Sundby knuste Northug i løypa, og var i en klasse for seg selv

Leder sammendraget før morgendagens avslutning.

SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby viste storform i Ruka. Foto: Anders WIklund / TT kod 10040
SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby viste storform i Ruka. Foto: Anders WIklund / TT kod 10040Vis mer

RUKA (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby viste seg som den aller sterkeste på dagens ti kilometer fri i Ruka.

31-åringen slet med ribbeinsbrudd foran løpene på Beitostølen for to helger siden, men så ikke ut til å være preget av det i løypa i dag.

Alex Harvey tok andreplassen, mens Dario Cologna tok tredjeplassen.

- Løpet var beintøft, jeg måtte grave skikkelig i kjelleren i dag. Jeg kunne ikke slappe av i tre sekunder en gang, i de utforkjøringen som var måtte jeg bare fokusere på å holde meg på beina, sier Sundby til NRK.

Taktikken for morgendagen er rimelig klar for 31-åringen:

- Jeg må vel bare gå, jeg har vel ikke noe valg, spøker Sundby.

Utklasset Northug i sporet I går utklasset Sondre Turvoll Fossli både Eirik Brandsdal og Petter Northug under sprinten i går - og tok sin første verdenscupseier.

Petter Northug hadde 15,3 sekunder på Martin Johnsrud Sundby i sammendraget før dagens distanse.

Det forspranget mistet trønderen ganske kjapt. Allerede ved 3,1 kilometer var Northug  12,6 sekunder bak Sundby, og ved 6,2 kilometer hadde Sundbys forsprang økt til 27 sekunder. Ved 8,1 kilometer lå Northug 33,5 sekunder bak - 18 sekunder sammenlagt.

I mål var Northug 39,5 sekunder bak Sundby - dermed går Sundby ut 24,2 sekunder foran Northug i morgen. Northug får med seg Dario Cologna og Alex Harvey.

- Hvis jeg får med meg Dario, så tror jeg vi kan ta inn forspranget på Martin, sier Alex Harvey til NRK - og samtidig utelukker at de vil få noen drahjelp fra Northug.

- De kommer til å gå tøft, jeg er avhengig av å ha gode ski og god kropp, sier Sundby om konkurrentene som jakter bak.

Håper på pallplass - Jeg ble litt sliten etter i går, så ble det sånn halv-jevnt fra start til mål. Kjente på oppvarminga at det hadde vært en tøff dag i går, forklarer Petter Northug etter løpet.

Petter Northug avviser at han har tenkt å hjelpe Dario Cologna og Alex Harvey i morgen, men at han planlegger å bare henge seg på. For han tror Sundby vinner sammenlagt i morgen.

- Jeg bør kunne kjempe om en pallplass. Jeg trur Martin har tatt hjem denne minitour-seieren allerede, om han viser seg å være så sterk som han var i dag i morgen.

- Hvordan føles kroppen nå?

- For min del, jeg som ikke tåler så mye trening, så kjenner jeg at jeg er litt sånn treningstung ennå, men jeg tror jeg vil ha progresjon for hvert løp som går framover mot Tour de Ski, sier Northug til Dagbladet.

Svensk overraskelse Dagens store overraskelse var svenske Martin Johansson, som startet allerede som nummer to. Ved 8,1 kilometer ledet Johansson foran kanoner som Dario Cologna, Alex Harvey og Alexander Legkov.

Anders Gløersen gikk veldig bra mot slutten, og var den første som greide å slå Johansson sin tid i mål, der han tok ledelsen med 0,7 sekunder. Til slutt ble det en fjerdeplass på nordmannen.

Løpet pågår fortsatt, men de andre norske ligger foreløpig på disse plassene i mål:

Finn Hågen Krogh ble nummer seks, Didrik Tønseth nummer ti, Hans Christer Holund nummer 15, Petter Northug nummer 16, Niklas Dyrhaug nummer 20, Sjur Røthe nummer 21, Eirik Brandsdal nummer 42 og  Pål Golberg nummer 55. Gårsdagens vinner, Sondre Turvoll Fossli, endte på en 72. plass.

• Les også: I vinter kan Martin bli like stor som Gunde Svan og Dæhlie (krever innlogging)