DANNER PRIVATLAG: Niklas Dyrhaug og Martin Johnsrud Sundby satser sammen utenfor landslaget. Foto: NTB Scanpix
DANNER PRIVATLAG: Niklas Dyrhaug og Martin Johnsrud Sundby satser sammen utenfor landslaget. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sundby og Dyrhaug starter privatlag

Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug starter opp et privatlag for å utfordre landslagsløperne - med Sundbys bror, Svein Tore Samdal og Ben Eidissen som sentrale støttespillere. - Vi er konkurrenter med dem som er på landslaget, sier Dyrhaug til Dagbladet.

Publisert

Veteranene Martin Johnsrud Sundby (35) og Niklas Dyrhaug (32) har opplevd mye sammen, ikke minst i VM i Lahti da de var en del av det samme norske gullaget på herrestafetten og sto sammen på pallen individuelt på 15 kilometer klassisk i de finske skoger.

Til kommende sesong ble imidlertid begge to vraket fra det norske landslaget, hvor de har vært bærebjelker i en årrekke.

Nå starter Dyrhaug og Johnsrud Sundby - som begge rapporteres skadefrie og i veldig bra slag - opp et eget privatlag sammen for å prøve å danke ut noen landslagsløpere og gå seg inn igjen i Norges verdenscup- og mestersterskapstroppene. Det bekrefter Niklas Dyrhaug til Dagbladet.

«Team Eidissen/BN Bank» blir navnet på det nyoppstartede og historiske privatlaget. Sundbys bror får en trenerrolle i privatlaget, mens også Arnstein Finstad, som var Dyrhaugs trener i ti år på Team Trøndelag, engasjeres rundt duoens nye privatlag.

- Jeg visste før Martin at jeg kom til å havne utenfor landslaget, ettersom sesongen ble som den ble. Jeg jobbet med privat satsing selv i mars og hadde kommet ganske langt da Martin også ble vraket fra landslaget. Da ringte jeg ham og spurte om vi skulle finne på noe sammen. Da begynte vi å jobbe med dette, forteller Niklas Dyrhaug til Dagbladet.

- Det har ikke vært det enkleste markedet å jobbe i, men vi har fått veldig positive tilbakemeldinger. Vi er veldig fornøyde med den økonomiske støtten vi har fått.

Møttes på Svalbard

Hovedsponsor blir forretningsmannen og politikeren Benn Eidissen, tidligere styreleder i Bodø/Glimt. Eidissen har sponset Dyrhaug og Sundby etter at de første gang møttes på en bar på Svalbard etter ski-VM i Falun.

NY SATSING: Niklas Dyrhaug (th) og Martin Johnsrud Sundby under en treningsøkt i Trondheim torsdag. Langrennsveteranene Martin Johnsrud Sundby (35) og Niklas Dyrhaug (32) skal begge gå for privatlaget Team Eidissen BN Bank de to
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
NY SATSING: Niklas Dyrhaug (th) og Martin Johnsrud Sundby under en treningsøkt i Trondheim torsdag. Langrennsveteranene Martin Johnsrud Sundby (35) og Niklas Dyrhaug (32) skal begge gå for privatlaget Team Eidissen BN Bank de to Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Den andre hovedsponsoren er BN Bank, hvor tidligere landslagstrener Svein Tore Samdal er administrerende direktør. Samdal kjenner Sundby og Dyrhaug godt fra før og tente på ideen i likhet med Eidissen.

- Jeg blir ikke noen trener, men vil ha samtaler med dem når de ønsker det, faste møtepunkter, diskutere avtaler og slike ting, sier tidligere landslagstrener Samdal - nå adm. direktør i teamets sponsor BN Bank - til Dagbladet.

- De får her en god økonomisk base som gir dem forutsetningene som kreves for å satse som landslagsløperne. De får en økonomisk base på linje med det de har på landslaget, sier Samdal.

Dyrhaug er veldig fornøyd med det.

- Vi er utrolig fornøyd med det vi har fått til. Jeg gleder meg veldig til å gå inn i dette prosjektet, som er noe nytt. Det er et spennende konsept som ikke har blitt gjort før. Vi håper å ta opp kampen med våre gamle lagkamerater, sier Dyrhaug til Dagbladet.

DANNER PRIVATLAG: Niklas Dyrhaug og Martin Johnsrud Sundby satser sammen utenfor landslaget. Foto: NTB Scanpix
DANNER PRIVATLAG: Niklas Dyrhaug og Martin Johnsrud Sundby satser sammen utenfor landslaget. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Nå er vi for første gang på mange år i en utfordrerposisjon. Vi skal trene veldig bra og får et veldig bra sportslig opplegg med godt økonomisk fundament. Vi skal gjøre alt vi kan for å slå tilbake. Vi gjør alt for å kvalifisere oss til VM. Martin er direktekvalifisert som tittelforsvarer.

Skal danke ut landslagsgutta

Målet er å kvalifisere seg for å gå verdenscuprenn og mesterskap for Norge. Det betyr at profiler på landslaget - som i utgangspunktet prioriteres - må dankes ut.

- Ledelsen kjenner oss godt og vet hva vi er i stand til og får trent godt. Jeg håper det kan være mer en fordel enn en ulempe. Vi er konkurrenter med dem som er på landslaget, men det er ikke sånn som med Petter at det er noen konflikt mellom forbundet enn oss. Vi gjør alt vi kan for å komme oss inn på verdenscuplaget og i VM. Med kvotene som er i dag blir det ikke enkelt, forteller Dyrhaug til Dagbladet.

- Jeg føler fortsatt at landslagsledelsen har troa på oss. For oss handler det om å vise oss fram. Det er en god dialog der med Eirik Myhr Nossum først og fremst.

Planen

Johnsrud Sundby bor i Oslo, mens Dyrhaug bor i Trondheim. Å danne et lag sammen blir likevel uproblematisk, mener duoen.

- Jeg var nettopp i Oslo, hvor vi hadde vår første treningssamling. Det var bra der. Nå er vi samlet i Trondheim. Så møtes vi nok i august og noen ganger i høst. Mesteparten av treningen blir nok likevel i hver vår by, med noen møter hvor vi trener sammen og fokuserer på detaljene. Jeg har muligheten i Trondheim til å trene sammen med Emil, Johannes og Didrik. Martin har sine menn i Oslo å trene med, forteller trønderen.

- Vi holder på å legge kabalen med støtteapparat. Vi må ordne et opplegg som er konkurransedyktig. Broren til Martin blir med som en trener når vi er samlet. Han er sparringpartner for Martin. Han er treneren i laget. Arnstein Finstad, min trener for ti år sden på Team Trøndelag, blir sparringpartner og hjelper med teknikk og er diskusjonspartner. Så må vi ordne en smører på nasjonale renn. Det er kjempeviktig del av det.

Endelig skadefri igjen

Niklas Dyrhaug har lenge slitt stort med skader og vært redusert de siste sesongene som en følge av det. Nå er trønderen endelig helt skadefri igjen.

- Nå går det veldig bra. Jeg er helt skadefri og «fit for fight». Det er lenge siden jeg har kunnet sagt. Jeg gikk bedre og bedre utover forrige sesong, så for min del skulle den gjerne vart lenge. Det er lenge siden jeg har vært i så bra forfatning, sier 32-åringen.

- Du har vært blant verdens tre beste distanseløpere på ditt beste. Kan du komme dit igjen?

- Det er absolutt mulig å være topp 3 i verden igjen. Da må jeg være frisk og skadefri og trene godt over tid. Jeg har fått ny giv. Det er kult å gjøre noe eget og gjøre noe nytt. Jeg er veldig motivert for å gjøre jobben, sier Dyrhaug.

Martin Johnsrud Sundby har vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger, har 30 individuelle verdenscupseire, to sammenlagttriumfer i Tour de Ski, 15 NM-gull og seks mesterskapsgull, deriblant ett individuelt VM-gull fra Seefeld forrige vinter.

Niklas Dyrhaug har vunnet to VM-gull i stafett, én VM-bronse på 15 kilometer klassisk fra Lahti, fire NM-medaljer, én verdenscupseier, sju individuelle pallplasser i verdenscupen og har tre ganger vært blant de åtte beste i verdenscupen sammenlagt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer