SANKER:  Norge har tatt fem av seks mulige medaljer så langt lørdag, etter at Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe tok sølv og bronse på 30 kilometer skiathlon. En lykkelig Dario Cologna tok sitt første VM-gull. Foto: Bjørn Langsem
SANKER: Norge har tatt fem av seks mulige medaljer så langt lørdag, etter at Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe tok sølv og bronse på 30 kilometer skiathlon. En lykkelig Dario Cologna tok sitt første VM-gull. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Sundby og Røthe fortsatte sankingen

Tok Norges fjerde og femte medalje for dagen.

Storfavoritten Northug skulle forsvare gullet på 30 kilometer skiathlon fra Oslo-VM og følge opp den norske jubeldagen i Val di Fiemme.

Istedet ble det Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby som sikret de norske medaljene. Northug måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

Dario Cologna tok sitt første VM-gull, mens Johnsrud Sundby tok sølvet og Røthe bronsen.

Falt tidlig Gullvinneren måtte komme seg tilbake i løpet ved to anledninger.

Først falt han tidlig i løpet, men kom seg raskt opp igjen. Og på en av drikkestasjonene ble Colognas drikke holdt så høyt at han endte opp med å få det hele i ansiktet.

Men 27-åringen lot seg ikke stoppe.

For sveitseren betyr dagens gullmedalje mye, sa han til NRK.

- Jeg har vunnet mye, men jeg har ingen VM-gull fra før, så det er en stor dag for meg, sa en fornøyd Cologna, som har ett OL-gull og tre seiere i Tour de Ski fra tidligere.

På den klassiske delen av løpet gikk feltet samlet, og ingen så ut til å være interessert i å gå ifra. Men etter skibyttet sprakk feltet noe mer opp.

- Helt sykt Lenge så det ut til at Martin Johnsrud Sundby kunne ta gullet, etter at han på fristilsdelen fikk en luke på hele femten sekunder ned til feltet.

Men forsvaret ble spist opp, og inn i den siste bakken før mål var det Cologna, Vylegzhanin, Røthe og Johnrud Sundby det sto mellom.

- Det var moro. Det er helt sykt. Det var tungt. Nå er jeg litt ordfattig her, sa en tydelig lykkelig og sliten Johnsrud Sundby til NRK etter målgangen.

Gledet seg over Sundby og Røthe Sølvet er Røa-løperens andre individuelle VM-medalje, mens bronsen er Sjur Røthes første.

- Jeg er veldig fornøyd. Jeg hadde fokus på meg selv på oppløpet og jeg så aldri at Martin kom før på slutten, sa vossingen Sjur Røthe til NRK.

Selv om Northug gikk seg opp mange plasser i kampen om en pallplass, holdt det ikke da Cologna rykket i den siste bakken.

Den eneste trønderen greide å ta igjen var russiske Vylegzhanin som stivnet. Dermed måtte han ta til takke med den sure fjerdeplassen.

- Jeg skulle gjerne tatt medalje selv, men jeg fikk jo heldigvis to nordmenn foran meg, sa Northug etter løpet.

Han gledet seg over at Johnsrud Sundby og Røthe sikret norske medaljer.

- Jeg er fornøyd med at vi klarte å gjennomføre taktikken med å ligge i front hele løpet, sa Northug, som innrømmet at han ikke var nok på hugget da Cologna stakk.

Som på damenes 15 kilometer, fikk Norge stille med fem løpere, siden Petter Northug var regjerende VM-mester på 30 kilometer fra Oslo i 2011. For to år siden var Maxim Vylegzhanin som tok sølvet, og Ilia Chernousov bronsen.

Tord Asle Gjerdalen tok 12. plassen, mens Eldar Rønning havnet på 33. plass.

Resultater 30 kilomter skiathlon:
1) Dario Cologna, Sveits 1.13.09,3, 2) Martin Johnsrud Sundby, Norge 0.01,8 min. bak, 3) Sjur Røthe, Norge 0.02,0, 4) Petter Northug, Norge 0.05,2, 5) Maxim Vylegzjanin, Russland 0.06,1, 6) Alexander Legkov, Russland 0.10,1, 7) Calle Halfvarsson, Sverige 0.11,6, 8) Marcus Hellner, Sverige 0.12,0, 9) Tobias Angerer, Tyskland 0.12,4, 10) Jean Marc Gaillard, Frankrike 0.12,7, (NTB)