I GANG IGJEN: Martin Johnsrud Sundby er i gang med treningen igjen etter den mystiske mageskaden. Foto: Bjørn Langsem
I GANG IGJEN: Martin Johnsrud Sundby er i gang med treningen igjen etter den mystiske mageskaden. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Martin Johnsrud Sundby forbereder karriereslutt

Sundby sto over landslagssamling på grunn av en mystisk mageskade

Martin Johnsrud Sundby har brukt sommeren på å investere sparepengene sine i et forsikringsselskap, og har kuttet ned på treningen. Det siste er delvis på grunn av en mystisk skade i magen.

(Dagbladet): - Jeg gambler som faen, jeg. Men jeg har ikke noe valg, skal jeg klare å henge med disse gutta her, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

Vi har akkurat snakket om hvorfor han har valgt bort høydeopphold i år, dramatisk har kuttet ned på treningsmengdene han har vært så avhengig av å kjøre tidligere år, og det faktum at han fortsatt ikke klarer å løpe etter sommerens lårskade.

På toppen av det har han slitt med en skade du ikke har hørt om før. En uforklarlig mageskade.

- Ja, men det ga seg fort. Heldigvis. Jeg trodde det var brokk, men det viste seg å ikke være det. Da var det noe muskulært som satte seg på innsiden. Det løste seg med en litt roligere periode, sier Sundby til Dagbladet om skaden han hadde i begynnelsen av august.

Han vet fortsatt ikke hva magesmertene kom av, men bedyrer at alt er i orden nå. Det er det som sagt ikke med lårskaden han pådro seg da han falt på rulleski uka etter.

- Den skaden var ikke bra, det var den ikke. Hadde jeg vært friidrettsutøver hadde jeg vært ute i et halvår. Heldigvis er jeg ikke det. Langrenn krever helt andre ting. Jeg kan ikke løpe så mye, så det gjør jeg fortsatt ikke. Jeg løper inne med staver, men that's it. Det har trøbla seg til litt, de greiene der, men det er totalt sett helt uvesentlig for min trening, forteller Sundby.

Det som derimot ikke er helt uvesentlig for treninga inn i OL-sesongen, er tida han har til rådighet. Som tobarnsfar med et treningsregime helt i verdenstoppen, trenger han all tilgjengelig tid til hvile og restitusjon.

Investert i forsikring

Så hvorfor i all verden har han investert i et forsikringsselskap og samtidig påtatt seg et styreverv der?

- Ja, jeg har følt litt på det i det siste, at jeg kanskje har tatt meg vann over hodet. Men, så syns jeg det er utrolig gøy, og så har jeg bestemt meg for at jeg skal gjøre de tingene jeg syns er gøy, som gir meg inspirasjon, og som på en måte gir meg energi. Disse tingene har på en måte bidratt til at jeg har lært mye. Så har jeg ikke noe skole fra før av, så jeg er på en måte avhengig av senere i livet å kunne lære litt underveis, forteller han.

Nøyaktig hvor mye han har investert i selskapet vil han ikke ut med, men satsingen i forsikringsbransjen har tatt en betydelig del av hans private midler.

Ideen har han gått med lenge.

- Det bobla nok litt over nå. Du må huske på at jeg har hatt lyst til å gjøre tilsvarende ting i en del år. Jeg har hatt lyst til å utvikle meg på flere områder, men jeg har ikke turt å gjøre det. Når den byrden nå var av, ting var avklart og ferdig med det, så var det veldig fristende for meg å bruke hodet på andre ting. Så fikk jeg muligheten til å komme tett på et miljø og en gruppe mennesker som er så rasende kjappe i hodet at jeg til enhver tid havner bakpå, sier han entusiastisk.

- Jeg er vant til et liv hvor jeg hele tiden er, ikke i forkant, men i hvert fall langt framme og utvikler. Her var jeg hundre meter bak hele tida, og den greia med å klare å løpe etter har vært inspirerende for meg.

Karrieren går mot slutten

Helt konkret handler styrejobben om ett møte i måneden med litt forberedelser i forkant. Sammenliknet med et vanlig sponsorat, tar ikke dette så fryktelig mye mer tid.

Oppsiden for Sundby er at investeringen kan gi bedre avkastning enn et sponsorat. Om han lykkes.

- Det er litt investering i en framtid som jeg tenker på, samtidig som jeg har sett at jeg har hatt kapasitet til det i perioder, sier han.

- Du ser at karrieren går mot slutten?

- Selvfølgelig. Det sier seg selv. Jeg har tre, maks fire år igjen. Nå sier jeg ett år mer for hver gang vi møtes, merker jeg, men jeg blir jo ikke noe yngre. Jeg fylte 33 nå, og sånn 36, 37, da er det greit å kalle det en karriere. Og som jeg sier, jeg har ingen skolegang, jeg. Jeg kjørte alt inn på langrenn. Jeg hoppa på et psykologistudium etter videregående, men det blåste jeg av og har prøvd å gjøre denne karrieren så bra som mulig. Men jeg ser jo også at det er masse andre spennende ting å gjøre. Det er ikke bare det å gå på ski som er kult. Da har jeg lyst til å sette meg selv i en posisjon der jeg ikke har lukket noen dører underveis. Jeg vil heller holde de litt på gløtt.

TRAVEL MANN: Martin Johnsrud Sundby på pressetreff med allroundlandslaget. Foto: Bjørn Langsem
TRAVEL MANN: Martin Johnsrud Sundby på pressetreff med allroundlandslaget. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Har mye å gjøre

Han avviser at nye interesser går på bekostning av motivasjonen han trenger for fortsatt å legge ned timene i langrennssporet. Tvert om, tror Sundby, kan det være sunt å tenke på andre ting. Spesielt når han som nå har hatt trøbbel med kroppen.

- I perioder blir jeg litt mindre avslappa i forhold til langrennsgåinga. Jeg blir så intens i det, og det kan være risikoen for meg. Nå vet jeg at jeg kommer til å være intens i lang tid framover, men innimellom så kan dårlige økter eller skader prege meg mer enn jeg har lyst til at det skal prege meg. Selv om jeg er 33 og dritrutinert i det gamet her. Da er de tingene her med på at jeg driter mer i det, at man kommer seg litt raskere videre, eller takler skader på en bedre måte. Man håndterer det, du må faktisk tenke på noen andre ting, ikke bare gå og surre for deg selv.

- Men det er helt riktig at det er mye. Jeg har mye å gjøre.