Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sundby og Colognas taktiske grep frarøvet Northug viktige sekunder

Pellegrino vant med Krogh på 3. plass.

IMPONERTE: Martin Johnsrud Sundbys 4. plass på dagens skøytesprint betyr at han ligger foran skjema i kampen om å vinne Tour de Ski sammenlagt. Foto: EPA/GIAN EHRENZELLER
IMPONERTE: Martin Johnsrud Sundbys 4. plass på dagens skøytesprint betyr at han ligger foran skjema i kampen om å vinne Tour de Ski sammenlagt. Foto: EPA/GIAN EHRENZELLER Vis mer

• Maiken Caspersen Falla til topps på kvinnenes sprint.

OSLO/LENZERHEIDE (Dagbladet): Petter Northug var for en gangs skyld sjanseløs på oppløpet og ble spurtslått i semifinalen av Sergej Ustjugov, Federico Pellegrino og Finn-Hågen Krogh. Derfor måtte Northug håpe at tiden var god nok for å komme til finalen.

Men sammenlagutfordrerne Martin Johnsrud Sundby og Dario Cologna sørget for et så høyt tempo i den andre semfinalen at de frarøvet Northug viktige sekunder i kampen om å vinne Tour de Ski sammenlagt.

Det taktiske grepet om å holde høyt tempo, sikret Tour de Ski-kongene Sundby og Cologna - som sammen har vunnet de fire siste utgavene av touren - et fortrinn i kampen mot Northug og et strålende utgangspunkt før resten av Tour de Ski.

Pellegrino og Sundby kunne juble Sundby kapret nemlig en meget sterk 4. plass i skøyesprinten i Lenzerheide, i en øvelse hvor Northug etter planen skulle ha sikret seg et helt nødvendig forsprang.

- Det var en god start for min del, men dette betyr vel bare at Petter har fått spart mer krefter enn meg og slår sterkere tilbake i morgen, sier Sundby til NRK.

UTSLÅTT: Petter Northug røk ut i semifinalen i dagens sprint og misbrukte muligheten til å skaffe forspranget han trenger på Martin Johnsrud Sundby.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UTSLÅTT: Petter Northug røk ut i semifinalen i dagens sprint og misbrukte muligheten til å skaffe forspranget han trenger på Martin Johnsrud Sundby. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Cologna falt i finalen og ble nr. 6, men har likevel fått en bedre start enn Northug, som nå må hente igjen det tapte forspranget i øvelsene som passer Sundby best på papiret.

Pellegrino vant sin tredje strake skøytesprint på imponernede vis foran russiske Utsjugov. Krogh ble neste nordmann på 3. plass og seiler opp som en av Sundbys største utfordrere i kampen om å vinne Tour de Ski sammenlagt.

- Dagens sprint kostet egentlig mindre enn jeg hadde trodd. Jeg fikk et godt resultat uten å bruke for mye krefter. Sånn sett er jeg veldig godt fornøyd, sier Krogh.

Sammenlagtkandidatene viste styrke Petter Northug ristet på hodet til tross for en meget god prolog og ristet enda mer på hodet etter å ha tatt seg videre fra kvartfinalen. Northug merket nok da at han ville slite med å slå Federico Pellegrino i en spurt.

Martin Johnsrud Sundby viste imponerende styrke i sitt kvartfinaleheat, da han rykket ifra i motbakken og kontrollerte inn kvartfinaleseier foran en annen het sammenlagtkandidat, Dario Cologna.

Også Finn-Hågen Krogh viste gode takter og at han gjerne vil være med å kjempe om sammenlagtseieren.

Northug utslått i semifinalen Både Northug, Krogh, Sondre Turvoll Fossli og Didrik Tønseth havnet i den første semifinalen sammen med spurtessene Pellegrino og Sergej Ustjugov.

Russeren hadde brukbar kontroll i front på oppløpet, mens det ble en intens spurt om 2. plassen mellom Pellegrino, Krogh og Northug. Selv om italieneren var sist inn på oppløpet og noe stengt, klarte han å spurtslå både Krogh og Northug, som ble nr. 4 i semifinalen.

Dermed måtte Northug skuffet innse at han for en sjelden gangs skyld hadde blitt utklasset i spurten.

Mosvik-ekspressen måtte håpe at tiden var god nok for en finaleplass, men Sundby ville det annerledes i den andre semifinalen og satte i gang et såpass høyt tempo at Northug røk ut. Cologna derimot kom til finale.

Pellegrino sterkest igjen I finalen viste Pellegrino, Utsjugov og Krogh tidlig at de var de sterkeste. Før den siste bakken falt Cologna, mens Sundby måtte slippe trioen i front.

På oppløpet var italienske Pellegrino nok en gang best i verden og tok sin tredje strake sprintseier i fri teknikk foran Utsjugov og Krogh.

I morgen venter en knalltøff 30 kilometer fellesstart i klassisk for herrene. Touren avsluttes søndag 10. januar opp den beryktede Alpe Cermis-bakken.

VANT: Federico Pellegrino tok sin tredje strake seier i skøytesprint. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VANT: Federico Pellegrino tok sin tredje strake seier i skøytesprint. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
BESTE NORDMANN: Finn-Hågen Krogh ble nr. 3 på skøytesprinten i Sveits. Foto: AFP / FABRICE COFFRINI
BESTE NORDMANN: Finn-Hågen Krogh ble nr. 3 på skøytesprinten i Sveits. Foto: AFP / FABRICE COFFRINI Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media