Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin Johnsrud Sundby røper sin nye plan

Sundby trekker seg

Martin Johnsrud Sundby har trent bra siden 20. desember, men trekker seg likevel fra helgas renn i Nove Mesto. - En strekkskade nederst i korsryggen har skapt en del problemer for meg, dessverre, sier Sundby til Dagbladet.

MELDER FORFALL: Martin Johnsrud Sundby erstattes av Didrik Tønseth. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
MELDER FORFALL: Martin Johnsrud Sundby erstattes av Didrik Tønseth. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Martin Johnsrud Sundby ble opprinnelig tatt ut til verdenscuprennene i Nove Mesto kommende helg.

Nå velger imidlertid den tidligere verdenseneren i langrenn - som vant VM-gullet på 15 kilometer klassisk i Seefeld i fjor - å kaste inn håndkleet.

Årsaken er at Sundby er i tvil om at disse konkurransene kommer for tidlig for ham, i kjølvannet av ryggproblemene han har slitt med.

- En real strekkskade nederst i korsryggen har skapt en del problemer for meg, dessverre, skriver Sundby i en SMS til Dagbladet og utdyper:

- Men heldigvis er det ikke skiverelatert. Som hvilken som helst annen strekkskade i en større muskel, kreves en god porsjon tid for at muskelen skal gro og bli sterk igjen. Da er vurderingen at seks uker er bedre enn fem, forklarer Røa-gutten.

- Hvor langt unna er du din beste form?

ENDELIG: Martin Johnsrud Sundby vant sitt første individuelle VM-gull i onsdagens 15-kilometer. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Fysisk er formen bra, men hvor bra er helt umulig å si, svarer verdensmesteren fra 15 kilometer klassisk i Seefeld.

- Hvordan har du fått trent den siste måneden?

- Jeg har trent veldig godt siden 20. desember, men ikke fått kjørt konkurranselignende økter. Mye rolig trening. Jeg har også måttet være forsiktig med styrketrening, forteller Sundby til Dagbladet.

- Kan din konkurransefrie treningsperiode gi deg et konkurransefortrinn i siste del av sesongen?

- Tja, grunnlaget for resten av sesongen er lagt. Men det hjelper vint lite hvis resultatene uteblir, så vi får se.

Planen videre

Sundby forteller videre at planen er å gjøre comeback i Oberstdorf siste helg i januar når 30 kilometer fellesstart med skibytte står på programmet.

BRØT: Martin Johnsrud Sundby brøt før han passerte 10 kilometer - og kom løpende inn i målområdet på beina. Sundby ville ikke si noe til Dagbladet og øvrig presse og forlot stadion i skuffelse. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Favorittdistansen kommer neste helg. Jeg velger da å la ryggen få ro en uke til tross for at den kjennes bra nå og at det var svært fristende å dra til Tsjekkia, forteller langrennsprofilen.

35-åringen fra Røa sto over Tour de Ski og har ikke fullført et skirenn siden 7. desember på Lillehammer, da han fikk en etterlengtet opptur med 5.-plassen på skiathlon.

Nedturen kom imidlertid raskt like etter: I Davos midt i desember brøt Sundby igjen grunnet ryggproblemer.

Langrennsesset brøt også et av rennene i den nasjonale åpningen på Beitostølen, etter å ha blitt nr. 31 dagen før. Verdenscupåpningen i Ruka var heller ikke noe å juble for.

Hjelp fra lagkamerater

Ryggplagene avslørte Johnsrud Sundby for første gang overfor Dagbladet tidlig i desember:

- Ryggproblemene resulterer i avklemming og nerveproblemer, der jeg mister kraften i beina. Det er helt nytt for meg, så jeg prøver å søke litt erfaring, sa langrennsesset til Dagbladet da.

- Har du begynt med øvelsene til Sjur Røthe?

- Til nå har det vært Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug sine øvelser. De har mye erfaring med tilsvarene problematikk, og det hjelper meg å ha lagkompiser som har vært i samme båt før.

Inn som erstatter i Nove Mesto i helga kommer Didrik Tønseth, som også har slitt etter at han løp EM i terrengløp, men imponerte da han slo Emil Iversen i det lokale Uglarennet i helga.

Også Sundbys mangeårige franske rival Maurice Manificat melder forfall grunnet bronkitt.

- Det er en stor skuffelse, siden programmet i Nove Mesto er fantastisk, skriver Manificat på Twitter.

15 kilometer klassisk i intervall start står på programmet i Nove Mesto lørdag, mens det skal gås 15 kilometer fristil jaktstart søndag.