Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik ble Bjørgen og Sundby best i verden

Sundby kopierte Bjørgens metoder: - Rart at ikke flere har stilt spørsmål rundt det Marit gjorde i 2010

Marit Bjørgen blir overrasket når hun får høre at Martin Johnsrud Sundby har studert og adoptert hennes gulloppskrift. Nå avslører verdensenerne hemmeligheten bak deres oppsiktsvekkende forvandling.

ETTERLENGTET: Etter fire år med nedturer slo Marit Bjørgen tilbake før OL-sesongen 2009/10. Martin Johnsrud Sundby kopierte Bjørgens suksessoppskrift sesongen etter. Nå avslører de hemmeligheten. Foto: Heiko Junge / Scanpix
ETTERLENGTET: Etter fire år med nedturer slo Marit Bjørgen tilbake før OL-sesongen 2009/10. Martin Johnsrud Sundby kopierte Bjørgens suksessoppskrift sesongen etter. Nå avslører de hemmeligheten. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOGNSVANN (Dagbladet): Marit Bjørgens karriere forandret seg fullstendig i overgangen til 2002/03-sesongen, før oppturen ble forvandlet til en fire år lang nedtur som startet i Torino-OL i 2006.

Da endret alt seg for Rognes-jenta som i dag er tidenes beste kvinnelige langrennsløper. Forvandlingen er enkel å eksemplifisere:

VM i Liberec i 2009: Rekka 16-19-14 som sluttplasseringer i individuelle renn, samt den sure 4.-plassen på kvinnestafetten, oppsummerte marerittmesterskapet for Marit Bjørgen. Tårene kom. Rognes-jenta vurderte å legge opp.

OL i Vancouver i 2010: Forvandlingen var total da Bjørgen gikk fra 16-19-14 i VM i Liberec til resultatrekka 3-1-1-2 i individuelle renn og i tillegg vant gull på stafetten. Dermed ble det tre OL-gull og fem medaljer på Rognes-jenta i Vancouver og en total oppreisning fra det foregående mesterskap.

Forundret Sundby

Denne ekstreme forvandlingen så Martin Johnsrud Sundby, som selv hadde et dårlig mesterskap i OL i Vancouver, på med store interesse og forundring.

Hva i all verden gjorde Bjørgen før OL-sesongen 2009/10?

- Det er rart at ikke flere har stilt spørsmål rundt det Marit gjorde i 2010. Det var ikke den samme dama som gikk i Liberec i 2009 og Vancouver i 2010. Det var så stor forskjell fysisk og teknisk at det var oppsiktsvekkende, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

KOPERTE BJØRGEN: Martin Johnsrud Sundby synes det er rart at flere ikke har stilt spørsmål rundt det Bjørgen gjorde før OL i Vancouver. Røa-gutten studerte Bjørgen og kopierte hennes sukessoppskrift, til Rognes-jentas overraskelse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KOPERTE BJØRGEN: Martin Johnsrud Sundby synes det er rart at flere ikke har stilt spørsmål rundt det Bjørgen gjorde før OL i Vancouver. Røa-gutten studerte Bjørgen og kopierte hennes sukessoppskrift, til Rognes-jentas overraskelse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det var så ekstremt storforskjell på det hun gjorde i de to ulike sesongene. Marit hadde en fryktelig dårlig 2009-sesong, men fikk en ekstrem framgang etter å ha revolusjonert treningen.

Kopierte Bjørgen

Sundby har vært innovativ og revolusjonerende med måten han har løftet sporten til et nytt fysisk nivå de siste årene. På Dagbladets spørsmål om hvem han har lært mest av, svarer han:

- Det er det ikke så mange som har spurt om. Opprinnelig begynte jeg å se på Marit - etter OL-sesongen 2010. Det var så store tekniske endringer i måten hun gikk på ski at jeg ble veldig fascinert og nysgjerrig på å finne ut hva hadde skjedd de siste åtte-ni månedene, forteller Sundby og avslører:

- Da begynte jeg å gjøre det samme som Marit. Jeg var ikke innovativ den gang og ville kopiere det opplegget som Marit hadde suksess med. Da begynte jeg å jobbe med de samme folkene som hadde hjulpet Marit. Etter det eskalerte det ved å teste ut hva som kan utvikle nye metoder. Da ble jeg helt «ko-ko» i hodet etter finne nye grep. Men det hele startet med Marit.

Bjørgen: - Er det sant?

Når Dagbladet viderebringer Sundbys smigrende utsagn til Bjørgen, blir hun svært overrasket.

- Er det sant? Sier Martin virkelig det? sier en positivt overrasket Marit Bjørgen via Gro Eide på Dagbladets spørsmål.

Langrennsdronninga synes dette er svært hyggelig å høre.

OVERRASKET: Marit Bjørgen er både smigret og overrasket over at Martin Johnsrud Sundby har hentet så mye inspirasjon og lærdom fra henne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OVERRASKET: Marit Bjørgen er både smigret og overrasket over at Martin Johnsrud Sundby har hentet så mye inspirasjon og lærdom fra henne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det gjør inntrykk på meg det Martin forteller, og jeg har stor respekt for det han har oppnådd. At jeg har vært, slik jeg oppfatter det, både en motiverende og nytenkende person for andre - også på herresiden - er veldig artig å høre, sier Bjørgen.

- Jeg håper dette kan være en inspirasjon for alle unge - også jenter - til å tørre å tenke og ikke minst gjøre nye ting, oppfordrer langrennsdronninga.

Bjørgens store endring

Det var Egil Kristiansen som trente Bjørgen i perioden hvor hun gikk fra total fiasko i VM i Liberec 2009 til eventyrlig suksess og tre gull i OL i Vancouver i 2010. Overfor Dagbladet forklarer han veien til målet og suksessoppskriften slik:

- Målet var veldig tydelig og klart: Marit skulle opp på et så høyt nivå at hun kunne kjempe om OL-gull. Alt annet, som sponsorer og utenomsportslige faktorer, var uvesentlig. All energi skulle dedikeres til treningen. Marit gikk sikkert glipp av noen sponsorkroner, men nå skulle hun ofre alt for å slå tilbake, forteller Kristiansen til Dagbladet.

- Marit søkte det beste utstyret og det beste teamet rundt seg, med folk hun stolte på. Det handlet om å finne de rette personene og gjøre noen tiltak. Marit har alltid vært veldig offensiv og trent mye og hardt, men vi jobbet også med mediehåndtering, den mentale biten og helsa, i lys av astmaproblemene hennes.

Røper suksessoppskriften

NØDVENDIGE GREP: Tidligere kvinnelandslagstrener Egil Kristiansen bidro til å legge treningsplanen som endret Marit Bjørgens karriere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NØDVENDIGE GREP: Tidligere kvinnelandslagstrener Egil Kristiansen bidro til å legge treningsplanen som endret Marit Bjørgens karriere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Bjørgen gjorde store endringer i måten hun trente på.

- Det var en stor omveltning. Marit gikk fra å trene veldig mye hardt til veldig mye mengde og mindre hardtrening. Hun økte vel fra 800 til 1000 treningstimer, med en større andel rolig trening, og fikk raskt effekt av det, forteller Egil Kristiansen.

- Marit ville ha regelmessige målinger tidlig for å finne ut om dette faktisk fungerte, siden den andre treningsmetoden med mer hardtrening hadde gitt henne resultater tidligere i karrieren. Heldigvis fikk hun raskt beviselig framgang og et veldig løft på første måling. Det hjalp å trene roligere og mer mengde, fortsetter Bjørgens tidligere trener.

Det var først etter flere måneder at hun begynte å trene hardt igjen.

- Det var i det hele tatt mer fokus på styrketrening i mage og rygg og fokus på motorikk og balanse. Marit var ikke den mest elegante skiløperen, men hun hadde mer enn nok kraft. Problemet var at krafta gikk i feil retning. Hun hadde denne Kongsberg-knekken som gjorde at krafta ikke gikk rett ned i underlaget, som den burde.

Starten på den nye modellen

I regi av Olympiatoppen med Morten Bråten i spissen lagde de programmet som endret Bjørgens karriere.

- Dette var starten på den nye treningsmodellen i norsk langrenn. De andre skijentene gjorde også mange av de samme endringene, forteller Egil Kristiansen.

Kristiansen snakket blant annet med Roger Grubben om hvordan Ole Einar Bjørndalen trente for å finne ut hvilke endringer Bjørgen burde gjøre.

- Bolketreningen med mange 4x4 minuttsintervaller ga suksess for Marit tidligere i karrieren, men ikke da hun ble eldre. Jeg tror det er fordi hun nådde sin maksimale kapasitet, men manglet mengde og grunnmur. Den grunnmuren som Marit hadde før, ble ikke opprettholdt fordi hun trente så mye hardt og for lite mengde. Marit var toppen av pyramiden uten å bygge ut grunnmuren i bånn, sier han.

- Man skal ikke være redd for å trene 4x4-intervaller. Variasjon i treningen er bra. Hvis mye mengde ikke gir framgang, kan du prøve å legge inn flere hardøkter - eller motsatt som i Marits tilfelle. Hun trengte øvelser som motiverte henne - nye og kreative øvelser i styrkerommet som var overførbare til skigåing.

Bjørgens akilles

Slyngetrening utgjorde en stadig viktigere del av treningen, i tillegg til en rekke andre styrkeøvelser med overføringsverdi til langrenn og som styrket Bjørgens kjernemuskulatur.

- Marit var veldig sterk i både overkroppen og i beina, men manglet kanskje litt i midten. Dette jobbet vi mye med, for å få bort den knekken i hofta og få mer av kraften rett ned i underlaget, forteller Kristiansen.

Sundby utdyper hvordan han tenkte da han kopierte Bjørgens opplegg.

- Kraftoverføringer er stikkordet. Jeg har alltid vært en sterk utøver med mye krefter i kroppen. Men hvis man ikke klarer å bruke styrken og utnytte kapasiteten rett ned i snøen for å skape framdrift, lønner det seg ikke å være sterk. Da kaster man bort krefter på det. Da bruker kroppen mer energi enn den trenger, forteller Sundby til Dagbladet.

- Det handler om få dynamikk i kroppen og stå bedre på skiene. Det er styrkeøvelser som er umulig å beskrive i tekstform, men det var en lang prosess som handler om at motorikken må bestemme mer for å få kreftene bedre ned i skiene.

Inspirert av Johaug

Sundby har også latt seg inspirere av Therese Johaug, i tillegg til Bjørgen.

- Therese og Marit var tidlig ute med høye treningsmengder og herjet jo. Det hadde jeg lyst til å teste ut. Så har jeg tatt det til et nivå som er enda flere timer enn dem, men så er jeg gutt og har litt andre fysiske forutsetninger. Men jeg kikket en del den veien, forteller Røa-gutten.

- Jeg har også andre forbilder i idrett generelt og er fascinert av dem somom tør og gambler på å være tøffere med seg selv enn konkurrentene. Jeg har gode vennskap med både Olaf Tufte, Stig Andre Berge og Ole Einar Bjørndalen. De inspirerer meg, men om du spør meg direkte på hvem jeg har lært mest av, er det Marit Bjørgen.

Sundbys forvandling

Grepene som endret Bjørgens karriere fra fiasko til suksess, hadde en liknende positiv effekt på Sundby de påfølgende sesongen. Han viste en helt annen side av seg selv i VM i Holmenkollen i 2011.

Der tok Røa-gutten blant annet bronse på 15 kilometer klassisk og en oppløftende 5. plass på skiathlon-øvelsen som ble avsluttet med hans daværende marerittstilart, skøyting.

- Det var stor framgang fra å være nr. 15, 18 og 30 i 2010 til mange topp fem plasseringer i 2011. Det skjedde noe da, forteller Sundby.

- Det er noen år siden jeg tok tak i de tingene, i forbindelse med skøyteprosjektet mitt. For å få den krafta og styrken ned i underlaget, var det nødvendig for meg å jobbe mye med det. Vi begynte med dette for fullt rundt 2012/13 og fikk raskt gode resultater av det. Vi har et fantastisk styrkeanlegg her på Olympiatoppen som jeg mener er verdensledende på området.

Resten av fortellingen er en suksesshistorie, som er parallell mellom Bjørgen og Sundby, verdens to beste skiløpere de siste sesongene.

- Det er en utrolig morsom historie som er veldig sammensatt. Jeg hadde en halvannen time her, så ned på løypa og forsøke å kopiere det her, og så hardøkter. Det ble en hardøkt som viste at dette faktisk fungerer. Jeg måtte ofre alle ting, men totalen ga veldig stor framgang, forteller Sundby.

- To år seinere vant jeg mitt første verdenscuprenn i skøyting. Det var rett og slett på bakgrunn av de endringene som Marit hadde gjort, som jeg kopierte fysisk og teknisk. Det handler om styrketrening og balansetrening som du referer til - i en gymsal som her. Vi var ikke på rulleski, men i en gymsal. Jeg ble bedre til å skøyte gjennom et sånn lokale som dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!