Sundby står i fare for å vrakes til stafettlaget: - Helt usikker

For første gang på ti år er ikke Sundby bankers på laget.

USIKKER PÅ STAFETTPLASSEN: Martin Johnsrud Sundby, her under NM på ski i Meråker, må lykkes tidlig i årets VM for å få plass på stafettlaget.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
USIKKER PÅ STAFETTPLASSEN: Martin Johnsrud Sundby, her under NM på ski i Meråker, må lykkes tidlig i årets VM for å få plass på stafettlaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SEEFELD (Dagbladet): VM og Martin Johnsrud Sundby har ikke alltid vært en heldig kombinasjon, men årets mesterskap har gitt ham en utfordring han ikke har hatt på ti år:

Sundby er ikke bankers på de norske herrenes stafettlag i Seefeld.

Og ikke nok med det, Sundby har ikke vært sikker på å få gå noen av distansene i VM før han kvalifiserte seg i NM og Otepää.

Det er svært uvant kost for Sundby.

- Jeg er jo ikke banker, og grunnen til det er i størst grad at jeg ikke har prestert bedre enn alle andre på laget. Det er så mange som går styggfort på ski, sier han til Dagbladet.

Rollebytte

I sommer og høst har han skrytt fælt av nivået de norske landslagsgutta har holdt på trening. Han har snakket om at de andre har gitt ham juling på økter han før dominerte.

Og da status VM-plasser skulle gjøres opp, sto de samme gutta i køen med ham selv. I tillegg hadde Johannes Høsflot Klæbo fått frikort til å gå det han vil gå.

Klæbo er med andre ord der Sundby var før.

- Historisk har det vært lite jevnhet i laget generelt. Det har vært et og annet resultat, men jeg har på en måte alltid vært den jevneste. Nå er det andre som er vel så jevne og vel så gode. Det er jo en kjemperessurs for laget vårt, og så er det også en del av idretten. Noen må bli eldre, og noen må fases ut. Sånn er livet, og det lever jeg godt med, sier Sundby, og insisterer på å bli trodd på det.

VM-historien

Går vi tilbake til VM-historien, er den egentlig lite lystig lesning for Sundby. VM-debuten hans i Liberec i 2009 endte med 34. plass på 15-kilometeren og astmatrøbbel i den fuktige lufta i Tsjekkia.

Så kom oppturen i Holmenkollen i 2011, før han ble syk etter å ha tatt sølv på tremila med skibytte i Val di Fiemme to år seinere.

Falun-festen forsvant også i sykdom, før han fikk gå alt han ville i Lahti for to år siden. Det endte med to individuelle sølv og stafettgull.

- Jeg tror jeg kommer til å få et veldig, veldig bra VM, men jeg er definitivt på et helt annet sted i karrieren nå, sier han.

- Jeg ser for meg at jeg skal gå de individuelle distansene jeg har lyst til å gå, selvfølgelig. Duatlon, femtenkilometeren og femmila, men så er det stafetten som er helt usikker. Det kommer helt an på hva man gjør underveis.

De fire plassene på det norske stafettlaget blir det et bikkjeslagsmål om helt fram til dagen før den skal gås, fredag 1. mars.

Mange om beinet

OL-helten Simen Hegstad Krüger er allerede utelatt fra tremila med skibytte, men er fortsatt aktuell for tredjeetappen på stafetten.

Holund, Iversen, Røthe, Tønseth og Sundby slåss sammen med Krüger om tre plasser på laget, og bak dem lurer Finn Hågen Krogh i gryende form.

Per nå er det bare Johannes Høsflot Klæbo som er helt sikker på å få gå stafetten. Resultatene til de andre underveis i VM avgjør om de får være med på laget, og det er som sagt uvant for Sundby.

- Når jeg målene mine på de distansene jeg går, så får jeg også gå stafetten. Det sier seg selv. Da er jeg inne på stafettlaget. Når jeg ikke målene mine, så ryker den stafetten nettopp fordi mine lagkamerater er så sinnssykt bra om dagen. Det er helt i orden. Jeg mister ikke søvn av det, men jeg har fryktelig lyst til å gå de individuelle distansene som jeg har sett for meg å gå, sier Sundby, som fortsatt mangler et individuelt mesterskapsgull.

- Altså, for meg er ikke det viktig. Det der er en medieskapt greie. Jeg har plukket seks medaljer på to mesterskap, plukket medalje i stort sett alle mesterskap siden 2011, og det er jeg bare jævla stolt av, ikke sant? Så har det vært folk som har vært bedre enn meg på enkelte distanser, men det gullet er en mediaball. Man har det jo alltid som et mål som utøver, og det er det jeg kjemper mot, men det gjelder jo for alle andre også. Hvis jeg tar medalje … Herregud! Da er jeg strålende fornøyd.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer