DRØMMEDAG: Sjur Røthe vant 15 km fristil foran Didrik Tønseth og Ivan Spitsov. Foto: Bildbyrån
DRØMMEDAG: Sjur Røthe vant 15 km fristil foran Didrik Tønseth og Ivan Spitsov. Foto: BildbyrånVis mer

Cologna, Sundby og treneren hyller lagbyggeren Sjur Røthe

Sundby oppgitt over fokuset etter Røthe-bragden: - Han er drittlei av å snakke om det

Dario Cologna skjønte allerede i går at Sjur Røthe hadde noe stort på gang. Nå hylles vossingen som utøver og ikke minst som person og lagbygger.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Sjelden har flere gledet seg over en konkurrents seier enn da Sjur Røthe gikk til topps på 15 kilometer fristil på Lillehammer i dag.

- Det er sjelden jeg synes det er riktig si at noen fortjener å vinne mer enn noen andre, men Sjur gjør nettopp det, sier trener Eirik Myhr Nossum.

- Sjur trekkes fram som en unik lagbygger. Hva kan du si om hans rolle i laget?

- Jeg stiller meg helt bak det. Sjur er en du tar med deg i krigen. Han er kanskje den første du tar ut når man skal i krigen. Han kan snakke med hvem som helst, uansett hvilket humør vedkommende er i, sier allroundslagssjefen til Dagbladet.

- Jeg er veldig fornøyd med å ha Sjur på laget mitt, ikke bare fordi han er en veldig god skiløper, men også fordi han er viktig for hele laget.

Cologna hyller Røthe

Firedobbelt olympisk mester Dario Cologna skjønte at noe stort var på gang fra Røthe allerede før start.

- Jeg så at Røthe vant på Beitostølen; det er alltid et godt et tegn. Så klarte han å kvalifisere seg til kvartfinalen i sprinten på fredag. Da skjønte jeg at Røthe måtte være i knallform. Han er råsterk. Jeg unner ham dette etter fjoråret, sier Cologna til Dagbladet.

TRODDE IKKE PÅ HVERANDRE: Sjur Røthe innrømmer at han tenkte at han ikke gikk et vinnerløp da han sekunderte relativt likt med Didrik Tønseth, men duoen kapret 1. og 2. plassen. Foto: Bildbyrån
TRODDE IKKE PÅ HVERANDRE: Sjur Røthe innrømmer at han tenkte at han ikke gikk et vinnerløp da han sekunderte relativt likt med Didrik Tønseth, men duoen kapret 1. og 2. plassen. Foto: Bildbyrån Vis mer

- I tillegg er han en lett løper som passer godt i disse tunge løypene med mange motbakker. Der er det få som er bedre enn Sjur. Han imponerer.

Takker lagkompisene

Til Dagbladet sier seierherre Sjur Røthe at han setter stor pris på tilbakemeldingene fra trenere, lagkompiser og konkurrenter.

- Du blir hyllet som en unik lagspiller. Hva tenker du om det?

- Det setter jeg veldig stor pris på. Jeg prøver å gi noen spydige kommentarer når det passer seg og et klapp på skuldra når det behøves. Den kombinasjonen tror jeg er viktig. Det er viktig å jekke ned de som trenger det og bygge opp de som behøver det, sier Røthe til Dagbladet.

- De andre gutta på laget har hatt ekstremt mye å si for at jeg sitter her i dag. Gjengen som er der nå, har vært på lag sammen lenge. Vi er en kompisgjeng på tur som unner hverandre suksess og hjelper hverandre. Det var vel Martin som innførte det for noen år siden, at vi gir hverandre innspill og styrker hverandre.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Sundby: - Drittlei av å snakke om det

Nettopp Martin Johnsrud Sundby reagerer på fokuset som ofte er rundt Røthes skademareritt. Røthe har slitt med ryggen gjennom flere sesonger og har fått diagnosen revmatisme, som holdt på å ødelegge vossingens karriere i fjor.

- Hvor sterkt er det å slå tilbake og vinne her etter all trøbbelet som Sjur har hatt?

- Sjur er drittlei av å snakke om det han har slitt med. La oss heller snakke om at han går fort på ski. Det er herlig at han er i den formen han er. Det er veldig gledelig at han vinner, sier Johnsrud Sundby til Dagbladet.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også alarm om norsk kvinnelangrenn. Vid... Vis mer

- Hvor mye betyr han for miljøet i rollen som lagbygger?

- Sjur har en egenskap som gjør at han klarer å holde sitt humør og lagets humør oppe, uansett hvordan han selv gjør det rent sportslig. Det er en god egenskap å ha med seg i laget.

Når Dagbladet viderebringer Sundbys kommentar, sier Røthe:

- Jeg har veldig lyst til å fokusere på prestasjonen jeg gjør og den treningsjobben som jeg gjør, men alt av problemer har jeg i bakhodet. Det ligger vel latent å prate om, men nå begynner jeg å få kontroll, sier Røthe til Dagbladet.

- Det har ikke vært noe poeng for meg å snakke i mediene om hva jeg har slitt med og skylde på det. I stedet fikk familien all dritten den verste perioden. I konkurranser tok jeg på meg maska.

Trodde ikke Tønseth var målestokken

Sjur Røthe vant dagens 15 kilometer fristil seks sekunder foran Didrik Tønseth, men nedover på lista er differansene oppsiktsvekkende store. Russiske Denis Spitsov ble slått med 28,6 sekunder, mens OL-kongen på distansen Dario Cologna var 38,3 sekunder bak. Russiske Andrey Melnichenko levde opp til Dagbladets forventninger og ble nr. 5.

- Det er enorme differanser. Det overrasker meg. Jeg visste ikke at jeg kjempet om seieren underveis, fordi jeg kjempet med Didrik. Ikke for å snakke stygt om noen, men Didrik og jeg snakket om dette på joggetur i går. Da sa Didrik at han på en maks dag kunne klare topp 7, sier Røthe til Dagbladet.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson slår alarm om norsk kvinnelangrenn. Programleder: Øyvind Gpdø Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer Vis mer

- Da jeg ble sekundert mot Didrik i dag, og når jeg vet at han i utgangspunktet er en klassiskløper, følte jeg at det ikke kunne holde til seier. Bak kom ulver som Dario Cologna, Simen Hegstad Krüger og Martin Johnsrud Sundby, som har slått meg på omtrent alle treningsøkter. Jeg har slått Martin én gang på trening, rett etter at han hadde giftet seg.

Overrasket seg selv

- I går sa du at du ikke var blant de største favorittene. Er du overrasket over at du går helt til topps?

- Jeg er overrasket over at jeg vinner, men jeg så på meg selv som en av pallkandidatene. Jeg var en outsider på forhånd. På øktene med Simen, Martin og Hans Christian i høst, har de stort sett alltid slått meg på trening. Men på de to skøyterennene jeg har gått i år, står jeg nå med to seirer, sier 30-åringen til Dagbladet.

- I dag hadde jeg en halvtung følelse hele veien. Det har med føret å gjøre. På de første kilometerne tenkte jeg at her har jeg bommet med skiene. Jeg skjønte ikke at jeg kjempet om seieren.

Røthe går nå ut sammen med Tønseth i tet på jakstarten i morgen, med Emil Iversen og resten av verdenseliten jaktende bak. Alle har muligheten til å vinne minitouren sammenlagt og kjempe om gul trøye.

- Vi må legge en plan for å holde de unna. Problemet mitt nå er at Didrik har vært bedre enn meg på hurtighetsøkter, så jeg må prøve å være smartere enn ham. For akkurat nå er Didrik raskere enn meg på et oppløp, sier Røthe til Dagbladet.