Sundby på annenplass i Lahtis

Cologna sikret seg sammenlagtseieren i verdenscupen.

NUMMER TO: Martin Johnsrud Sundby ble nummer to i Finland i dag.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
NUMMER TO: Martin Johnsrud Sundby ble nummer to i Finland i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer

Martin Johnsrud Sundby kronet en sterk norsk dag i Lahtis med å ta sin første pallplass i en fellesstart noen gang.

27-åringen ble bare slått av verdensener Dario Cologna på 30-kilometeren i skiathlon.

Det var ikke vanskelig å se at Johnsrud Sundby gikk for å vinne. Dette løpet har han hatt i tankene i en god stund.

I en sesong som delvis er blitt ødelagt av hjerteproblemer og sykdom, har han blitt tvunget til å velge seg ut enkeltrenn å satse fram mot.

- Slik denne sesongen har utviklet seg har jeg ikke hatt grunnlag til å gå jevnt fort hele veien. Jeg er blitt tvunget til å toppe opp mot enkeltrenn. Mot dette rennet har jeg lekt med tanken om at jeg skulle gå et VM-renn. Jeg gikk for å vinne, og ikke minst ville jeg på pallen i et verdensrenn denne sesongen også. Det er viktig med tanke på selvtilliten at jeg klarte å mobilisere både mentalt og fysisk, sa Johnsrud Sundby til NTB.

Aktiv Han var aktiv, påpasselig og aggressiv gjennom hele løpet, og var hele tiden oppmerksom på at han ikke skulle havne bakpå. Han ville for alt i verden unngå å bli nummer fem slik han ble på skiathlon under VM i Oslo sist sesong.

VANT: Dario Cologna. Foto:  EPA/MARKKU OJALA FINLAND OUT
VANT: Dario Cologna. Foto: EPA/MARKKU OJALA FINLAND OUT Vis mer

- Jeg hadde lovet meg selv at det ikke skulle skje igjen. Jeg har aldri havnet på pallen i en fellesstart før, og i tillegg var det utrolig moro at vi presterte som lag. I dag var Sjur (Røthe, 4.-plass), Petter (Eliassen, 11.-plass) og Niklas (Dyrhaug, 9.-plass) alle med på å prege løpet på en dag da Petter Northug ikke var med. Det gir hele laget en masse selvtillit inn mot kommende sesong. Slik resultat som dette er gode å ta med seg. Når vi har troen på at det går an, er vi nærme vi også, sa Røa-løperen.

Ikke overraskende Vi så det under NM i Voss at han kunne komme til å klare en pallplass i verdenscupen også denne sesongen. Da var han i særklasse best.

- Jeg gikk kanskje vel så bra da, men dette var vel så viktig. Dette var et renn jeg hadde plukket meg ut, sa mannen som i øyeblikket er en bedre skøyter enn klassiskløper. Det var det ikke mange som hadde trodd før sesongen startet.

I mål var han 3,7 sekunder bak vinneren Dario Cologna, som vant i Lahtis akkurat som for ett år siden.

Noen hundre meter med toppfart fra sveitserens side var det som skulle til.

- Jeg var ikke oppmerksom nok da han stakk, erkjente Johnsrud Sundby.

På en dag som dette, betydde ikke det all verden.

Det viktigste var at Johnsrud Sundby fikk følelsen av at også han kunne vinne, og den følelsen fikk han med seg hjem til Norge.

(NTB)