Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sundby kollapset under Tour de Ski - Northug tok innpå over 45 sekunder

- Får håpe jeg ikke er i fritt fall nedover.

HELT FERDIG: Martin Johnsrud Sundby gikk på en kjempesmell under Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HELT FERDIG: Martin Johnsrud Sundby gikk på en kjempesmell under Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

OSLO/OBERSTDORF (Dagbladet): - Jeg får håpe at dette ikke var begynnelsen på at jeg har bikket toppen på et fjell og er i fritt fall nedover, sier Martin Johnsrud Sundby til NRK etter å ha kollapset på dagens 15-kilometer under Tour de Ski.

31-åringen hadde vunnet samtlige distanserenn denne sesongen før han møtte veggen under dagens femte etappe i Tyskland. Johnsrud Sundby ledet med ett minutt og 35 sekunder på bursdagsbarnet Petter Northug (30) før start og var nok engang forhåndsfavoritt, men i stedet for å vinne kollapset han på oppsiktsvekkende vis.

- Overraskende Etter halvgått løp forsvant Johnsrud Sundby lenger og lenger bak i feltet. De siste fem kilometerne fanget tv-kameraene en sluttkjørt sammenlagtleder gispende etter luft. I mål var Johnsrud Sundby hele 56,4 sekunder bak vinneren Alexis Poltoranin. Samtidig tok Northug inn 47,2 sekunder på ham i sammendraget.

- Oj, oj. Dette er overraskende, kommenterte NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Skiverdenen har blitt vant til å se Johnsrud Sundby dominere totalt i flere år, men plutselig ble det en kamp bare å komme seg til mål for nordmannen.

NRKs ekspertteam var blant dem som var forbauset over bildene fra Tyskland.

- Vi har aldri sett Martin så sliten, kommenterte Jann Post.

- Dette hadde ikke jeg trodd ville skje. Det er uvant å se, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

- Forferdelig dårlig dag
Etter målgang ble Johnsrud Sundby liggende på bakken, fremdeles på jakt etter luft.

- Martin puster som en hval her i målområdet. Det kan være noe astmatisk, tror Aukland.

Selv legger ikke Johnsrud Sundby skjul på at det gjorde vondt å komme seg gjennom løypa. Han forteller til NRK at han ikke synes det er gøy å gå skirenn på slike dager.

- Det er en forferdelig dårlig dag på jobben. Det er kjedelig. Jeg taper masse sekunder. Men sånn er det. Det er bare et skirenn, sier 31-åringen.

- Hva tenker du om at du mister mange sekunder til Northug?

- Jeg skulle helst sett at jeg ikke tapte noen verdens ting, men slik gikk det ikke i dag. Jeg har ikke råd til å dvele med det som har skjedd. Nå er det 10 kilometer skøyting som venter i Tour de Ski, så får vi se hvordan det går.

- Hvordan omstiller man seg etter en nedtur?

- Det er ikke så vanskelig i en konkurranse som denne. Nå får jeg gå løp igjen allerede fredag og slipper å vente en uke.

Overrasket Northug Dario Cologna, Francesco De Fabiani, Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth fulgte på plassene bak Poltoranin. De to nordmennene ble begge overrasket over Sundbys kollaps.

- Jeg har ikke hørt hva som har skjedd. Han har gått mange heat hittil. Det skulle egentlig bare mangle at han blir sliten, men at det skulle gå så galt er ikke normalt, sier Tønseth til NRK.

Northug fikk på sin side ikke med seg så mye av det som skjedde med Johnsrud Sundby.

- Resultatet er overraskende, men Martin og jeg gikk sprint i går. Poltoranin er den som har en pil som peker mest opp av oss i toppen der, sier Northug til NRK, som fikk det tungt selv på bursdagen sin.

- Det har vært en av de verste bursdagene noen gang. Det har vært tungt. Jeg kjente sprinten i beina. Jeg tenkte bare runde for runde og prøvde å finne motivasjon på små plasser i løypa for å holde kontakt. Det var en krig på slutten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media