stakk tidlig i løypa, og var fornøyd med å ha ligget lenge alene i tet. Han tok over etter at Hans Christer Holund hadde forsøkt seg helt foran i feltet.

- Jeg hadde lyst til å sette opp farta litt, og plutselig hadde jeg en god luke. Jeg hadde ingen forhåpninger om å gå sånn hele veien til mål men, sa Gløersen til NRK etter rennet.

Han forklarer at føret favoritserte spurtkjempene, og synes det er gøy med en kanadisk verdensmenster.

- Det var fint å kunne gå i dag. Følte jeg fikk være med og sette litt preg. Jeg er litt skuffa over at jeg ikke er bedre de siste kilometerne, da.

Også Sjur Røthe synes det var et vanskelig føre å skulle ta teten i.

- Fra fem kilometer og ut ble det et vanskelig føre å ligge først i. Jeg slet med å finne balansen og roen, og måtte endre taktikk relativt raskt. Jeg stolte på avslutningen min, men det ble vanskelig å få feste på slutten, sier Røthe.

Fornøyd Northug

Petter Northug var fornøyd med sin åttendeplass, selv om han gjerne skulle kjempet om medaljer.

- Jeg følte meg grei, det var årsbeste sånn formmessig. Men det er jo litt surt når man er med på nach, da vil man jo være først i mål, sier Northug til NRK med et stort smil om munnen.

Han føler sprinten og femmila har vært godkjent, og at han henter seg godt inn etter hvert renn.

- Jeg skulle gjerne hatt en måned til. Men med de forberedelsene mine har det tross alt vært bra. Som lag er det jo litt skuffende da, vi er klare favoritter til å vinne. Det er ikke noe å legge skjul på at det er en enorm skuffelse, sier trønderen til NRK.

Ville ta sin første individuelle medalje

Martin Johnsrud Sundby har ikke tatt en eneste individuell gullmedalje i verken OL eller VM.

Han var svært nære på 15 kilometer klassisk i årets Lahti-VM, men måtte se seg slått av hjemmehåpet Iivo Niskanen som gikk et fantastisk renn. På tremila var det en av hans argeste konkurrenter, Sergej Ustjugov, som stakk av med seieren.

Dermed har Sundby stått to ganger alene på den nest øverste plassen på pallen i årets VM.

Tross et labert mesterskap av herrene sammenliknet med de norske gulljentene, tok Norge gull på stafetten, etter gode etapper av Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Sundby og Finn Hågen Krogh.

I dag er det mesterskapets aller siste øvelse, når den tradisjonsrike femmila går av stabelen klokka 13.30.

Martin Johnsrud Sundby har startnummer en, Hans Christer Holund har nummer sju, Sjur Røthe har startnummer ni, mens Anders Gløersen har nummer 14. Petter Northug går med bib-en som viser at han er regjerende mester, men har startnummer 18.

Dagbladet fulgte femmila direkte (siste nytt øverst):

Harvey - Ustjugov og Heikkinen!! Sundby blir nummer fem! Orker ikke spurte hele veien inn i kampen mot Andrew Musgrave.

Rett bak Sundby er det Ustjugov og Harvey. Sundby er sterk! Men Harvey og Ustjugov er de sterkeste spurterne av de tre, Sundby må få litt mer luke om han skal ta gull! Nå gjelder det å komme først inn i Lahti-svingen!

Nå prøver Sundby seg! Løperne har akkurat krysset 48,2 kilometersmerket. Nå ser det ut til å kunne bli en god luke for Sundby og de andre i tet.

Ustjugov skjønner at han må fram for å kunne hamle opp med Sundby, men sliter med å komme seg helt opp. Det er flere løpere som kriger mot Sundby.

- Petter Northug har gjort sitt beste løp denne sesongen her.

Ustjugov vil fram, men sliter litt med å komme seg forbi i det tette feltet. Fjerde bakerst er Northug, som tydelig også vil opp og fram.

- Vi vet at spurten til Northug har sitti bra her, sier Torgeir Bjørn.

Ingen tør å rykke i den såkalte «indianerbakken» på vei ut fra stadion. Ustjugov ligger side om side med Petter Northug litt lenger bak. Har de to lagt en plan?

Der er gutta inne på stadion for siste gang før målgang, når de runder 45 kilometer. Anders Gløersen har ledertiden, Sundby er nummer tre, Røthe nummer fire, Northug nummer åtte og Holund nummer elleve!

Rolig har Northug avansert på hver eneste runde. Jann Post og Torgeir Bjørn lurer på om Northug har våknet opp i tide til mesterskapet.

- Vi har sett han gjøre umulige ting før

Jann Post og Torgeir Bjørn spekulerer i om Sundby vil stikke på den siste runden, trolig etter 48 kilometer.

- Mange vil nok frykte Petter i en sluttspurt. Spørsmålet er bare om Northug henger på, sier NRK-kommentatorene.

- Noen kan man riste av. Men det er klart, man skal være god da. Man blir litt redd for at det blir et spurtoppgjør med fem-seks stykker, sier Arild Monsen.

Så. Fire av fem mil er kjørt. 20 stykker henger på helt foran, ellers har mange falt fra. Slik ser det ut: Ustjugov, Sundby, Harvey, Røthe, Gaillard, Cologna, Heikkinen, Musgrave, Holund, Northug, Chervotkin, Parisse, Furger, Hellner, Manificat, Gløersen, Jaks, Burman, Boegl, Johansson. Fra Ustjugov til Johansson skiller det 6,5 sekunder, så det er rimelig tett.

Petter Northug gir ikke opp. Trolig vil enhver nordmann unne Northug en seier - i hvert fall en medalje - etter den tøffe sesongen hans. Det var etter et høydeopphold i høst at formen til Northug gikk feil vei.

- Det er nå femmila begynner. Fire nordmenn der oppe nå, og det ser bra ut. Jeg tror de har litt til å kjøre med, sier Tor Arne Hetland til NRK.

Nå er det Sundby, Harvey, Cologna og Røthe i tet! Så kommer Ustjugov i full fart på sida! Feltet ser ut til å begynne å dele seg litt nå.

Sundby setter opp farta på vei ut av stadion, men Alex Harvey følger tett. Maurice Manificat stivner litt, det samme ser det ut til at Petter Northug gjør. Også Ustjugov burde være redd dersom Sundby stikker.

Der runder løperne 35 kilometer. Det er nå man ser om enkelte vil sette opp tempoet og stikker.

- Det vil vært helt utrolig om Petter Northug vant her i dag, etter den oppladninga. Nå er han helt med i gullkampen her, sier NRKs Torgeir Bjørn.

Svenske Johan Olsson var den eneste som byttet ski. Ifølge svenskenes Rikard Grip ropte Olsson noe på vei inn til skibyttet, men Grip hørte ikke hva Olsson sa.

Alle nordmennene med

Nå er tre av fem mil gått. Slik ser det ut: Chervotkin, Gaillard, Parisse, Ustjugov, Holund, Røthe, Sundby, Harvey, Northug, Cologna, Heikkinen, Furger, Jaks, Musgrave, Manificat, Gløersen, Dobler, Bøegl, Hellner, Johansson og Melnichenko.

Petter Northug henger på i teten her! Skal han faktisk komme tilbake og kjempe om en gullmedalje - mot alle odds?

Etter 25 kilometer, altså halvveis, er Sjur Røthe mannen som ligger først i feltet, med Ustjugov og Alex Harvey i ryggen. Så kommer Sundby og ikke minst Petter Northug som har dratt seg opp i feltet!

Martin Johnsrud Sundby har kommet seg forbi russerne og Gløersen. Nå ligger han i tet og styrer, med Chervotkin og Ustjugov i ryggen.

- Det har vært en god start på løpet. Men det kosta nok litt for Ustjugov og Chervotkin å skulle tette luka til Anders (Gløersen) der. Så får vi se om det er noen andre som kan gjøre et støt her inn på stadion på 25 kilometer. Nå har gutta blitt varme, og det er bare å holde dette i gang nå, sier Tor Arne Hetland til NRK.

Går mot tidenes raskeste femmil

Nå er det Chervotkin, Ustjugov og Gløersen helt fremst i feltet. Resten av nordmennene henger godt på. Gløersen fikk én mil alene i tet. Så kom den jagende Ustjugov-bamsen.

Ustjugov som leder det jagende feltet henter opp Gløersen. Nå er feltet bare fem sekunder bak! Nå er spørsmålet om Utsjugov vil forsøke å gå forbi og øke tempoet, eller om han bare vil kneppe inn Norge og Gløersens forsprang.

Gløersen har fortsatt luke, men Ustjugov jager. Russeren er ikke gira på at nordmannen stikker for langt.

Under Falun-VM i 2015 rundet vinner Northug 15 kilometer etter 40,44 minutter. Nå har Gløersen i tet rundet 15-kilometersmerket inne på stadion etter 30,58!

Sammenliknet med Legkov i Sotsji 2014 ligger det an til tidenes raskeste femmil ifølge NRK-kommentatorene Jann Post og Torgeir Bjørn.

Amerikanske Kyle Bratrud som kjørte ned russiske Petr Sedov har brutt. Det er uvisst hvorfor.

Stavbrekk for Northug

Ustjugov er ikke fornøyd med tempoet i feltet, og krangler seg fram. Nå vil han nok prøve å minske avstanden til Gløersen, som etter 12 kilometer var 14,3 sekunder foran.

Northug har brukket staven. Dette skjedde på toppen der Sundby brakk sin forrige helg - i den såkalte «indianerbakken». Han fikk raskt en reserve, mens han nå inne på stadion fikk en helt ny.

- Han gikk fra toppen før han fikk en ekstra stav på toppen. Det her så vi kunne skje, så vi er så godt forberedt som mulig.

Da har Gløersen gått to runder i det han kommer alene inn på Lahti stadion. Tida etter ti kilometer er 20,48.

Offensivt av Gløersen

Gløersen ligger fortsatt alene i tet etter 8,2 kilometer. Resten av feltet er drøye 12-13 sekunder bak.

- Det er fint å se at gutta er offensive og trykker på fra start her. Så får vi se hvilke nasjoner som går etter Anders. Så er vel planen å gå med en ny mann, sier Tor Arne Hetland, som kan avsløre at det ikke er sikkert at noen av de norske vil bytte ski underveis.

Både Gløersen og Holund skal ifølge sprinttrener Arild Monsen ha gitt uttrykk for at deres sjanser var å være offensive.

- Jeg vil ikke si at de skal ofre seg. Men de skal kjøre hardt, spesielt i den delen de er i nå, sier Monsen til NRK.

- Er det en plan at Gløersen skal prøve å stikke allerede nå, spør NRKs kommentatorer.

Kroppstaklet

Langrennsløperne ligger etter hverandre. Det er ingen som har turt å forsøke seg på å stikke fra, men Anders Gløersen ser ut til å være i god form og legger seg foran.

Petter Northug ligger først i feltet etter fem kilometer, før Holund stikker forbi og legger seg i tet med franske Clement Parisse i ryggen.

I front har Sergej Ustjugov roet ned tempoet noe. Trolig for å få opp Sedov, i likhet med Marit Bjørgen etter Astrid Uhrenholdt Jacobsens fall i går.

Kroppstakling etter to minutter! Russiske Petr Sedov falt i en sving og traff nettet i svingen. I det han reiste seg og skulle ta igjen det tapte, ble han påkjørt av amerikanske Kyle Bratrud.

Det så ikke godt ut!

KOLLIDERTE: Amerikanske Kyle Bratrud kjørte ned russiske Petr Sedov. Foto: Skjermdump NRK
KOLLIDERTE: Amerikanske Kyle Bratrud kjørte ned russiske Petr Sedov. Foto: Skjermdump NRK Vis mer

- Uffameg. Vi får nok flere fall i dag. Det var verre enn Astrid Uhrenholdt Jacobsens fall i går, sier NRKs kommentatorer.

Der er vi i gang!

Martin Johnsrud Sundby har startnummer 1, Hans Christer Holund har nummer 7, Sjur Røthe har startnummer 9, mens Anders Gløersen har nummer 14. Petter Northug går med bib-en som viser at han er regjerende mester, men har startnummer 18.

- Det ligger an til å bli en svært rask femmil, sier NRKs Jann Post på tv-sendinga og sikter til dagens føre. Sola skinner i Lahti, og minus to grader.

Nortug sier til NRK før løpet at han håper han har dagen og kroppen til å kjempe om seieren i dag.

For Sundbys del håper han å kunne posisjonere seg godt før slutten.

  • Petter Northug er som kjent regjerende mester på femmila, etter at han stakk av med seieren foran Lukas Bauer og Johan Olsson for to år siden.

  • Det er ventet at det blir minst like tett hele veien til mål i dag, slik det var i Falun i 2015. Da skilte det 33,6 sekunder fra Northug ned til Martin Jaks på 16. plass.

  • I Falun-VM ble Tønseth nummer åtte og Sundby nummer elleve, mens Dyrhaug ble nummer 13.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media