ASTMASAKEN

Sundby tar ansvaret for dopingdommen. Kravet: - Betal tilbake pengene, Martin

TV 2-ekspert Ernst A. Lersveen ber Martin Johnsrud Sundby si fra seg millionerstatning fra Norges Skiforbund.

TAR ANSVAR: Martin Johnsrud Sundby forteller at han har ansvar for to positive dopingstester som ble kjent i juli. Foto: NTB scanpix
TAR ANSVAR: Martin Johnsrud Sundby forteller at han har ansvar for to positive dopingstester som ble kjent i juli. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I juli ble det kjent at verdens beste langrennsløper var tatt for brudd på dopingreglementet. Martin Johnsrud Sundby (32) hadde blitt dømt for ulovlig bruk av astmamedisinen Ventoline, utestengt i to måneder og fratatt 1,1 millioner kroner i premiepenger.

Under en pressekonferanse i regi av Norges Skiforbund ble lege Knut Gabrielsen gjort til synderen, mens Johnsrud Sundby ble karakterisert som et uskyldig offer. President Erik Røste opplyste at 32-åringen hadde fulgt forbundets direktiver og derfor ville få erstattet de inndratte premiepengene.

Men i kveld tar saken en ny vending: Johnsrud Sundby tar for første gang ansvar i saken.

- Jeg må være så tydelig som jeg kan være. Dette er hundre prosent mitt ansvar, sier Johnsrud Sundby i et intervju med NRK.

- Mitt navn og rykte står på spill

Det er ny informasjon sammenlignet med uttalelsene Johnsrud Sundby kom med i juli.

- Jeg er kjempeglad for at Skiforbundet tar på seg ansvaret som ligger på deres skuldre i denne saken, for jeg har aldri gjort noe annet enn å følge den medisinske rådgivningen jeg har fått, sa Johnsrud Sundby da.

Seint søndag kveld utdyper skistjerna sitt ståsted overfor Dagbladet.

- Jeg er juridisk ansvarlig, og det er jeg som må ta straff, utestengelsen og tap av resultater. Det er jeg som blir straffet ettersom det er mitt ansvar, skriver Johnsrud Sundby i en tekstmelding som fortsetter slik:

- Det er mitt navn og rykte som står på spill.

Kravet

De siste månedene har Norges Skiforbund blitt kritisert for behandlingen av saken av blant andre Thorhild Widvey, som er medlem i Verdens Antidopingbyrå (WADA), og TV 2-ekspert Ernst A. Lersveen. Sistnevnte mener ansvaret hele tiden har ligget hos Johnsrud Sundby.

- Dopingreglene er så krystallklare og utvetydige at det var på tide at Johnsrud Sundby tok ansvar. Fra mitt ståsted har det vært urimelig at en lege, uansett hvor stor tillit du har til ham, skal bli stående som en synder, forteller Lersveen til Dagbladet.

Nå ber langrennseksperten Johnsrud Sundby om å si fra seg millionerstatningen Norges Skiforbund har blitt kritisert for å gi ham. Hvis ikke mener han antidopingarbeidet ikke kan gjennomføres på en skikkelig måte.

- Jeg lurer på hva konsekvensene blir av å ta det hele og fulle ansvar. Sånn som det er nå, blir det bare et kosmetisk ansvar. Johnsrud Sundby må avstå erstatningen han skal få fra Skiforbundet. Hvis ikke er det jo bare opp til en hver utøver å skylde på en lege og satse på at Skiforbundet betaler premiene som automatisk frafaller ved en dopingdom. Dopingarbeidet blir umulig slik Norges Skiforbund framstiller denne saken, hevder Lersveen.

KRITISK: TV 2s langrennsjournalist Ernst A. Lersveen. Foto: Dagbladet
KRITISK: TV 2s langrennsjournalist Ernst A. Lersveen. Foto: Dagbladet Vis mer

Sundby svarer

Konfrontert med Lersveens anmodning forteller Johnsrud Sundby at «Norges Skiforbund får svare for det økonomiske». Han er derimot klar på at Skiforbundet brøt WADA-reglementet da de gikk god for en ulovlig bruk av astmamedisinen Ventoline.

- Å foreskrive en behandling som er i strid med reglene er også brudd på WADA-koden. Derfor har legen også et ansvar, det vil da si Norges Skiforbund, sier Johnsrud Sundby og fortsetter:

- Norges Skiforbund har tatt på seg skylden for det som skjedde, ettersom jeg fulgte de rådene jeg er pålagt å følge fra det medisinske støtteapparatet vi har. Her tar da Skiforbundet ansvar for det medisinske rådet som ble gitt, og som jeg stolte på, forklarer 32-åringen.

Skiforbundet snur ikke

Da Dagbladet tar kontakt med skipresident Erik Røste, blir vi henvist til kommunikasjonssjef Espen Graff. Graff forteller at Skiforbundet ikke opplever at Johnsrud Sundby har endret standpunkt i saken.

- Han presiserer noe som har ligget der hele tiden, som ikke har endret seg. Dette handler om å klare å skille mellom skyld og ansvar. Han har hatt det juridiske ansvaret hele tiden. Derfor ble han også utestengt. Men, det som kan skape forvirring, er at Skiforbundet tok ansvaret for det konkrete medisiske rådet som ble gitt. Det var jo det som var grunnen til at Johnsrud Sundby kom i denne situasjonen. Derfor bestemte man seg også for den økonomiske kompensasjonen, forteller Graff til Dagbladet.

- Lersveen mener det er et problem hvis dere dekker de tapte premiepengene til Johnsrud Sundby. Hva er din kommentar til det?

- Vi har forklart en rekke ganger hvorfor Norges Skiforbund tok den beslutningen knyttet til kompensasjon, og vi står fast ved det.

- Har forledet en hel omverden

Lersveen følger på sin side opp med krass kritikk av Skiforbundets arbeidsmetoder. TV 2-profilen hevder han ikke finner samsvar mellom ord og handlinger.

- Denne saken blir aldri død. Her handler det om ordentlighet, åpenhet og ærlighet. Det er disse verdiene Norges Skiforbund tufter arbeidet på, men det praktiseres ikke. De har i samarbeid med et eller annet kommunikasjkonsbyrå klart det fremragende arbeidet med å forlede en hel omverden i hva dette er. Dette er ikke hva som kommer inn eller ut av et forstøverapparat. Dette er og blir to positive dopingprøver med et for høyt innhold av Ventoline. Det er ikke forbudt stoff, men det er en forbudt mengde, sier Lersveen.

Men det avkrefter Graff.

- Det er ikke kjent hvor store doser medisin Johnsrud Sundby har fått i kroppen og CAS (Idrettens voldgiftsrett, journ. anm.) har i dommen ikke forholdt seg til mengden, kontrer Skiforbundets kommunikasjonssjef.

- Sannheten må fram

Lersveen hevder videre at Skiforbundet har forsøkt å lede oppmerksomheten bort fra to positive dopingprøver avgitt av verdens beste langrennsløper.

- Så det er bare å håpe at de nå kan innrømme hva de har holdt på med. De har ikke turt å innrømme hva denne saken har handlet om. Jeg vil ikke Martin Johnsrud Sundby noe vondt, overhodet ikke, men her må sannheten komme fram, sier Lersveen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer