Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn, NM:

Sundby mener Northug må vrakes til VM-distanse etter NM-juling

Viste ikke VM-takter på skiathlon.

FIKK DET TUNGT: Petter Northug ble fragått av mange på dagens NM-duathlon. Martin Johnsrud Sundby vant, og fikk med seg tre allroundlandslagskamerater i topp fire. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
FIKK DET TUNGT: Petter Northug ble fragått av mange på dagens NM-duathlon. Martin Johnsrud Sundby vant, og fikk med seg tre allroundlandslagskamerater i topp fire. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LYGNA/OSLO (Dagbladet): Det ble tøft for mange da de beste klassiskløperne med Martin Johnsrud Sundby i spissen satte fart i første del av dagens fellesstart med skibytte i NM.

Hastigheten ble høy da en gruppe på ti-elleve mann kom seg løs, og de siste fem kilometerne før stilskiftet ble avstandene store bakover. En av dem som fikk kjørt seg skikkelig var Petter Northug jr, som fra 10-kilometersmerket til 11,2 tapte et halvt minutt til teten.

Derfra og inn ble det mer en gjennomkjøringsøkt for skistjernen på jakt etter VM-form, mens de andre gjorde opp om NM-medaljene langt foran.

Sundby suveren mester

Martin Johnsrud Sundby gjorde et forsøk på å riste av seg rivalene de siste kilometerne med klassisk, men Sjur Røthe, Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug holdt alle følge inn i fristilen.

KNALLSTERK: Sundby alene mot mål. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
KNALLSTERK: Sundby alene mot mål. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

En stund.

For da Sundby økte takten et hakk eller to med noen kilometer til mål, var det ingen av de andre som tok sjansen på å følge.

Røa-gutten fikk luke umiddelbart, og ga den aldri fra seg før han kunne skli i mål som suveren norgesmester. Etter løpet gjør han det klart at han mener de fire som herjet i dag, også bør få gå fellesstart med skibytte i VM.

- Jeg sa til gutta to kilometer før mål at i dag er jeg veldig stolt av dere, så prøvde jeg meg littegrann. Og det funket ganske greit, sier Sundby til NRK etter løpet.

- Totalt sett er dette de fire jeg mener bør få gå duathlon i VM, og det fikk vi markert i dag, sier Sundby.

Niklas Dyrhaug slo Didrik Tønseth i kampen om sølvet, de to trønderne var 7,8 og 8,6 sekunder bak, mens Sjur Røthe måtte ta til takke med fjerdeplass.

- Det smakte sykt godt etter en litt tung sesong. Jeg visste jeg hadde kniven på strupen med tanke på å få gå duathlon i VM, så det var ekstra godt å gå inn til sølv, sier Dyrhaug til NRK.

PALLEN: Sundby flankert av Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
PALLEN: Sundby flankert av Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Spøker for Northug

For Petter Northug ble det tyngre og tyngre bak der, og NRK-kommentatorne reagerte med overraskelse da Northug ble fragått av en gruppe mindre meritterte løpere i løpet av de første skøytekilometerne.

- Da har han sluppet altså, ikke klart å være med disse løperne i den ganske lette løypa, sa Jann Post på lufta.

Til slutt var han nummer 23, over tre minutter bak vinneren.

- Det var en tøff fellesstart. Jeg måtte finne en egen gruppe og en egen fart etter en runde i dag, men det ble en bra økt som er bra å ta med seg inn mot det som skal skje framover, sier Northug til NRK.

- Jeg gleder meg. Forhåpentligvis holder jeg meg frisk og får trent godt med mengde i en periode nå, før vi slipper opp litt. Jeg trodde jeg skulle få mer juling i løpet av disse to dagene faktisk, men det føles greit, sier han.

Gir opp stafettplass?

Spørsmålet er likevel, som nevnt, om dette var slutten for Northugs muligheter til å få gå fellesstart med skibytte i VM.

Dersom man tar utgangspunkt i at Sundby er bankers på den distansen, og det er han så kan man fort legge til Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Sjur Røthe. etter dagens løp. Alle de tre styrket sine aksjer betraktelig mer enn mesterskapsreven Petter Northug, som Sundby antyder. Finn Haagen Krogh står vel også fortsatt på den nominasjonslista med sine spurtkvaliteter og sjuendeplass i dag, og la oss for sikkerhets skyld ikke glemme Emil Iversen, heller.

- Jeg går det jeg får gå. For min del handler det om å være i form til sprinten, så tipper jeg dørene kan åpne seg litt etter hvert. Men det er trangt om plassene nå, medgir Northug, som også langt på vei gir fra seg stafettplassen i Lahti.

- Vi kunne valgt blant syv-åtte av våre beste og vært favoritter. Jeg tipper Martin vil gå tredjeetappe, og klassisk er jeg uaktuell for. Så har Finn gjort jobben så langt på siste, så da er vel jeg omtrent andre-reserve. De beste må gå, selv om de er unge, fastslår Northug.

KVARTETT: Fire løpere dannet tetgruppa på fristildelen. Her Sjur Røthe i front. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
KVARTETT: Fire løpere dannet tetgruppa på fristildelen. Her Sjur Røthe i front. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media