Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sundby kunne avslørt dopingsaken i 2015. Valgte å holde alt hemmelig

Martin Johnsrud Sundby  ba selv om å holde saken fra offentligheten.

FORKLARTE SEG I GÅR: Martin Johnsrud Sundby. Foto: John Terje Pedersen
FORKLARTE SEG I GÅR: Martin Johnsrud Sundby. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

(Dagbladet): Det kommer fram ett døgn etter at det ble offentliggjort at skistjernen er utestengt i to måneder etter å ha brutt WADA-reglementet.

I FIS' reglement står det at at en utøver kan holde resultatet unna offentligheten hvis han eller hun blir frikjent av FIS' dopingpanel.

Fikk beskjed

FIS hadde varslet om saken på vårparten 2015 til Skiforbundet. Da FIS valgte å ikke utestenge Sundby, kunne de ifølge reglementet ikke offentliggjøre saken.

- De har etter regelverket ikke lov til det, og da kan selvfølgelig ikke vi gjøre det heller, forklarer skipresident Erik Røste til Dagbladet.

Men i september 2015 frikjente dopingpanelet Sundby for bruk av astmamedisin - og da ble ansvaret flyttet over til Sundby selv.

Her kunne altså offentligheten ha fått vite om saken hvis utøveren ville det selv, men Sundby ønsket å avvente endelig avklaring av saken før spørsmålet om offentliggjøring av saken ble vurdert.

- Det er enhver utøvers rett til å bestemme om saken skal offentliggjøres eller holdes internt. Slik er systemet med en voldgiftsrett. Dette må skiforbundet naturligvis respektere, sier Røste.

Trodde på frikjennelse

En av grunnene til hemmeligholdet var at flere av partene trodde saken var over da FIS frikjente Sundby. Det var før WADA anket saken til idrettens voldgiftsrett (CAS).

UTESTENGT: Martin Johnsrud Sundby er lettet over at skiforbundet tar på seg skylden for misforståelsen, og er skuffet over at han nå blir utestengt. Han mener han ikke har oppnådd en konkurransefordel. Video: NTB Scanpix Vis mer

Oppfatningen i den norske leiren var da at saken ikke kom til å bli tatt videre.

Katy Hogg, kommunikasjonsmedarbeider i CAS skriver i en epost til Dagbladet at både Martin Johnsrud Sundby, FIS og WADA ønsket å holde saken konfidensiell så lenge som mulig, og de respekterte det fram til endelig dom var klar denne uka.

- Dette har vært en konfidensiell sak, noe som har vært svært viktig for alle parter. Vi har blitt pålagt konfidensialitet fra idrettens voldgiftsrett (CAS) og det var kun et lite knippe mennesker som kjente til saken. Mitt juridiske støtteapparat og noen mennesker til samt skiforbundet, sa Sundby til Nettavisen i går.

Sundby syns det er tungt å stå med dommen, og sier han skal stå sterkt i det siden han ikke har gjort noe galt.

- Jeg må si at det er nesten umulig å godta det utfallet. Jeg mener det er en totalt urimelig dom for meg på en misforståelse i det medisinske støtteapparatet. Men jeg må stå med den dommen og jeg skal klare å stå sterkt i det fordi jeg vet at jeg ikke har gjort noe «gærent», sier Sundby.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling