Vebjørn Hegdal utfordrer norsk treningsfilosofi

Sundby lei av «nye Northug-er». Hyller «nye Sundby»

Etter at Petter Northug spurtet seg inn i verdenstoppen, har talentene strebet etter å gå i Mosvik-ekspressens fotspor. Nå er Martin Johnsrud Sundby glad for at det også kommer opp unggutter som velger en annen vei.

FASCINERT: Martin Johnsrud Sundby synes det er rått at Vebjørn Hegdal (19) eksperimenterer med treningsmengder på samme måte som ham selv - og i oppsiktsvekkende menger til å være så ung. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FASCINERT: Martin Johnsrud Sundby synes det er rått at Vebjørn Hegdal (19) eksperimenterer med treningsmengder på samme måte som ham selv - og i oppsiktsvekkende menger til å være så ung. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): På samme tid i fjor ble Johannes Høsflot Klæbo (21) omtalt som den nye Petter Northug. Sammenlikningen var ikke unaturlig, all den tid Klæbo kom inn og herjet med verdenseliten på seniornivå i like ung alder som Northug - også han med innovative metoder og unike fartsressurser.

Etter at revolusjonene i moderne langrenn fikk fotfeste, hvor Petter Northug ga endringene mot flere fellesstarter, sprinter og mer taktikkeri et ansikt, har mange unge skiløpere sett opp til Mosvik-ekspressen i et håp om å gjøre som ham.

Forrige måned fortalte Klæbo til Dagbladet at måten Northug triumferte på i VM i Liberec i 2009, inspirerte ham og påvirket det viktige karrierevalget hans om å prioritere langrenn foran fotball. De siste årene er det imidlertid Martin Johnsrud Sundby som har dominert langrenn og parkert motstanderne med helt andre metoder enn Northug.

- Fascinerende og sjelden

På juniorlandslaget er en ny utøver av denne kaliberen på vei opp og fram. Hans navn er Vebjørn Hegdal (19), som Dagbladet skrev om i april og som kan minne om en ny Sundby.

Hegdal utmerker seg nemlig på samme vis som Sundby, med enorme treningsmengder og unik kapasitet. 19-åringen anvender metoder som motstrider og utfordrer den etablerte treningsfilosofien i norsk langrenn.

SKAPER DEBATT: Juniorlandslagets Vebjørn Hegdal (t.h.), her sammen med lagkompisene Jon Rolf Skamo Hope, Thomas Helland Larsen, Harald Østberg Amundsen, Håvard Moseby og Filip Fjeld Andersen, trener langt over anbefalingene. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
SKAPER DEBATT: Juniorlandslagets Vebjørn Hegdal (t.h.), her sammen med lagkompisene Jon Rolf Skamo Hope, Thomas Helland Larsen, Harald Østberg Amundsen, Håvard Moseby og Filip Fjeld Andersen, trener langt over anbefalingene. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

- Det er utrolig tøft. Det er fascinerende og sjelden vi hører om utøvere nå som går løs på seniorkarrieren med holdningen om at man skal opparbeide seg en kapasitet som gjør at man kan filleriste feltet, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

- Stort sett kommer det opp nye utøvere med spisskompetanse på spurt og rykk. Sjeldnere og sjeldnere hører vi om unggutter som kommer opp med enorm kapasitet og blir den nye Johan Olsson. Det synes jeg er veldig spennende. Jeg er glad for at vi også får fram slike typer, sier 33-åringen, som har advart mot at langrenn blir enda mer showfokus enn det er i dag.

- Knallhard filosofi

Johan Olsson brøt opp Northugs dominans i fellesstarter da svensken gikk solo og vant femmila i Val di Fiemme i 2013. I ettertid har Sundby flere ganger gjort det samme.

De ulike måtene å vinne på, inspirerer ulike typer utøvere.

- Man må finne sin måte å gjøre det på. Det blir veldig spennende å se hvordan det går med Vebjørn. Han har kjørt en knallhard filosofi i lang tid. Det blir utrolig gøy for alle å se om den type holdning til treningsarbeidet lykkes, sier Sundby.

19-år gamle Vebjørn Hegdal trener allerede over 1000 treningstimer i året, noe som er omtrent dobbelt så mye som profiler som Frode Estil og Emil Iversen gjorde i samme alder - og flere hundre timer mer enn det stjerner som Finn-Hågen Krogh og Petter Northug trener nå.

Knuser «junior-Sundby»

Selv ikke Sundby var i nærheten av så store treningsdoser på Hegdals alder.

- Jeg trente 600 timer da jeg var i den alderen. Jeg hoppet raskt på 850 timer da jeg var senior. Jeg lå på 900 timer jevnt ganske lenge, før jeg dro det opp et par hundre timer og har vært der de siste sesongene, sier 33-åringen fra Røa.

- Jeg dro ikke opp i voldsomme treningsmengder før jeg var 26-28 år. Jeg har alltid vært glad i å trene, men aldri vært strukturert til å trene over 1000 treningstimer i året. Det skjedde først for fire-fem år siden da jeg ble inspirert av andre.

Johaug og Bjørgen ga Sundby ideen

Sundby ble inspirert av Marit Bjørgen og Therese Johaug da han økte treningsmengdene betraktelig etter OL i Vancouver i 2010.

- Therese og Marit var tidlig ute med høye treningsmengder og herjet jo. Det hadde jeg lyst til å teste ut. Så har jeg tatt det til et nivå som er enda flere timer enn dem, men så er jeg gutt og har litt andre fysiske forutsetninger, forteller Røa-gutten.

Forrige sesongs verdenscupvinner i langrenn tror det er mulig å trene enda mer enn han gjør. I så måte ligger Hegdal godt an til å ta mengdetrening til et nytt nivå.

- Det er mulig å trene mer enn meg. Jeg har to unger og kone og har ikke noe problem med å trene 1100 timer. Jeg tør ikke å tenke på hvordan det kunne ha vært om jeg var fri og singel og ikke noe annet å tenke på, mener Sundby.

- Vi ser at i andre idretter, som svømming, så trener de mye mer. Det er et krav der for å lykkes. Så kan man si at belastningen er en annen i et svømmebasseng, men Henrik Christiansen hadde neppe vært veldig imponert over treningstimene om vi summerer opp snittet i denne gjengen.

- Et spørsmål som drøftes for lite

Han ser ingen klare begrensninger.

- Spørsmålet er om vi ligger på halvparten av det vi burde eller om Christiansen trener mer enn han burde. Det er et utrolig spennende faglig spørsmål som drøftes for lite. Folk er for kategoriske. Det er dette som er utvikling, sier Sundby.

- Det har vært testet ut før, både med hell og uhell. Pål Gunnar Mikkelsplass testet ut 1300-1400 timer. Potensialet for å trene mye. Det er lett å tenke at 850-900 timer er safest, men jeg er dessverre ikke så talentfull at jeg kan holde meg til det som er safe.

- Jeg må dra det lenger for å bli best. I perioder er man så sliten i kropp og hodet at man lurer på om det er fornuftig å tyne strikken så langt. Men det er gøy når det gir resultater. Det blir mindre slitsomt når man ser det gir avkastning.

Kontrasten Krogh

I motsatt ende av treningsskalaen finner vi Finn-Hågen Krogh, som også er en av verdens beste langrennsløpere og tok VM-bronse på tremila i Lahti da Sundby tok sølvet bak Sergej Ustjugov. Krogh og Sundby tok stafettgull sammen og hadde også flere jevne dueller i verdenscupen.

Men der Røa-gutten trener 1200 timer i året, ligger Krogh så vidt over halvparten av Sundbys treningsnivå.

- Da kan man si at livet er urettferdig. Men det er det som er fascinerende med langrenn. Det kan gjøres på mange måter. Også er det noen som har mer talent og bedre teknikk som kan trene mindre. Hadde jeg gått like strøkent teknisk som Finn, hadde jeg kanskje klart meg med færre treningstimer, mener Sundby.

- Jeg kan bare sammenlikne med meg selv, og Finn har en annen kropp. Han kjenner kroppen sin ufattelig godt og er helt rå på å vite hva som må til. Hvis Finn kan gå et dårlig renn, spille basket en uke og vinne neste helg, så skjønner du at fyren vet hva som skal til. Det er fascinerende.

Finn-Hågens innrømmelse

Krogh er klar på at han ikke tror han vil bli bedre av å øke treningsvolumet.

- Jeg trener helt til jeg er på grensa og føler at jeg ikke har noe mer utbytte av å trene mer. Jeg trener det som er best for meg selv. Jeg trener mindre enn mange andre, men absolutt nok for å bli en god skiløper, sier Krogh til Dagbladet.

Krogh synes det er rått å se hvordan Hegdal trener som junior og skulle ønske at han selv begynte å trene systematisk i tidligere alder.

- Det er imponerende. Han må ha begynt veldig tidlig å sette treninga i system. For min del begynte jeg kanskje litt seint med det. Jeg skulle gjerne ha visst det i tidlig alder hva som kreves for å bli god på ski. Jeg skulle gjerne ha kommet litt lenger i utviklingstrappa med tanke på at jeg er 26 år, innrømmer Krogh.

- Hegdal må gjøre det som kroppen tåler og kose seg med langrenn. Det kan bli bunnsolid det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer