BEST AV ALLE: Martin Johnsrud Sundby ble norgesmester på ski 15 km individuell fri teknikk på Voss. Andre beste tid hadde Andrew Musgrave fra Storbritannia (t.v.) og tredjeplassen gikk til Ronny Fredrik Ansnes. Thomas Alsgaard fikk imidlertid bronsen, og Ansnes sølvet, ettersom Musgrave altså er britisk.
Foto: Marit Hommedal / Scanpix
BEST AV ALLE: Martin Johnsrud Sundby ble norgesmester på ski 15 km individuell fri teknikk på Voss. Andre beste tid hadde Andrew Musgrave fra Storbritannia (t.v.) og tredjeplassen gikk til Ronny Fredrik Ansnes. Thomas Alsgaard fikk imidlertid bronsen, og Ansnes sølvet, ettersom Musgrave altså er britisk. Foto: Marit Hommedal / ScanpixVis mer

Sundby suveren da Alsgaard tok bronse

- Er nok ikke bra for Ski-Norge.

VOSS / OSLO (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby knuste alle på 15 kilometer fristil i NM på Voss i formiddag, men igjen er det Thomas Alsgaard man snakker om etterpå.

Alsgaard gikk til de grader seirende ut av den mye omtalte duellen med Kristen Skjeldal, og gikk faktisk så godt at han tok sin andre bronse på to år i NM.

40-åringen var faktisk bare åtte tideler bak Ronny Fredrik Ansnes på sølvplass.

- Det gikk bra førsterunden, så gikk beina tomme for krefter. Jeg frykta at Kristen skulle komme på slutten, men men. Vi møtes igjen neste år, sier Alsgaard smilende til NRK, mens han fortsatt tenker mest på duellen med Skjeldal.

- Jeg gikk nok et bedre løp i fjor enn i år, sier Alsgaard - før han blir hastet ned til medaljeseremoni.

Landslagstrener Trond Nystad gratulerer NRKs langrennsekspert, men liker vel egentlig ikke å se ham på pallen.

- Det er nok ikke bra for Ski-Norge at Thomas gjør det så bra, selv om han har særdeles godt talent og trener bra. Det er litt for dårlig at det ikke er andre som matcher ham. Han kunne vært en stor ressurs for laget vårt, innrømmer landslagstreneren.

Suveren Sundby
Men en småsyk Petter Northug hadde ingenting å gi i den voldsomme vinden, og heller ingen andre, bortsett fra Ansnes og gullvinner Sundby, kunne frata Alsgaard medalje.

SENSASJON IGJEN: Thomas Alsgaard tok bronse.
Foto: Ned Alley / Scanpix
SENSASJON IGJEN: Thomas Alsgaard tok bronse. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

Andrew Musgrave ble riktignok nummer to i løpet, men briten får ikke tildelt medalje i norgesmesterskapet.

- Jeg er imponert over den fyren (Alsgaard), men det overrasker meg ikke, sier Martin Johnsrud Sundby til NRK.

Johnsrud Sundby fikk selvfølgelig også en stor opptur, som norgesmester foran sin britiske lagkamerat fra Røa.

Han var godt over et minutt foran de andre på pallen.

- Det var kjempemoro. Det blåste mye, men det måtte man bare dytte unna. Det er litt vanskelig å få en god følelse i dette været, men jeg jobba med meg selv, sier han.

Syk Northug
Petter Northug merket åpenbart fort at det var noe som ikke stemte, og sluttet å gå særlig etter hvert i løpet. Han ble til slutt nummer 40.

- Det gikk ganske sakte fra start, det var vel aldri noen stor fart. Jeg hadde forventet at det skulle gå bra eller dårlig, og det ble det ene. Jeg hadde ikke fart i kroppen i dag, sier Northug etter løpet.

- Jeg tror det er bra med tanke på søndag (Marcialonga) å få blåst ut litt, man trenger litt konkurranse etter en sykdom. Jeg vet at formen ikke blir like bra igjen som i starten av sesongen, men det visste jeg, sier han.

- I fjor sa du at de som taper for Alsgaard burde legge opp, hva tenker du nå?

- Nei, jeg nærmer meg vel slutten, da. Nei, men jeg fikk noen sekunderinger mot Alsgaard da jeg begynte å bli fryktelig langt bak. Han så sprek ut. Det er utrolig sterkt at han tar bronse, jeg trodde sjansene var større for det i fjor. Det er bare imponerende, sier Northug til Dagbladet.

Fornøyd Skjeldal
Også 44-årige Kristen Skjeldal imponerte da mange av de fortsatt aktive sviktet, og Skjeldal gikk inn til en niendeplass.

- Det var fantastisk moro å gå, jeg har fått låne ski av Sjur (Røthe), og så gode ski tror jeg at jeg aldri har hatt. Det var vanvittig moro, altså, bare sånt man kan drømme om, sier Skjeldal til NRK.

- Er jeg rundt et halvminutt bak Alsgaard, så skal jeg være veldig godt fornøyd. For nivået han holder er veldig bra, altså, sier Skjeldal.

Han endte nærmere 40 sekunder bak.