Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Verdenscupen i langrenn

Sundby spår kamp mellom FIS og utøverne

Martin Johnsrud Sundby (33) gikk hardt ut mot konseptet 15 kilometer fellesstart etter lørdagens verdenscuprenn i Falun.

KRITISK: Martin Johnsrud Sundby er kritisk til 15 kilometer fellesstart etter dagens renn.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Martin Johnsrud Sundby er kritisk til 15 kilometer fellesstart etter dagens renn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slike starter har økt i omfang i de siste sesongene, og det liker ikke Sundby.

Lørdag ble han beste norske på den klassiske fellesstarten, og i sammendraget foran søndagens avsluttende jaktstart i minitouren er han på 7.-plass med 53 sekunder opp til ledende Aleksander Bolsjunov.

- Det er litt kaotisk, men det skal det kanskje være slik FIS legger opp til, sa Sundby etter løpet.

33-åringen mener at Det internasjonale skiforbundet (FIS) er på ville veier når de legger opp til det han mener er for mange actionfylte konkurranser. I klartekst mener han dette gjelder 15-kilometer som arrangeres som fellesstarter.

- Det er selvsagt ekstremt actionfylt, og det kan hende at det er veien å gå. Jeg vet ikke. Men for oss når vi sitter i teltet og oppsummerer etterpå, så er det mange halvirriterte folk som har fått ski og staver tråkket på. Det er kanskje ikke sånn det burde være, men sånn er det og det er det en del av denne touren.

Uro

Sundby kjøper ikke helt argumentene til FIS om at dette er noe publikum vil ha og at det er for mange ulike konkurranser i verdenscupen.

- Det er vanskelig å si om publikum liker det, eller om de heller burde ha skrudd over mot skicross. Det er en kamp nå med utøvere mot FIS der FIS ønsker å legge inn nye momenter i idretten vår. Jeg tror at mange av oss synes det er en uting, og at vi ikke ønsker å gå den veien. Det kommer blir en reell kamp rundt dette framover. Slike fellesstarter har vokst i antall de siste årene, og det er ikke noe som vi utøvere synes noe om. Det må jeg kunne si på vegne av mitt eget lag i hvert fall.

- Du mener det for mange tilfeldigheter?

- Du trenger ikke å være den beste skiløperen for å nå til topps. Du kan være uheldig underveis og likevel slå deg inn. Det er mer det at hvor mye skal uhell og sånne ting prege et langrenn. Skal det være den type løp, er det greit. Da legger man opp til det. Det blir kamp om dette fram mot det første vårmøtet og FIS-kongressen om dette er veien, eller om man skal lage enda mer kaos.

Mange forslag

Sundby liker ikke forslaget om å legge inn elementer av skicross i langrennssporten. Det er blant annet forslag om å kutte klassisk sprint og skiathlon.

- Det er masse forslag som ligger på bordet. Det er kuler, staup og skicross som ligger på bordet, og det skal inn i stedet for klassisk sprint. Det popper mange ideer opp fra Frankrike og renndirektør Pierre Mignery. Vi har et viktig utøvermøte i kveld der vi har mulighet til å gå igjennom ting som vi mener bør prege idretten vår videre.

Han mener det er svært viktig at utøverne målbærer sin mening.

- Jeg tror det er viktig å lytte til hva vi mener, og så mener jeg utøverne bør ha en mening. Vi skal ikke nødvendigvis ha en formening om hva tilskuerne liker. De som liker langrenn, de liker det for det som det er og ikke for at det skal ligne på noe annet, mener Sundby.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!